perjantai 16. syyskuuta 2016

Unelmien omenatorttu

Omena-aika on juuri nyt parhaimmillaan ja meillä on leivottu tätä omenatorttua jo useamman kerran. Kuopus toivoi tätä myös huomisille syntymäpäiväjuhlilleen, koska se on hänen lempipiirakkansa. Laitetaan ohje muillekin jakoon.


Omenanhakureissu on aina vain niin sykähdyttävä. Jokainen puutarhuri ymmärtää miltä sankka omenan tuoksu, kostea nurmikko, valon ja varjon leikki syksyisenä aamuna tuntuvat.


Olin jo luopunut toivosta saada omia syöntikelpoisia omenoita puuvanhuksistamme, niin muumiotautisia ne jo olivat. Kolme vuotta sitkeää ja tehokasta omenoiden keruuta omenapuiden juurelta on tuottanut tulosta. Omenat näyttävät ensimmäistä kertaa hieman terveemmiltä. Autuaaksi tämä kikka ei tee, mutta se vähentää puun sairauskierrettä. 


Olen aina ollut heikkona amerikkatyyppisiin piirakoihin joissa on kansi. Joku niissä houkuttaa minua. Olen netistä aikoinani poiminut piirakkapohjan ohjeen, joka on toiminut tämän tortun inspiraationa.  Taikinaa ja omenaa on reilusti. Koko komeuden kruunaa muruseos piirakan päällä. 


OHJE

pohja ja kansi
200g voita 
2 dl sokeria
2 munaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
6 omenaa
0,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1rkl kanelia

Kuorrute
2dl kaurahiutaleita
100g voita
1rkl kanelia
1rkl vaniljasokeria
0,5dl vehnäjauhoja


Voitele ja jauhot iso pyöreä piirakkavuoka. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa munat yksitellen seoksen joukkoon. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos ja vatkaa taikina tasaikseksi. Painele hieman reilu puolet taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. 

Pese ja kuori omenat. Viipaloit ne taikinapohjan päälle tasaisesti. Ripottele päälle sokeri-kaneliseos. Tee lopusta taikinasta kansi tortulle. Tiivistä taikinan reunat sormin reunoilta kiinni.

Nypi huoneenlämpöinen voi vehnäjauhojen, kaurahiutaleiden ja kanelisokeriseoksen kanssa sekaisin. Murusta seos sormin tortun päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. 


Nautitaan vaniljakastikkeen kanssa. Niin kauan, että vuoassa on vain murut jäljellä.

Mukavaa viikonloppua!

SHARE:

8 kommenttia

  1. Njamskis, njamskis =) herkulta näyttää ja kuulostaa =) Ihanaa viikonloppua myös Teille <3

    VastaaPoista
  2. Heh, hauskaa että sielläkin on leivottu kannellista omenapiirakkaa. Minunkin oli pakko saada kokeilla "Mummo Ankan omenapiirakan" tekoa ja leivoinkin sellaisen kuluneella viikolla. Nappasin ohjeen HS:n sivuilta otsikolla amerikkalainen omenapiiras. Oli hyvää! :)

    VastaaPoista
  3. Nam, näyttää niin herkulliselta. Tuo kaurahiutale kuorrutus kruunaa piirakan.

    VastaaPoista
  4. Omenasato onkin ollut tänä syksynä ihan hyvä. Punainen Melba on tuottanut meillä paljon syöntikelpoisia omenoita, mutta toista omenapuutamme Samoa on vaivannut myös muumiotauti.
    Todella herkullisen näköinen piirakka. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  5. Minulkakin on erinomainen kannellisen omenapiirakan ohje, jota olen tehnyt jo muutaman vuoden ajan. Tämä sinun ohjeesi on hieman erilainen, joten otan sen ilolla vastaan. Kiva kokeilla jotain uutta. Vielä on hiukan omppuja puissa, joskin valtaosa on tavalla tai toisella herkuteltu tahi säilötty.

    VastaaPoista
  6. Näyttää namilta :) Toivottavasti puusi pääsevät taudista eroon.

    VastaaPoista
  7. Oi ihana piirakka! Täytyypä laittaa muistiin. Tätä voisi joskus kokeilla!

    VastaaPoista
  8. Taidampa lähteä tästä kauppaan hakemaan piirakka-aineksia. :D Kiitti reseptistä.

    -Ruut

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig