perjantai 9. syyskuuta 2016

Kevään kukkaloistoa varmistassa

Kun lämpötila laskee kymmenen asteen kieppeille on aika varmistaa tulevan kevään kukkaloisto. Upotan joka syksy pari sataa  uutta sipulia multiin. Rakastan ennen kaikkea tulppaaneja ja kirjopikarililjoja, mutta ajan kanssa olen lämmennyt muillekin sipulikasveille.


Myytävillä olevista sipuleista valitsen suurimmat. Tarkistan myös, että ne eivät ole nahistuneita tai homeisia. Jos myyntipaikassa on useita huonoja sipulipusseja, en osta sieltä mitään. kuoren halkeilu tai lievä kuoriutuminen ei haittaa sipulia.


Metrejä pitkät perennapenkit ovat paras paikka kätkeä itselleen syksyisiä salaisuuksia. Vuosien kokemuksella tiedän, että nautin ennen kaikkea vaaleanpunaisen, liilan, violetin ja valkoisen sävyistä. Kerrattua ja simppeliä kaikissa muodoissaan ja sävyissään. Mitä enemmän sen parempi.


Useampi iso perennapenkki mahdollistaa kaikenlaisen leikkittelyn. Isoimmat istutusalueet on varattu tulppanisekoituksille. Pienempiin upottelen tarkemmin harkitut yhden lajikkeen ryhmät. Aikaisin kukkievien perennojen juurelle upotan kaikken aikaisimmat sipulikasvit kuten talventähdet ja lumikellot.


Lämpenin hitaasti narsisseille, mutta rakastuminen räjäytti tajuntani niin, että  sipuleita oli saatava useita eri lajikkeita usean pussin verran. Olen varannut istutettavaksi erilaisia valkoisia, valkokeltaisia ja keltaisia tulppaaneja joita en malta odottaa. Keltaisia päätyi erityisesti pieneen metsäpuutarhaan helmililjojen, lumikellojen ja keltakoiranhampaiden kaveriksi.


Viime keväänä kukkivat ensimmäiset villitulppaanini. Nämä luonnonlajit ovat kaikessa herkkyydessään läkähdyttävän ihania kaiken keväisen harmauden keskellä. Ne kukkivat tulppaaneista ensimmäisenä ja pidentävät sipukukkien kautta mukavasti. Tarvitseeko sanoa, että näitäkin uppoaa multiin uusia erilaisia lajikkeita.


Mitä te aiotte istuttaa? Kaikki vinkit nettitilaamiseen otan myös ilolla vastaan!

SHARE:

23 kommenttia

 1. Narsissit ovat myös minun suuria suosikkejani sipulikukista, koska kukkivat ja säilyvät vuodesta toiseen ilman suurempia kommervenkkejä. Tulppaaneista Darwin hybridit ovat myös hyvin kestäviä ja kukinnaltaan takuuvarmoja, joten niitä lähes ainoastaan on tullut viime vuosina istutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Narsisseissa ovat kyllä juuri mainitsemastasi syystä paljon tulppaaneja parempia. Olen aina ihmetellyt miten noiden tulppaanien erot on monelle niin vieraita. Mulla on noita Darwin hybrideja ihan samasta syystä ja sen lisäksi sitten muita erikoisempia. Mutta jotenkin tuntuu järkevämmältä rahankäytöltä ostaa Darwineja.

   Poista
 2. Ihania kukkasia tiedossa siis kevääksi! Minulla on sipuliostokset vielä suurimmalta osalta miettimättä, mutta ihastelimme keväällä mieheni kanssa liljatulppaaneja, joten niitä ainakin tarvitsee jostain saada. Yhdestä nettikaupasta tilasin ensimmäiset kirjopikarililjani, ne eivät ole vielä saapuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen nyt viimeisen neljän vuoden aikana satsannut liljatulppaaneihin ja ne ovat i-ha-ni-a! Suosittelen. Tosin suosittelen noita kaikkia, kun olen niistä ihan sekaisin.

   Kirjopikarililjat ovat myös jotain aivan huikeaa. Mulla on niitä paikassa, jossa niihin osuu aurinkoisen illan valo. Otokset ovat silloin taianomaisia. Bloggaaja miettii istutuspaikat kuvien kautta :D

   Poista
 3. Vaalenpunainen, violetti ja valkoinen ovat minustakin ihanat sävyt!

  Mukavia kuvia. Tilasin jo muutaman sipulipussin ja nyt tekee mieli tilata lisää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat jotenkin toimiva kombo. Haluaisin jotekin onnistuneesti myös oransseja tulppaaneja lisätä joukkoon. Haastavaa.

   Poista
  2. Juuri ostin muutaman pussin valmissekoitusta, jossa on oransseja ja vaaleanpunaisia tulppaaneja. Pussin kuvassa ainakin näytti ihan hurmaavalta yhdistelmältä! Ja minä en muka edes pidä oransseista kukista...
   -Tiitu

   Poista
 4. Voih, sinulla on luvassa upea värikylläinen kevät. Seuraankin mielenkiinnolla vinkkejä nettikauppoihin, joita kyselit. Luulen että hollannista löytyy huikeat valikoimat. Itse ihastuin keväällä kirjopikarililjoihin, ne ovat erikoisen kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut jo monta vuotta mieletön kevät kukinta. En todella aio luopua siitä. Joka vuosi kun muistaa näitä upotella, niin ei haittaa vaikka osa kukinnasta hiipuu. Mutta missä ihmeessä on lukijoiden vinkit?! :D

   Poista
 5. Eilen ostin Lidlistä ensimmäiset tulppaanien sipulit :) Lisää pitää kyllä vielä hankkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin yhdestä facen ryhmästä, että siellä niitä taas olisi. Viime vuonna ostin niitä sieltä reilusti. Mutta siellä pitäisi aina olla hollilla lastin saapuessa. Pöh. Ja just nyt en ehdi.

   Poista
  2. Mä osuin ihan tuurilla paikalle,en ollut kuullut et tulee. Ja totta, ne menee nopeaa.

   Poista
 6. Aivan ihanaa, kun tämä kukkasipuli-huuma taas alkaa!
  Eilen naapurini kanssa jo suunniteltiin yhdessä mitä laitetaan. On niin ihana höyrytä ja haaveilla kevään kukkaloistosta.
  Sulla näyttää olevan mahtavaa kukkaloistoa luvassa. Minäkin ihastun narsisseihin vuosi vuodelta enemmän. Viime syksynä laitoin niitä säkkitolkulla maahan. Mutta viheliäinen talvi vei suurimman osan uusista sipuleista mennessään. Vanhat, räikeän keltaiset ne jaksavat loistaa keväästä toiseen.. (vaikkei ehkä olisi niin väliksi.. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tulppanimania ei koskaan loppunutkaan. Täällä se ainakin voi hyvin ja kukkii :D

   Sinä ja sun keltainen. No ei se munkaan ykkösvalinta ole. Metsäpuutarhaan kelpuutan. Nyt kaivataan niitä ihania erikoisuuksia :D

   Poista
 7. Kukkasipulihuuma iski täälläkin! En ole tulppaani-ihminen ollenkaan, vain villitulppaaneja ja iankaikkisia appeldoorneja meillä kasvaa, mutta narskuja sitten onkin montaa sorttia ja eri aikaan kukkivia! Hiljalleen olen hullaantunut pikkunarskuihin ja Eurobulbulbsilla oli niistä mielenkiintoinen kattaus ja tilaus sen mukainen. Rakastan myös pikarililjoja ja viime vuosina kasvatan hiljalleen metsätulppaanimäärää, se on päässyt väristään huolimatta paraatipaikalle! Kukka on kaunis ja eleganttissia kuin ranskalaisella tulppaanilla, suosittelen! Myös hyasinteista tykkään! Eurobulbsilta tilasin 'Woodstockeja' ja kerrottuja, melkein tilasin mustiakin mutta nuukuuden harmitus iski!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eurobulbsia moni on kehunut. Mä odotan narskuista erityisesti Thalian kukintaa. Myös keltakoiranhampaita on nyt ensimmäistä kertaa. Eikä sulla ole niitä metsäpuutarhassa?

   Poista
  2. Keltakoiranhampaita on kyllä ja rusokoiranhampaita, jotka ovat tosi kauniita! Niitä voisi tosiaan laittaa vielä lisääkin.

   Poista
 8. Suurimmaksi osaksi tulppaaneja:)
  Ja jo toisen kerran tilasin suoraan Hollannista, eurobulbilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa... sieltä kaikki siis tilaavat :D Tulppuja on niin kovin vaikea vastustaa. Nyt ei voi vastustaa mitään muitakaan kukkijoita niin määrä on sen mukainen :D

   Poista
 9. Tänä vuonna laitan tulppaaneja vain yhden pussin villitulppaaneja ja yhden pussin mustia papukaijatulppaaneja. Pikkusipuleita senkin edestä ja laukkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on mustia papukaijoja. Kuka niitä voisi vastustaa :D Ja pikkusipuleita uppoaa täälläkin kaikkein eniten. Vaikka ei noita isojakaan ihan vähän ole :D

   Poista
 10. Olen tilannut kahtena edellisenä vuonna bulbi.nl:stä ja tänä vuonna kokeilen eurobulb:ia. Kaikenlaista tuli tilailtua, enimmäkseen tulppaaneja. Niin ja Lidlistä hain 2 kilon pussillisen perunanarskuja ja "kaupan päälle" parit pikkupussit heräteostoksia. :) Nämä sitten pitäisi saada kaivettua maahan.

  VastaaPoista
 11. Nyt on kanssa iskenyt tulppaani sipulien istuttaminen oikein kunnolla. Ennen en ole niistä välittänyt, mutta kun katselen ihastuttavia kuvia toisten kukkapenkeistä, on niitä pakko hankkia. Kauniilta näyttää ja tarvii mennä niitä jostain ostamaan.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig