tiistai 6. kesäkuuta 2017

Lempikukkia

Kevät kului hieman huolestuneissa merkeissä, kun valtavat koivun rungot makasivat herttavuorenkilpien päällä useamman viikon. Mietin miten poloiset painon alla kestävät puusavottaan asti.  Tiesin kasvuston korjaantuvan nopeasti, mutta tätä kesää se ei välttämättä pelastaisi. 


Herttavuorenkilvestä on vuosien saatossa tullut suosikkini. Pidän jopa sen lehdistä, kun kasvusto on hyvin hoidettu. Tämä vuosi mennään hieman kellastumilla ja ripsuisilla lehdillä, mutta tiedän kasvuston olevan täysin kunnossa jo ensi keväänä. Myös se tekee tästä perinteisestä kasvista niin ihanan. Se on uskomattoman luotettava, terve ja sitkeä. 


Kukinnot muistuttavat mielestäni hyvin paljon tällä hetkellä niin kovin muodikasta vahakukkaa. Myös herttavuorenkilven kukinnot toimivat leikkoina. Lehdet jätän suosiolla puutarhaan. 


Meidän kasvustomme kasvaa uljaana järeän ja metrejä pitkän kivipaasin päällä. Pidän erityisesti kasvin tavasta ryöpsähtää isoina kasvustoina yli laidan. Alun viharakkaussuhde on muuttunut ajansaatossa lempeäksi rakkaudeksi tätä perinneperennaa kohtaan. Puutarha ei tuntuisi enää omalta ilman sitä.


Aurinkoista keskiviikkoa!


SHARE:

32 kommenttia

 1. Komee on perennasi! Meilläkin näitä on ja tykkään myös. Ovat vaatimattomia kaunistajia. Hyvää keskiviikkkoa sinne myös :)

  VastaaPoista
 2. Bergenia is so beautiful, brightening up the early summer garden.
  Jannicke

  VastaaPoista
 3. Minä en oikein osaa tuolle lämmetä. Yksi syy on, että sen alla on aina kosteaa ja se tarkoittaa lehtikotiloarmeijaa. Meidän puutarhassakin tuota on, jopa aika isoina alueina. Mutta ne väistyvät, kunnes keksin muuta tilalle. Se hyvä puoli on herttavuorenkilvestä, että kukkii jopa koivun alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä kasvi juuri niihin paikkoihin, jotka ovat kaikkein hankalimpia. Kotipihassa on tosiaan hieman eri kasvivalinnat, meillä niitä ei onneksi ole.

   Poista
 4. Täällä vähän sama juttu - ajan myötä vuorenkilpi on noussut sivuroolista liki päätähdeksi, melkein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle riittää tämä määrä, mutta on ihanaa, että sitä on tällainen yksi iso penkki.

   Poista
 5. Itselläni pihalla myöskin iso herttavuorenkilpi alue ja keskeisellä paikalla. Lehtokotilot ovat myös riesana. Syövät sen kukkia jotka sitten näyttävät repaleisilta avauduttuaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä harvinaisen tympeää. Tämä on musta vähän roskakasvin näköinen, jos se on huonosti hoidettu.

   Poista
 6. Mustakin herttavuorenkilpi on aivan ihana! Omasta puutarhasta sellaista ei vielä tosin löydy, koska en ole keksinyt sille sopivaa paikkaa. Mutta lapsuudenkodista on siitä lämpimiä muistoja, ja ehkäpä juuri siksi tuosta kasvista tulee aina niin nostalginen fiilis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todellinen mummolakukka. Varmasti tuttu monelle lapsuuden pientaloasujalle myös.

   Poista
 7. Kauniita kuvia! Jos minulla olisi puutarha, siellä olisi varmasti herttavuorenkilpiä, se on myös loistava maanpeittokasvi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on ihana rinteisiin, sisäänkäyntiin ja kuiville puunalusille maanpeittokasviksi.

   Poista
 8. Minulla oli yläpihalla, ja jostakin syystä linnut nokkivat ne täysin. En tiedä, onko lehdet hyvänmakuisia vai mikä oli syynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivattu herttavuorenkilpihän on jotain superfoodia. Trendikkäitä ja tietoisia lintuja :D

   Poista
 9. Vuorenkilpi on hyvä kasvi. Kasvaa röyhyten myös koivun alla täysin varjossa missä mikään muu ei viihtyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä todella tarvitaan. Niitä ei niin kovin monia ole. Vähän kuin maahumala. Loistava maanpeitoon puiden alle ja moni pitää sitä roskakasvina.

   Poista
 10. Jännä miten ihmisen mieli muuttuu matkan saatossa. Ennen en kovinkaan pitänyt vuorenkilvestä, mutta nyt ihannoin sitä kovin ja olen hakenut omaan pihaan lapsuudenkodista taimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin juuri. Mäkin paransin tämän kasvualustat (oli jo tänne muuttaessa) ja johan lähti vauhdilla kasvuun :)

   Poista
 11. Helppo juttu!, jos puutarhakasvista voisi noin sanoa.. kaunis silloin kun hyvin kukkii, kesällä vähän tylsä.. Minä laitan toisinaan vuorenkilven lehdet kehystämään kukkakimppua, varsinkin, jos on kyse suuremmista kukkasista, vaikka daalioista. Ja komean lehtiruusun saa syksyn jo punertamista lehdistä...eli oikeastaan hyvin monikäyttöinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään lehdistäkin jos kyseessä on oikeasti hoidettu ja runsas yksilö. Kunnon kasvualustalla niistä kasvaa ihan eri tavalla tuuheita. En tykkää yhtään niistä kellastuneistta lehdistä.

   Poista
 12. Vuorenkilvet jakavat jostain syystä puutarhureita:toiset inhoavat (jostain syystä), toiset tykkäävät. Mullakin on näitä mökkipihassa, mutta olen rajannut alueen. Olen seurannut jonkin verran ohjelmaasi televisiossa!

  VastaaPoista
 13. Kiitos! Kiva kuulla :)

  Mullakin nämä on omana lämpäreenään ja ryhmässä ei ole muita kasveja. En lähtisi villinä yhdistelemään tätä sikin sokin minkään kanssa.

  VastaaPoista
 14. Kuulun itse siihen porukkaan, joka tykkää. Oon tuonut vuorenkilpiä sekä lapsuudenkodista että äitini mammalasta (hertta- ja soikkovuorenkilpiä), ihan vain nostalgiasyistä. Ymmärrän kyllä, että kaikki ei tykkää, varsinkin kotilopihoilla ne kotilot kuulemma viihtyy erityisen hyvin vuorenkilpien lehtien alla piilossa.

  Ihana, että joku nostelee näitä perinneperennoja vähän pinnalle, kun tuntuu, että nyt hypetetään kaikkia vähän erikoisempia perennoja, joiden talvenkesto on kiikunkaakun. Itsekin toki tykkään kaikenlaisista kukkijoista, mutta puutarhan rungon saa helpoiten luotua havuilla, kauniilla lehtipuilla ja näillä pomminvarmoilla kukkijoilla, kun nykytalvet on niin arvaamattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin myös kasvivalinnat riippuen paikasta (ja kotiloista). Onhan tämä kuitenkin tosi nostalginen ja kaunos kasvi :)

   Poista
 15. Vuorenkilpi on tullut minullakin sinne suosikkipuolelle vuosien myötä, mutta vain, jos se on kauniisti hoidettu. Helppoutta arvostaa, kun pihassa on sen tuhat kohdetta, jolle pitäisi tehdä jotain!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tällä hetkellä ne tuhat muuta kohdetta muistuttaa, että pitäisi olla jossain ihan muualla kuin koneella.

   Poista
 16. Vuorenkilpi on kuulunut pihaani aina ja se on todellinen luottokasvi. Lisäksi sillä on upeat lehdet, joilla saa hyvää kontrastia pienille tai liuskeisille lehdille. Oletko törmännyt valkokukkaiseen versioon? Sitä tekisi mieleni, sillä on tummemmat lehdet, oliko vähän punertavat ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen nähnyt sen valkoisen version ja mietin sitä itsekin. Paikka ailalailla hakusessa vaan. Kaunis se on!

   Poista
 17. Ja näin hyvää rikkaruohontorjujaa ei kovin montaa löydy;)
  Alkuvuosien jälkeen nämä peittävät kasvualustan niin tehokkaasti, ettei varmasti tarvi kitkeä yhtään rikkaruohoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tosiaan peittää ihmeen hyvin rikat! Tosi helppohoitoinen monessa mielessä.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig