perjantai 26. toukokuuta 2017

Herkkuperunat

yhteistyö GreenCare

Kevään ensimmäiset keittiöpuutarhan kylvöt on nyt tehty, kun peruna pääsi laatikoihin kasvamaan. Pähkäilen joka vuosi minne perunaa voisi laittaa lisää (ja mistä muusta luopua), koska tämä on ehdoton hyötyherkkuni. Lajikkeilla testailu on tosi kivaa ja mikään ei ole niin hyvää kuin omat perunat.


Tilasin hyötykasviyhdistykseltä kolme lajiketta. Pink Fir Apple ja Highland Burgundy Red ovat jo vanhoja tuttuja, mutta Epicure pääsi uutena kokeiluun. Lähitaimimyymälästä tarttui mukaan myös Timo, joka on nopeasti kypsyvä peruna. Nämä erikoisemmat kun tuppaavat olla enemmän  tai vähemmän hitaita.


Kasvulavoissa on aiemmilta vuosilta luonnonlannoitettua puutarhamultaa ja luonnonturvetta. Perunalaatikoissa suosin melko turvepitoista ja köykäistä pohjaa. Hyvän startin perunat saavat GreenCaren herkkuperunalannoksella. Samaa lannoitetta voi antaa myös marjakasveille ja hedelmäpuille.  Perunan lannoittamisessa tärkeintä on oikea-aikaisuus ja määrä. Liika lannoittaminen voi hankaloittaa taimettumista. Peruna on tarkka kaveri myös oikeasta lannoitteesta. Liika typpi koituu helposti mukuloiden kohtaloksi, mutta ilmankaan peruna ei pärjää.


Peruna on yllättävän hauskannäköinen kasvi kasvulavoissa. Jämäkkä kasvumuoto ja vihreät lehdet, jotka eivät ränsisty missään vaiheessa on juuri sitä mitä kauniiseen keittiötarhaan kaivataan. Paras palkinto sadonkorjuuaikaan on erikoisen makuinen tai näköinen peruna, jota missään muualla ei voisi maistaa. 


Sitä kohti! Aurinkoista viikonloppua! 

SHARE:

8 kommenttia

 1. Ja joka vuosi on mahtavaa maistella oman maan perunaa. Se maku!

  VastaaPoista
 2. Kiitti näis.gä vinkeistä. Täälläkin onperuna kokeilussa. Meidän kulmilta ei oo löytynyt tuota perunalannoitetta...

  VastaaPoista
 3. Pottu on meidänkin ykkösherkku kasvulavoilla. Yhdestä lavallisesta riittää ihmeen pitkäksi aikaa syömistä!

  VastaaPoista
 4. Tänä kesänä ajattelin kokeilla kukkien sijasta perunaa vanhaan ämpäriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen kasvattanut ämpäriperunoita. Kastelun kanssa sai olla yllättävän tarkkana. Muuten helppoa kuin heinänteko.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig