torstai 3. syyskuuta 2015

MITEN HYÖDYNTÄÄ KOKO SATO?

 Missä olet maakellari, nyt kun sinua taas kaivataan? Komealla tempolla päätään nostava kasvimaabuumi on tuonut mukanaan uuden ongelman. Miten ihmeessä hyödynnän kaiken kasvimaalta? Kaikkea ei perhe ehdi syödä ennen pakkasia. Oma pakkasen määrä on sen verran rajallinen, että joudun priorisoimaan säilytettävän määrä. 

Jotta syötävän määrä olisi ongelmallisen suuri, tein tyhjenevään tilaan uusia kylvöjä heinäkuun lopulla. Retiisit ehtivät vielä komeasti!

Koska meillä on 3 jääkaappia (don´t ask why), aion hyödyntää kesäkurpitsaa ja avomaankurkkua relissien ja hölskykurkkujen tekoon. Aion tänä vuonna kehittää useamman reseptin ja testata mikä niistä on minun makuuni. Punajuuret ovat siitä loistava kasvi, että ne eivät säilykkeinä kalpene tuoreille, kun käyttötarkoitus on niin eri.



Ensi viikonloppuna on edessä papusavotta. Kylmälle arka papu odottaa kerääjäänsä. Aion ryöpätä ja pakastaa sadon, koska näitä syön mielelläni myös kesän jälkeen. Pakastin on niin ähkynä mustikkasadosta, että pakko miettiä mitä kasvimaalta mahtuu sinne... 

Lehtikaalia ajattelin kuivata, koska se menee myös siinä muodossa vihersmoothieen. Yrittien kuivaamisesta en lintsaa myöskään.


Mutta mangoldi? Miten sen voisi hyödyntää? 
Onko muita hyviä säilöntävinkkejä?
SHARE:

13 kommenttia

  1. Mahtavan sadon olet saanut! Itselläni alkaa pakastimet ratketa jo ja paljon ei niihin enää mahdu. Kuivaan yleensä kaiken, mitä emmem ehdi syödä tai en voi pakastaa ja olen huomannut, että melkein kaiken voi kuivat. Juurekset ja lehtivihannekset käyvät moneen paikkaan kuivattunakin - eniten tosin taidan käyttä niitä taikinoissa ja joitain laatikkoruuissa ja keitoissa.

    Aurinkoista päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon tulee ihan kaikkea. Myöhemmin kuin yleensä, mutta tuli kuitenkin. Ja taas sama happy problem kuin yleensäkin. Minne tungen nämä kaikki? Suu vetää vain rajallisen määrän.

      Poista
  2. Oi, sinulla onnistui pavutkin! Omat taisi alkukesän viileydessä mädäntyä maahan.. Kuivaaminen ja raasteina pakastaminen ovat omat suosikkikonstini sadon säilönnässä. Helppo lisätä ruokaan kuin ruokaan ja lapsetkaan ei nikottele vastaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistui joo. Yli odotusten, kun kesä oli mitä oli. Pavut olivat harson alla kesäkuun. Oikeastaan vain osa perunoista epäonnistui. Kaikkea muuta on kuten yleensäkin. Pitää alkaa raastamaan täälläkin. Raastan kyllä tuoreena, ei ole tullut mieleen pakastaa raastetta.

      Poista
  3. Mangoldista ei ole kokemusta, se ei ole oikein makuuni, eikä perheen. Kesäkurpitsaa pakastan, käy sosekeittoihin talvella. pakastimen saa täytettyä optimaalisen hyvin kun laittaa kaiken pusseihin ja niin että niistä saa litteitä paketteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea. Tuota littanaa muotoa mietinkin jo itsekin, mutta nyt täytyy tarttua tuumasta toimeen.

      Poista
  4. Käytän mangoldia pinaantin tapaan, esim. feta-mangoldi-piirakka, nam. Ryöppään mangoldin lehdet, puristan liiat vedet pois, silppuan ja laitan pakastimeen. Ilmeisesti lehtiä voisi käyttää myös tuoreeltaan salaattiin, mutta sitä en ole kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komppaan Tarjaa, mangoldin lehdet ryöpäyksen ja silppuamisen jälkeen pakastimeen! Kokokin pienenee niin paljon, että muovipussin sisään pakastettuna vievät vain vähän tilaa. Mielestäni paras ruoka pakastetun mangoldin hyödyntämiselle on letut - perinteinen pinaattikeitto onnistuu siitä myös.

      Kun sulla on myös punajuurta, keitä siitä ja mangoldin varsista valmista sosetta (jos jaksat). Fenkoli sopii sekaan kuin nenä päähän. Pikaruokaa saat, kun otat aamulla kimpaleen sulamaan kattilaan ja illalla lämmität sen ja laitat sekaan valkosipulituorejuustoa, savuporojuustoa tai vuohenjuustoa.

      Poista
    2. Hyviä vinkkejä! Noita ruoan osia voisi tosiaan tehdä jo valmiiksi. Meillä on niin törkeän allerginen porukka, että olen ollut tosi laiska tekemään noita ruoan osia valmiiksi, kun ehkä 1-2 porukasta niitä söisi.

      Poista
    3. Voihan noita soseita tehdä valmiiksi ilman, että sekoittaa keskenään. Allergikkoja varten voi napata sieltä perunasosetta, itselle lisää pari kuutiota muitakin makuja :) Mä teen itse asiassa paljon sosekeittoja lounaaksi valmiiksi, niitä syön vain minä. Kumman hyvin talven aikana tulee käytettyä se paljous (tai vähyys), jota pienestä hyötytarhasta jää yli. Ennen jätin tuon osan pupuille mutta nyt olen innostunut pakastamisesta.

      Asiasta toiseen: sulla on mun blogani varten tuolla sivupalkissa linkki, joka vie vanhaan blogiin :)

      Poista
  5. Harvoin näkee retiisejä tähän aikaan :) Juureksille maakellari on tietysti paras säilytyspaikka, mutta purkkisäilöntä, kuivaaminen ja pakastaminen sopivat hyvin muille. Minäkin pakastan ylimääräisen mangoldin, ei vie paljon tilaa, aion tunkea sen tuonne mustikoiden sekaan. Minusta lehtikaali on kaikkein käyttökelpoisinta kuivattuna, sitä voi lisätä mihin tahansa taikinasta, smoothieen ja menee pieneen tilaan. Papuja olen poiminut sitä mukaa kun ne kasvavat ja laittanut pakkaseen, myös ruusupavut. Haluaisin opetella hapattamisen jalon taidon, sillä saisi paljon satoa talteen terveellisessä muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin ilahtua retiiseistä enemmän nyt. Varmaan juuri siksi, kun niitä ei näe niin paljon tähän aikaan vuodesta. Hapattaminen kiinnostaa täälläkin!

      Poista
  6. Meillä pahasti tilanne näyttää siltä että hallayöt vie voiton kasvulle.. Iiiik äääk. Eilen vai toissapäivänä jopa uutisissa mainittiin kun meilläpäin yölukemat kävivät -1,5 asteessa. Hyrryr!!! :) Olipahan kuitenkin taas antoisa ja erilainen kesä kasvattamisen suhteen, ensi vuonna sitten napataan enemmän satoa!

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig