keskiviikko 15. elokuuta 2018

Auringonkukat - ja niin kuin ei enää koskaan pitänyt.....

Loppukesän kaunein penkki löytyy meidän kasvarin kulmilta. Pitkä penkki täynnä hentoja vaaleita auringonkukkia. Vähän kuin pieni pelto! 'Italian White' ja 'Ice Cream' lajikkeet sopivat hyvin yhteen. Ne ovat hyvin samannäköisiä, mutta istutuksessa on pientä vaihtelua. Sekoitin taimet niin, että ne kasvavat lomittain. 


Oletteko koskaan esikasvattaneet auringonkukkia? Taimista tulee jopa lisävalon turvin sellaisia löysävartisia matoja. Kouliminen vain pahentaa tilannetta, koska taimet eivät tahdo kestää sitä. Kokeilin esikasvatusta ensimmäisen kerran vuosi sitten. Kun tila on kortilla niin jokainen epäonnistuminen risoo. Ne matoset veivät kuitenkin jonkun toisen paikan. Arvelin, että ei niistä kyllä kunnon kukkaa tulee. Tungin kuitenkin lonkerot maahan kesäkuun alussa, koska en raaskinut heittää niitä pois. Jokaisen kohdalla manasin, että en enää ikinä näihin kajoa.... Siellä oman onnensa nojassa taimet kuitenkin vahvistuivat ja kasvoivat. Rakastuin 'Ice Cream' lajikkeeseen palavasti. Jokaisessa taimessa on useita kukkavarsia ja väri on ihana hennon keltainen, lähes valkoinen. Ja niin sitä taas mentiin. 


Edellisvuodesta oppineena, en koulinut näitä. Esikasvatin ohjeen mukaan ja annoin olla samassa kupissa istutukseen asti. Kahdesta pussillisesta siemeniä riitti pitkään penkkiin taimia. Tuolla auringonkukkien juurella ja lomassa kasvaa erilaisia kaaleja ja minttua. Kaalit olivat alkuun isompia. Kasvit mahtuivat änkemisestä huolimatta hyvin lomittain, ja ne selvästi saivat suojaa toisistaan. Hämmästyttävää oli myös se, että penkki tarvitsi suuresta kasvimäärästä huolimatta suhteessa vähemmän vettä kuin muut lavat. Multatila oli niin hyvin peitossa, että haihtuminen oli huomattavasti vähäisempää.


Auringonkukat ovat erityisen upeita elokuun illoissa. Kuvistakin näkee miten ne oikein hohtavat illanhämyssä. Kimalaiset sekosivat onnesta, kun aurinkoinen kattaus aukesi. Perhosetkin ovat löytäneet tänne hiljalleen. 


Joten eiköhän oteta ensi keväänä uusiksi.

Ihanaa torstaita!

SHARE:

7 kommenttia

 1. Ihanat!
  Tykkään keltaisista auringonkukkapelloista, mutta omaan puutarhaan sopisi paremmin nämä hillitymmät värit. Laitankin nämä lajikkeet muistiin ensi kevättä varten.

  VastaaPoista
 2. Kauniin värisiä! Minulla on 'Music Box' -kääpiöauringonkukkia, jotka eivät esikasvatettuinakaan olleet mitään honteloita hujoppeja. Niistä pari on juuri tuollaisia haaleankeltaisia, mitä sinullakin, mutta osa ihan niitä perinteisen värisiä. Nyt on avautunut myös kaksivärisiä, ihan hauskan näköisiä nekin. Sen kun tietäisi siemeniä kylväessä, mikä on kauniinvärinen, niin kylväisin vain niitä. Kimalaiset ovat todellakin hulluina auringonkukkiin, joten kyllä meilläkin taas pikkuaurinkoja ensi vuonna kasvatetaan :)

  VastaaPoista
 3. Jopas on kauneutta kerrakseen! Yhden auringonkukan kokemuksella (kylväytynyt linnun tiputtamasta siemenestä) uskallan luvata myös, että lisää tulee ensi vuonna. Ehkä koitan esikasvatustakin, mutta osan roiskin siemeninä maahan keväällä ja odotan mitä niistä tulee :)

  Noin ihastuttavaan penkkiin ei taida minun tavallani kuitenkaan päästä :D

  VastaaPoista
 4. Todella kauniit! Ihanat auringonkukkalajikkeet on etsinnässä, tässä hyviä vaihtiksia. Minulla on tällä hetkellä yksi, joka on aivan ruskea väriltään - en ole ollenkaan varma tykkäänkö siitä.

  VastaaPoista
 5. Kaunista <3
  Täytyy laittaa suosittelemasi lajikkeet mieleen ja kokeilla itsekin :)

  VastaaPoista
 6. Great article..I am looking so forward to your blogcomment and
  I love your page on your post.. That is so pretty..
  หนังออนไลน์

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig