keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Kasvatetaan yhdessä

Oletko ikinä tullut ajatelleeksi jakaa esikasvatusvastuuta tai vaihtaa itsekasvatettuja taimia? Itsellä tulee kylvettyä kevään hurmostilassa aina koko pussillinen siemeniä joka lajia. Koska se nyt on vaan niin kivaa hommaa. Helpointa olisikin kasvattaa isot  määrät vain jotain tiettyä eikä pariakymmentä sorttia hyöty- ja koristekasveja.


Saimme idean Kanelia ja kardemummaa-blogin Marian kanssa kokeilla kasvien jaettua huoltajuutta. Minä keskityn kesäkukkiin ja Maria hyötykasveihin. Pitkä välimatkakaan ei haittaa. Taimet  vaihtuvat loppukeväästä näppärästi.


Mullasta nousee tällä hetkellä:
kelloköynnös
aitoelämänlanka 'Star of Yelta'
päivänsini 'Scarlet O´Hara'
tsinnia 'Green Envy'Pari erilaista köynnöstä on vielä hakusessa keväälle ja monet kasveista voi kylvää vielä huhtikuussakin. 


Tämän toverillisen, naisvoimaisen ja idearikkaan postauksen jälkeen onkin hyvä toivottaa ihanaa naistenpäivää!


SHARE:

30 kommenttia

 1. Tosi hyvä idea! <3
  Me yleensä siskon ja vanhempieni kanssa saatamme vaihtaa taimia loppukeväästä, kun kullakin aina onnistuu vähän erilailla ja kullakin on vähän eri kasvatukset.
  Ihanaa naistenpäivää myös sinulle Ihanainen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin mekin on tehty. Nyt tämä on vain hieman suunnitelmallisempaa. Tuntuu kyllä hurjalta jättää kokonaan omat tomaatit kasvattamatta :D Ja hieman on myös paineita omien kasvatusten kanssa. Mutta niin kätevää ettei tosikaan!

   Poista
 2. Ihana idea! Täytyykin lähteä katsastamaan uusia alkuja. En ole aiemmin tehnyt ja hiukan vihersormia polttelee koittaa onnistuisko.
  Oikein ihanaa naistenpäivää sinulle Kati!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloita helpoista! Samettikukat, krassit ja auringonkukat on ainakin simppeleitä. Ihanaa naistenpäivää sinnekin :)

   Poista
 3. Kiitos samoin! Niin ihana yhteishuoltajuus :)

  VastaaPoista
 4. No toivottavasti on tilaa, sillä vasta muutama tomaattilajike on kylvetty, mutta niitä todellakin tulee! :D Ihanaa ystävänpäivää sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Naistenpäivää, ystävänpäivähän meillä on joka päivä! Pus pus!

   Poista
  2. Meidän elämä on ainaista ystävänpäivää! Hyvää ystävänpäivää sinnekin! <3
   Ja ehkä mulla kesällä on kasvari, joten kylvä vaan reilusti :D

   Poista
 5. Hyvä idea, mutta mulla ei oikein taida olla lähellä ketään sellaista joka taimia kasvattelisi. Ostin jo kukkasiemeniä, mm. aikaisemmassa postauksessa mainitsemiesi pioniunikon ja samettikukan siemeniä, mutta niiden kanssa täytyy vielä hiukan malttaa odottaa ennen kuin kylvää, vai onko näin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukan voi jo kylvää, viimeistään kyllä huhtikuun alussa. Pioniunikko sitten suorakylvönä, vaikka heti kun maat on sulaneet. Toista se vielä parin viikon välein kolme kertaa niin saat pitkän kukinnan :)

   Poista
 6. Hauska idea jakaa kylvöt! Ihania nuo kuvasi, hyviä teräviä, tarkkoja ja samalla herkkiä, niitä on ilo katsella! Hyvää naistenpäivää sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä oon taas innostunut kuvaamisesta. On ihanaa, kun on pitkästä aikaa superhyvä kamera :D

   Poista
 7. Meillä on töissä onneksi muutama ystävä, jotka ovat innostuneita kasvattamaan taimia ja ollaan oltu iloisia toistemme ylijäämistä. Vielä kun pääsisi kanssanne samalle suunnitelmalliselle tasolle, muuttuisi puuha vielä paremmaksi. Onneksi näen keväisin myös muutamia muita puutarhatuttuja, joilta usein saa täydennystä omiin taimiin, kun unohtuu laittaa sitä ja tätä... Toisaalta sinne saa ojenneltua loput omista kasvatuksista.

  Suurimman ongelman tuottaa kuitenkin ehkä se, että suunnittelen istutukset etukäteen ja kylvän siemenet niihin itse. Sitten saa niitä ihania pelastettavia vaihtareita, ja lopulta pitäisi löytää paikka parillekymmenelle uudelle tulokkaalle.

  Olisi kyllä ollut ihana nähdä bloggaajatapahtumassa joihin itse pääsen kovin harvoin (koska ovat aina väärään aikaan ja siellä Suomen laidalla), mutta eiköhän me ehditä nähdä jossain yhteydessä. Jos ei muuta, niin koetan liikkua pitkällä kesälomallani sen verran ympäri Suomea, että pääsisin tervehtimään joitain tuttuja – ja sinuakin siinä samalla, jos satut olemaan vapaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka meillä on Marian kanssa välimatkaa niin yhdessä työskentelyn vuoksi voimme luottaa siihen, että keväällä ja kesällä taatusti nähdään. Tottakai tämä vaatii sopivan kaverin ja luoton hommaan. Mutta jotenkin hirveän hauskaa näin :)

   Olisi kyllä tosi kiva nähdä jossain! :)

   Poista
 8. Hyvä idea jakaa esikasvatus puuhat ystävän kanssa. Niitä purkkejahan kerääntyy melkoiset määrät. Itsekin jakelen omiani naapureille ja sukulaisille. Olenkin miettinyt siemenien jakamista, sillä niitä on joissakin pusseissa aivan liikaa kotipuutarhurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan äidin kanssa joskus tilattu perennan siemeniä puokkiin. Sekin on oikeasti tosi fiksua! Ja pieniä siementaimia mä jakelen myös. Erityisesti erikoisemmat akileijat on olleet haluttua tavaraa :D

   Poista
 9. Hyvä idea. Minä kasvatan aina tomaatteja tarkoituksella liikaa, on iso ilo jakaa niitä eteenpäin tarvitseville tai vaihtaa sellaisiin taimiin joita itsellä ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin juuri! Musta puutarhaharrastamiseen kuuluu muutenkin hyvän kierrättäminen ja reiluus. Miten paljon jakotaimia mäkin aikoinaan sain, kun aloitin pihan kanssa. Kyllä oli alkuun toivoton olo, kun piha ammotti tyhjyyttään.

   Poista
 10. Minä olen myös innokas kylväjä (paitsi ehkä tänä vuonna) ja taimia on tullut jaeltua, koska eihän niitä ylimääräisiä voi kompostiinkaan heittää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään ei heitetä pois, ei edes niitä pieniä ja surkeita missä taas ei ole mitään järkeä :D

   Poista
 11. Olen kylvänyt kasvihuonekurkun siemeniä, ja nyt ne versot alkavat olla niin pitkiä, että ottavat kiinni minikasvihuoneen kanteen. Kylvin siemenet sellaiseen lokerikkoon jossa on kuusi lokeroa kussakin ja kaikista lokeroista ei vielä vihreää näy. Voinko antaa tuon lokerikon vielä olla kannen alla, vai haittaako kansi noiden noin viidentoista sentin pituisten kurkuntaimien kehitystä? Entä jos otan koko lokerikon pois kannen alta, miten käy niiden siementen jotka eivät vielä ole itäneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ottaisin kannen pois ja koulisin jo itäneet ja laittaisin kannen takaisin. Kovin ajoissa olet kasvihuonekurkun kanssa. Kasveille tarkoitettu lisävalo ei olisi niille pahaksi. Jos sinulla on kasvihuone niin sitten tuskin mitään hätään. Kurkku kasvaa tosi nopeasti ja yleensä ne kylvetään huhtikuun alussa sen takia. Silloin myös valonmäärä on moninkertainen.

   Poista
 12. Siis tuohan on loistoidea:) Ootko muuten löytänyt niitä leinikin mukuloita mistä? Katosin yhdestä, missä olisi, mutta toimitus vasta huhtikuussa... Olisin jo laittanut multaan, vai olenko liian innoissani ja aikaisessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukuloita saa yleensä musta aina vasta messujen kieppeillä. Ostat sitten sieltä. En mäkään missään ole vielä niitä nähnyt. Ja messuillahan mekin nähdään :D

   Poista
 13. Sama vika täällä; varmuudeksi aina koko pussukka multiin jos ei vaikka kaikki idä ja sitten niitä taimia riittää eikä tiedä mihin kaikki laittaisi ennen kun saa pihalle.

  Nytkin löysin laatikon pohjalta kirsikkatomaattipussukan jossa oli päivämäärä 9/2014. No tietysti ajattelin että laitan kaikki siemenet multiin kun ei varmaan onnistu kuitenkaan. Ja juu, tukevia taimia nousi lähes 40kpl :)

  Mutta jaetaan ystäville, jaettu ilohan on kaksinkertainen ilo ja tuo teidän "jakoidea" on loistava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma. Ja jotenkin sitä kieltäytyy tässä vaiheessa miettimästä miltä näyttää 400 koulittua taimea keittiössä, olkkarissa, työhuoneessa, .... :D

   Poista
 14. Yhteishuoltajuus on niin hyvä idea. Kiitos muistutuksesta :) Täytyykin muistaa ehdottaa sitä parille kaverille... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä pitää kyllä mennä maku myös jotenkin kimppaan. Meillä vähän hiotaan tätä puolta. Mutta varsin toteuttamiskelpoinen tämä on edes joidenkin kasvien osalta :D

   Poista
 15. Kuulostaa fiksulta :) Tarvisi olla vaan se yhtä hurahtanut ystävä, jonka kanssa jakaa vastuuta.. mulla lähinnä muistutellaan ettei puutarhatyöt ole syy jättää harkkoja väliin (mitä pääsi viime keväänä käymään muutaman kerran) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä musta puutarhatyöt on syy jättää harkat väliin :D :D :D Mä oon luopunut kaikista muista harrastuksista kesäisin.Tässä yhdistyy kaikki tarvittava: luonto, liikunta, käsityöt ja kultuuri :D

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig