maanantai 6. elokuuta 2018

Liljat yllättivät

Liljat ovat nousseet kuivan kesän yllättäjiksi. Karrelle palaneista penkeistä on kesän mittaan noussut yhtä hehkuvia ja kirjavia liljoja kuin milloin hyvänsä muulloinkin. Kukaan ei ilmeisesti kertonut näille, että vettä ei kertakaikkiaan ole saatavilla ollenkaan. 


Minulla on useita eri liljoja, jotka kukkivat eri aikaan. Näitä on tullut vähän huomaamatta kerättyä. Olen aina ollut jotenkin viehättynyt sipuleiden piilottamisesta. Joka kerta on yhtä mahtava yllättyä. Varsinkin, jos on päätynyt ostamaan sipuleita messuilta. Silloin on lähes suotavaa unohtaa mitä on luullut ostavansa. Niiltä reissuilta ovat peräisin lähes kaikki pihani keltaiset, persikat ja oranssit liljat. Osan olen vaivalloisesti tuonut jopa ulkomailta asti. Heh!


Liljat ovat myös siitä mukavia, että niitä tuntuu mahtuvan ihan loputtomasti myös täyteen pihaan. Sen kuin vain upottelee niitä sinne tänne pitkin perennapenkkejä. Nämä eksoottiset kaunottaret ovat kauniita yksin ja ryhmässä. 


Suurin osa liljoistani on aurinkoisilla paikoilla. Liljat viihtyvät kuitenkin lähes parhaiten puolivarjossa. Ne kukkivat siellä pitkään ja hartaasti. Läpäisevä maa on ehdoton edellytys, jos liljasta haluaa  pitkäikäisen kumppanin. Liljat tarvitsevat myös vuosittaisen lannoituksen. Omani ovat pärjänneet hyvin kevät- ja syyslannoituksen turvin. Ainoa poikkeus on ruskolilja, joka vähemmän jalostettuna tuntuu ponnistavan vaikka hiekkalaatikosta. Niin sitkeä se on. 


Inhosin pitkään tätä syvänkeltaista tiikelilja 'Citronellaa', koska se ei ollut ihan niin vaaleanpunainen mitä odotin. Ajan kanssa olen tullut sinuiksi sen kanssa. Ehkä siksi, että tämä lilja kukkii aina viimeisenä. Elokuussa sen mausteinen olemus on hauska, ja pilkullinen lilja on upea kimpuissa. Kaikille näille on paikkansa. 


Ihanaa viikkoa!

SHARE:

5 kommenttia

 1. Liljat ovat todella ihania. Sinullakin on tosi kauniita yksilöitä :) Mukavaa tiistaita Sinulle! <3

  VastaaPoista
 2. Liljat ovat mun lemppareita! Niin kauniita ja helppoja!
  Ja värivariaatioita löytyy vaikka kuinka. Joskus tarkoituksella hankittuja ja joskus "hollantilaisesta ruletista" voitettuja. ;)

  VastaaPoista
 3. Så otroligt vackra liljor. Sen doftar dom ju så gott också, bara det :)
  Ha en fortsatt skön sommar!
  Titti

  VastaaPoista
 4. Minäkin tykkään liljoista. Varjoliljoista, tarhapäivänliljoista, asiatic -liljoista, you name it. Ja ovat helppoja, kunhan napsii liljakukot ajoissa pois. Harmillisesti myyrät veivät osan liljoistani viime talvena.

  VastaaPoista
 5. Samaa ajattelin eilen, kun katsoin taas uusia upeita auenneita liljoja - "miten nämä jaksavat kukkia, kun kaikki muut tuntuvat kärsivän?!" Upeita nuo persikanväriset!

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig