lauantai 12. tammikuuta 2019

9 vinkkiä - Rakenna edullinen puutarhaYHTEISTYÖ: SORTTER 
Rakenna edullinen puutarha kekseliäisyydellä, budjetoinnilla ja itse tekemällä. Isot säästöt ovat mahdollisia, jos keinot ovat hallussa ja malttia odottaa valmistumista. Monet halvoista nikseistä vaativat enemmän aikaa, vaivaa tai molempia. Tee alkuun pitkän ajan suunnitelma, johon listaat toiveesi. Jos kynä pysyy kädessä, on luonnosmaisesta suunnitelmasta iso apu. Merkitse siihen ainakin toiminnot, kulkuväylät, terassi ja kasvillisuusalueet. Puutarha kypsyy noin viidessä vuodessa. Siististä pihasta voi nauttia jo ennen sitä.

Harkitse mihin asioihin on pakko tehdä isompi taloudellinen panostus, mitä voit tehdä itse ja minkä voi tehdä puoli-ilmaiseksi. Tee suunnitelma ja noudata sitä. Kaiken ei tarvitse tapahtua yhdessä kesässä - ellet sitten tahdo niin. Kalliimpia satsauksia pihaan ovat kiveykset, muuri- ja muurialtaat, isot terassit sekä kasvihuone ja muut piharakennukset. Jo yhdellä tai kahdella arvokkaammalla elementillä piha näyttää erittäin edustavalta. 

Itse kasvattamalla saat erikoisia lajikkeita helposti. Kuvassa akileija 'Miss M.I. Huish' 


1. Rakenna lehtikompostori

Yksikään puutarha ei valmistu ilman kunnon multaa. Sitä kuluu valtavia määriä. Jos tarkoitus on perustaa kukkapenkkejä yksi kerrallaan, on lehtikompostorista valtava kotikenttäetu. Mitä isompi, sen parempi. Jos omassa pihassa ei kasva lehtipuita, voi lehtiä käydä haravoimassa kaverin pihalta säkkeihin. Satsaa pussimullan sijaan lannoitteisiin ja kalkkiin. Edullisimmaksi tulee palanut hevosen lanta, jota voi kysellä ja ostaa talleilta. Hyvä pohja kasvualustaan syntyy, kun sekoitat puoliksi kompostoituneita lehtiä / kompostimultaa, palanutta hevosen lantaa, hiekkaa ja kalkkia. 
 
Opettele puutarhan perusasiat. Kasvualusta on helppo tehdä itse. Varaa perennoille ja daalioille ravinteikasta multaa noin 40cm. Puille ja pensaille sopiva paksuus on 50cm.


2. Kasvata itse

Kasvata kaikki minkä suinkin voit itse. Helpoimpia ja nopeimpia esikasvatettavia ovat perennat, kesäkukat ja hyötykasvit. Mikään ei estä kokeilemasta myös puuvartisia kasveja. Helppoja perennoja ovat esimerkiksi akileijat, päivänkakkarat, ruusumalva, tähtiputki ja salkoruusu. Helpoimpia kesäkukkia ovat lyhyen esikasvatuksen kukat kuten samettiruusu ja krassi. Köynnökset ovat kalliita ostaa, mutta suhteellisen helppoja kasvattaa itse. Kokeile vaikka kelloköynnöstä, keijunmekkoa tai mustasilmäsusannaa.  

Tarkista siemenpussista oikea kylvöaika. Latva-artisokka kylvetään jo tammi-helmikuussa.

3. Rakenna edullinen puutarha omin käsin

Rakenteet ovat pihan kallein osuus. Ne ovat olennainen osa puutarhaa, joten panostaminen kannattaa. Netti, youtube ja kirjasto ovat täynnä vinkkejä ja ohjeita terassin, pergolan ja laatikkotarhan perustamiseen. Edullisin kulkuväylä syntyy kivituhkasta. Terassi tai sorapohjainen oleskelualue on edullisempi kuin kivipatio. Betonikivi on edullisempaa kuin luonnonkivi.  Keittiöpuutarha on hyvä paikka suosia kierrätysmateriaaleja. Kasvialueet ja kulkuväylät voi reunustaa esimerkiksi  kanttaamalla, luonnonkivillä, reunanauhoilla tai reunakivillä. Seuraa rautakauppojen ja kivimyymälöiden tarjontaa. Loppueriä myydään useimmiten edullisemmin. Myös netistä voi ostaa loppueriä yksityisiltä ihmisiltä. Valitse tavanomainen kivi, jota löytyy helposti jatkossakin. Jos yhdistelet erilaisia kiviä eri puolella pihaa, valitse yhtenäinen linja. Rakenteet ovat yksi merkittäväimmistä kulueristä pihassa, vaikka kaiken rakentaisi itse. Vaikka hyödyntäisit isommissa kustannuksissa lainarahaa, on lopputulos silti edullisempi hyvällä suunnittelulla.

Helppo pystypergola pysyy pystyssä tolppajaloilla ilman betonointia. 


4. Satsaa puuvartisiin kasveihin

Puutarhan runko luodaan puuvartisilla kasveilla (puilla, pensailla ja köynnöksillä). Satsaa mieluummin näihin kuin kukkakasveihin. Jos piha on iso, tee pensasryhmiä ja aidanteita. Isoilla kasveilla pinta täyttyy perennoja nopeammin. Pensaita myydään usein halvemmalla, kun ostat kerralla 3 tai 10 taimea. Tarjonta nippualennuksiin on suppea, mutta tällä tavoin saat hyviä peruspensaita. Etsi erityisesti aitataimitarjouksia. Mikään ei estä hyödyntämästä pensaita siellä täällä aidan sijaan. Osta myös pensaita joita on helppo lisätä taivuttamalla lisää. Tällaisia ovat esimerksi lumipalloheisi, herukkapensaat ja hortensiat.  Rotevakasvuista villiviiniä ja humalaa voi lisätä pistokkaista. Lue helpot ohjeet taivukaslisäämiseen täältä.

Puuvartiset kasvit ovat ainoa tapa saada pihaan todellista runsautta ja vehreitä korkeuseroja. Perennoilla voi täyttää suuria alueita, mutta suurin vihreä massa luodaan puilla, pensailla ja köynnöksillä. 

Lumipalloheisin kukinta on upea!


5. Hyödynnä syksyn alennusmyynnit

Parhaat alennukset ovat aina syksyllä. Malta odottaa pitkälle syksyyn niin hinnat tippuvat. Viimeiset taimet menevät pilkkahinnalla. Syksy on hyvää istutusaikaa ja hallaöitä ei tarvitse  vielä pelätä. Kasvi ehtii juurtua vielä lokakuussakin, kun teet sille kunnon kasvualustan. Erilaiset rakenteet ja koristeet ovat edullisempia syksyllä. Pergolat, kalusteet, portit ja muut härpäkkeet ostetaan syys-lokakuussa. Kasvihuoneita on alennuksessa myös talvella. 

Kasvihuoneen hinnat vaihtelevat parista satasesta useisiin tuhansiin euroihin.


6. Paikkaa suorakylvöillä

Loppuiko budjetti ja istutusalueet ammottavat tyhjyyttään? Suorakylvöillä saa pelastettua edullisesti isojakin alueita. Varma ja pitkään kukkiva kehäkukka on jokaisen kotipuutarhurin paras ystävä. Kokeile myös pioniunikkoa (kukkii vain hetken), neidonkukkaa, hunajakukkaa ja auringonkukkaa. Moni esikasvatettavaksi lueteltava kasvi tulee myös suorakylvönä. Heitä joukkoon siis punakosmoskukkaa ja tsinnioita. Kun kasvi ei ole yhden suorakylvettävän varassa, ei haittaa, vaikka joukossa olisi muutama myöhäinen kukkija. Suorakylvöt jatkavat kukintaa pitkälle syksyyn.

Sekoita lajeja tai tee  iso yksilajinen istutus. Kuvassa auringonkukka 'Italian White' ja 'Ice Cream'.


7. Kerää siemeniä 

Kun pääset kasvattamisen makuun, opettele keräämään siemeniä. Suorakylvettävien kesäkukkien siemenet ovat helppoja kerätä. Myös perennojen siemenet löytää hyvin, kun kasvia tutkii hieman.  Omat siemenet toimivat hyvin valuuttana. Muista kysyä kavereilta ja harrastusryhmistä vaihdokkeja. Erityisesti kesäkukkien suhteen on hyvä olla omavarainen.


8. Kasvienvaihto

Tutustu alueesi harrastusryhmiin ja paikallisiin kasvienvaihtotapahtumiin. Näitä on useimmiten toukokuun lopussa. Säännöt vaihtelevat. Osaan pitää tuoda kasveja myös itse, jotta voi noutaa. Monesti taimia on niin paljon, että niitä saa aloittelija runsaasti, vaikka mitään ei olisi tuoda tilalle. Isommissa tapahtumissa on myös ostomahdollisuus. Oman alueen rotevat pistokkaat ovat aina parhaita kasveja. Muista kysyä mahdollisista kotiloista. Niitä et puutarhaasi halua. Moni kokenut harrastaja jakaa mielellään taimia pihastaan, kun rohkeasti kysyy. 

Kasvienvaihtotahtumista löytää välillä myös hyötykasveja, kuten maa-artisokkaa ja mansikan rönsyjä. 


9. Talleta mukulat, juurakot ja kesäkukat

Monet kesäkukat ovat monivuotisia, kun ne talvettaa. Tässä kohtaa suurin osa sanoo, että ei ole viileää verantaa ja maakellaria. Pelakuut ja pienet välimerelliset puut talvehtivat usein huoneenlämmössä ikkunan vieressä. Mukulat ja juurakot kannattaa ainakin kokeilla talvettaa varastossa. Kysy rohkeasti myös säilytystilaa tutuilta. Omat juurakkoni talvehtivat parhaillaan naapurin kylmäkellarissa.Toivottavasti vinkeistä on iloa ja apua. Koen itse säästäneeni paljon tekemällä  itse. Meidän budjettisuunnittelu eteni siten, että lainaa otettiin vain isoimpiin piharemontteihin, joita olivat sade- ja hulevesien ohjaus, salaojaremontti sekä maalämpö. Samassa yhteydessä kaivinkonekuski siisti kivituhka-alueet ja paransi kulkuväyliä. Kaikki muu on tehty itse.

Sortterin avulla saat kilpailutettua edullisimman lainan. Lainastakaan on turha maksaa yhtään ylimääräistä. 

Aurinkoista sunnuntaita!


SHARE:

26 kommenttia

 1. Hyvin paljon näin tuleekin toimittua. Lisäksi puut ja pensaiden taimet kannattaa ostaa mahdollisimman pieninä. Toki itsestään selvyys, mutta pienemmän taimen hinta on huomattavasti vähemmän. Hintavertailu eri puutarhamyymälöiden kesken myös kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä vinkki! Erityisesti nopeasti kasvavien puiden kohdalla voi hyvin ottaa pienempiä. Ja niitä nopeita ovat esim. pihlajat, kirsikat ja vaahterat.

   Poista
 2. Olipas innostava lista ja ihanat kuvat! Olen tehnyt parhast säästöt syksyn alennusmyynneissä. Eniten taas olen tuhlannut ostamalla vähän sitä sun tätä, jolle ei ole kasvupaikkaa valmiina. Taimet ovat ehtineet joskus entisiksi ennen maahan pääsyä. Suunnitelma auttaisi! ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on prikulleen sama. Sillä sun tällä tuhlaa ehdottomasti eniten! Ja kasvupaikka ensin valmiiksi, sitten vasta taimikaupoille.

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä.Tuo lehtikomposti olikin uusi asia itselle, että sitö hyödyntää perustusvaiheessa.Itse ostan aina uutta multasäkkiä,niin käykö miten kasvihuoneessa,jos lannottaisi mullan eikä ostaisikaan uutta multaa aina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet käyttävät saman mullan kasvarissa vuodesta toiseen. Mitä pienempi kasvatusastia, sitä nopeammin sen ravintoaineet hupenevat. Multalisäys + lannoitus on kasvarissa riittä hyvin pari vuotta. Jos kasveissa on ollut tauteja niin täysi tyhjennys ja kunnon pesu ennen uuden mullan laittoa.

   Poista
 4. Hyvä lista! Aika pitkälti noilla ohjeilla olen itsekin puutarhaa tehnyt. Pistokaslisäys on myös tehokas tapa saada kasveja lisää. Varsinkin puuvartiset kasvit ovat kalliita ostaa, joten pienellä vaivalla säästää isoja summia. Netistä löytää ohjeita puuvartisten kasvien kesä-, syksy- ja talvipistokkaiden ottamiseen ja listoja, mitä kasvia lisätään mihinkin aikaan. Monet puuvartiset juurtuvat yhtä helposti kuin vaikkapa pelargoni ja alkuun päästyään kasvavat yhtä vauhdikkaasti kuin taimistolta ostetut taimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ehdottomasti, kun yhtään kertyy kokemusta. Valitsin listaan taivutuspistokkaat, koska se on aloittelijallekin helppoa. Puuvartisten pistokaslisäyksellä säästää järkyttävän paljon. Ne ovat niitä kaikkein kalleimpia kasveja.

   Poista
 5. Ilman muuta kannattaa olla rohkea ja tulla kysymään, pikkutaimia ja jakotaimia löytyy monelta pitkään puutarhaa harrastaneelta. Alet kannattaa hyödyntää, mutta siellä kannattaa olla tarkka, että taimi on vielä elävä - markettien alemyyneissä taimet ovat joskus niin surullisen näköisiä, ettei niitä kannata ostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että aika monelle aloittelijalle ei ole selvää miten paljon vanha puutarha tuottaa uutta kasveja ja varsinkin perennoja. Siksi sitä ei ehkä edes kehtaa / tajua kysyä. Ja mitä tulee noihin surkeisiin taimiin, niin täytyy myöntää, että ostan niitäkin. Kaikki olen saanut kukoistamaan. Se vaatii kyllä hieman näppituntumaa ja riskinottokykyä :D

   Poista
 6. Pensaista paljasjuuriset taimet ovat edullisimpia, tosin niitä ei ole aina kaupunkimyymälöissä. Meidän lähitaimitarhalla niitä löytyy jopa eri kokoja, ja aika kiva valikoima tavallisimmista pensaista. Ja niitähän on myynnissä vain keväällä ja syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä vinkki myös. Paljasjuurisia pensaita ei tarvitse jännätä. Pitää vain lukea ohjeet miten niiden kanssa toimia. Peruspensailla pääsee pitkälle. Niillä syntyy kummasti runkoa puutarhaan.

   Poista
 7. Hyviä periaatteita, juuri noilla on oman ison puutarhan kulut pidetty kurissa. Perennoja jakamalla saa myös suurta iloa, itselle ja ystäville, oma taimipankki tuottaa silkkaa säästöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isossa pihassa vinkit korostuvat, kun määrät ovat helposti satoja ja tuhansia. Aika harva ostaa kaikki perennat taimina monen tuhannen neliön puutarhaan. Omasta taimipankista on valtavasti iloa!

   Poista
 8. Mainio vinkkilista! Meillä on aika uusi puutarha ja ensimmäisenä vuonna tuli ostettua paljon taimia, kun kärsimättömänä halusi puutarhaan nopeasti täytettä. Nyt maltti riittää jo kerätä siemeniä, odottaa alennusmyyntejä ja mullan valmistumista lehtikompostissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tutun kuuloinen tarina :D Aika moni käy tuo saman kaaren läpi :D

   Poista
 9. Minäkin suosin syksyn alennusmyyntejä ja olenkin monta puuta ostanut 10€/kpl tai -70%.Syksyllä myös perennat on ehtineet tehdä poikasia ja yhden ruukun hinnalla olen parhaillaan saanut 5 kasvia :)
  Paljon tulee käytettyä kierrätystavaraa puutarhan pienemmissä rakenteissa ja kulkuväylissä ja luonnonmateriaaleja myös, joita saan omasta metsästä. Siemenistä haluaisin kasvattaa enemmän, mutta sisällä ei ole tarpeeksi valoisia tiloja sitä varten. Meillä on myös vanha,käytöstä poistunut kaivo, johon ensi kesänä aion laittaa uppopumpun ja säästää vesikuluissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli vielä mieleen, että hyötykasveista saa myös kivoja ja edullisia lisiä ruukkuistutuksiin ja kukkapenkkiin.Maissia olen käyttänyt ruukuissa tuomaan korkeutta ja tukea köynnöksille ja ne saa kasvatettua vaikka popcornipussin siemenistä.Bataatista saa ihanan köynnöksen ja mukulan voi laittaa puoliksi niin saa kaksi kasvia.Kurkkuyrtin kukka on kauniin sininen ja meillä siementaimia on noussut nurmikostakin ja tosi vankkoja taimia. Muutkin yrtit sopii hyvin amppeleihin ja ruukkuihin kukkien sekaan.

   Poista
  2. Mä hyödynnän hyötykasveja ruukkupuutarhassa myös. Maissi on tosi koristeellinen. Hyöytkasvit on rotevia, nopeakasvuisia ja kauniita. Niillä saa hyvin vaihtelua ja täyttöä isoon tilaan.

   Me tehtiin sama kaivon kanssa. Tai siinä oli jo pumppu, mutta hankittiin tehokkaammin. Valtavat säästöt!

   Poista
 10. Hyvä lista ja monet kohdat olivatkin tuttuja. Keräämällä sadevettä tynnyriin tai sankkoihin säästää kivasti kastelukuluissa. Tynnyrin voi maalata talon väriseksi tms. niin näyttää kivemmalle. Oman paikkakunnan fb-myyntiryhmiä kannattaa seurata, koska sieltä voi bongata ilmoituksia lahjoitettavista tai edullisista kasveista tai taimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän unohdin, vaikka piti olla listalla. Sadeveden kerääminen on ehdottoman tärkeää. Maalaamisvinkki on hyvä! Onneksi markkinoilla on myös ihan hyvännäköisiä sadevedenkerääjiä.

   Poista
 11. Omalla tontilla ollaan hyödynnetty mahdollisimman paljon tontin alkuperäistä kasvillisuutta. Ja nyt on kasvamassa pistokkaista myös oman tontin alkuperäistä taikinamarjaa. Maksaruohoja, vuokkoja, tammia ja vaahteroita, vaikka mitä ihanuuksia kasvoi täällä jo ennen meitä💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. yllättävän paljon vanhoissa pihoissa on kasveja kaikkien rikkojen keskellä, kun malttaa ensin odottaa ja katsoa mitä siellä kasvaa.

   Poista
 12. Mistä tynnyreitä saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääntyisin rautakauppojen ja isojen puutarhamyymälöiden puoleen ensimmäisenä. Myös Bauhaussin tyylisillä liikkeillä on hyvät valikoimat.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig