tiistai 23. toukokuuta 2017

Illan hämyssä

Kevään kauneimmat illat osuvat aina samaan aikaan fritillaarioiden eli kirjopikarilijojen kanssa. Aurinkoisten päivien iltoina valo on matalalla ja sen sävy on sinertävä. Syyskesän herkkuiltoihin verrattuna nämä kevään kauneimmat päivät ovat laskettavissa vain muutamissa. Löydän itseni joka kevät konttaamassa kameran kanssa, kun näiden kaunokaisten aika on. Shakkiruutukuvio kukinnan pinnassa jaksaa viehättää vuodesta toiseen. Myös heinämäisen kevyt habitus on aina makuuni. En ole käynyt nuuhkimassa näitä. Olen ymmärtänyt, että ne haisevat kissanpissalle.Istutan näitä joka vuosi lisää ja nyt niitä nousee iloisesti lähes joka puolella tonttia. En ole huomannut, että ne olisivat vielä siementäneet. Näitähän tapaa varjoliljan tavoin ojissa silloin tällöin asutusten lähellä, kun siemenet kulkeutuvat tuulen mukana. 


Tiesittekö, että kirjopikarilija on Ahvenmaalla rauhoitettu? Näitä tuotiin muualta Euroopasta Ruotsiin jo 1600-luvulla. Ajatelkaa, että naapureilla oli kunnon puutarhoja jo silloin. Olisiko sieltä kulkeutuneet viemisinä myös saarelle? Olisi ihana nähdä laajalle levinnyt villikasvusto.


Aurinkoista keskiviikkoa. Kuvauskelpoinen ilta taas tiedossa!

SHARE:

17 kommenttia

 1. Oi noita haluun ehdottomasti syksyllä istuttaa. Siis eikö tuo ole sellainen syksyllä istutettava?

  VastaaPoista
 2. Kauniita ovat. En ole tiennyt että ne täällä meillä ovat rauhoitettuja, enkä edes muista olenko noita luonnossa nähnyt, tai sitten ne ovat paljon pienempiä kuin mitä kuvistasi voisi päätellä. Pitääpä kulkea silmät enemmän auki luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoportin sivuilta luin. Ymmärsin, että kantaa on saatu lisättyä kun heinän niittokorkeutta on lisätty ja varjostavaa metsää poistettu. En tiennyt minäkään ennen.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Nämä todella on. Kukinto on kaunis, mutta tuo heinämäisen kevyt habitus on myös ihana!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Nuo valkoisetkin on aivan ihania. Istutin niitä nyt enemmän.

   Poista
 5. Pihallani aukesi tänä keväänä ensimmäinen kirjopikarililja, sen äärellä olenkin sitten viettänyt jonkusen minuutin.. Nuo valkoisetkin on aivan upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on pakko kökkiä alhaalla, kun ovat niin pieniä :D

   Poista
 6. Kevätiltojen valo on maagista!
  Meillä nämä ruutukukat aloittelevat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä valoa ei kovin montaa iltaa ole vuodessa tarjolla.

   Poista
 7. Sä raportoit aina myös kukot :D Mä en ole näistä bongannut. Varjoliljoista kylläkin :/

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig