torstai 6. heinäkuuta 2017

Kaunein kirjavalehtinen

Taimienvaihtotapahtumat ovat tunnelmaltaan aina kivoja. Parasta on, kun löytyy joku erikoisuus tai ihanuus, jonka on pitkään halunnut. Vuosi sitten poimin matkaani kirjovuohenputken. Tunnistin kasvin vaikken sen nimeä muistanutkaan alkuun. Edes vuohenputkien maine ei pelottanut. Nyt tämä väriläiskä on asettunut ja saa levitä kaikessa rauhassa omenapuun alla.


Katveiseissa penkissä on monia muitakin runsaasti leviäviä kasveja. Ne saavat hakea paikkaansa ja asettua toistensa lomaan. Vuosien saatossa ei ongelmia tai huonoja yhdistelmiä ole ilmaantunut. Purppurainen käenkaali on tälle kirjavalle valopilkulle aivan ihana pari. Minun puolestani saavat levitä runsaasti kumpikin. Tämän parempaa kasviparia en varjoon voisi toivoa.


Olen aina pitkänyt erilaisten putkien kukinnoista. Kirjovuohenputki ei tee tässä poikkeusta. Kukka on siro ja kaunis. Maalaiseen serkkuunsa verrattuna kasvi on maltillisemman kokoinen, korkeintaan 40 senttiä kukintoineen. Lehdet toimivat loistavasti myös kimpuissa.


Joko innostuitte? Aurinkoista perjantaita!

SHARE:

24 kommenttia

 1. On se nätti!!
  Kirjovuohenputki todella voi säikäyttää leviämisellään, mutta sopivassa paikassa se on ihana!
  Minä tyydyn täällä nyt villinä pelloilla kukkiviin "sukulaisiin".

  Herttaista heinäkuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään siitä villistäkin. Yksi kauneimmista luonnonkukista :)

   Poista
 2. Onpa kaunis parivaljakko <3 Taimenvaihtopäiviä ei olekaan vuosiin osunut kohdalle. Nyt olisi tarvetta taimille, mutta valitettavasti vaihdokkaita ei ole :D

  Aurinkoista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla jäi kylän marttojen tapahtuma tänä vuonna väliin. Ne ovat aina niin kivoja. Olen oppinut arvostamaan niitä erityisesti, koska harvemmin pääsen, kun työt ovat aina ruuhkaisimmillaan toukokuussa.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Onhan se kaunis, vaikka niskavillani nousevatkin pystyyn jo nimestä. Tuota käenkaaliakin vaeltaa jossakin perennojen juurialueilla, joten miksei kirjavalehtinen vuohenputkikin menisi. Ellen sitten kevätraivossani kitkisi sitä vahingossa pois ;) (Ekassa kommentissa oli ihan hulluja kirjoitusvirheitä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä arvaan, että jo ihan periaatteesta tämä ei istu sun pirtaan :D Ehkä se on ihan perusteltua. Tai sitten vaihdat sen perinteisen tähän niin voit lakata kevätraivoamasta :D

   Poista
 5. En, heh. Kirjovuohenputken pitäisi vähintään vaihtaa nimi. Kylläkin ihan kaunis, muttei vaan muuten innosta.

  VastaaPoista
 6. Kivan näköinen se on. Sain jostakin tuota vuosia sitten ja se kituutti muutamalla lehdellä, häviten välillä kokonaan. Tänä vuonna löysin sen lehtiä ilokseni taas ja toivottavasti kasvaa isommaksi. Empäs tajunnutkaan sen tekevän kukkaakin. Pitääköhän siltikin siirtää se toiseen paikkaan, ei oikein sovi tuohon missä nyt kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä siirrän aina ja hyvin kevyin perustein, jos koen, että kasvi ei kukoista tai ole kivalla paikalla. Vaihtoon vaan :D

   Poista
 7. Kirjovuohenputki on kaunis ja etenkin kukinnot, tykkään niistä. Minulla se on täydessä auringossa, korkeus on n. 60cm, voi olla enemmänkin. Onneksi ostin kun tuli taimitorilla vastaan, kiva lisä puutarhaan ja sellaista pientä oman mukavuusalueen ulkopuolelle menoa kun istuttaa vuohenputkea ihan istuttamalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinnot on minustakin kauniimmat kuin sillä perusvirtasella. Musta voi hyvin ja kannattaakin ottaa myös leviäviä kasveja puutarhaan, kun perusteet alkaa olla hallussa. Eniten siinä painaa kuitenkin paikka- ja vieruskaverivalinnat. Leviäviä pelätään aivan turhaan niin hysteerisesti.

   Poista
 8. Kyllä on kaunis ja ihastuttava parivaljakko tummalehtisen käenkaalin kanssa. Kukat kuin pitsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat ovat melko pitsiset ja jotenkin himpun tuuheammat kuin vuohenputkella. Kukinnon kokokin oli isompi ja varsin säännönmukainen. Kerrassaan kaunis!

   Poista
 9. Kokemukseni mukaan siementaimet eivät olleet enää kirjavia,joten suosittelen leikkaamaan alas ennen siementen valmistumusta,ellei tykkää vihreästä vuohenputkesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki. Ajattelin muutenkin, että levitköön juurien kautta niin pysyy tässä penkissä eikä huitele vieraisiin :)

   Poista
 10. Minäkin nappasin tänä keväänä taimenvaihdosta kirjavalehtisen vuohenputken. Sille olisi pari jatkopaikkaakin tarjolla, nyt kasvaa tumman tuija-aidan parina ja valostuttaa nurkkaa. Muutoin olen katsonut paikat voimakkaiden leviäjien vierestä, niin että kukaan ei jää lopulta kasvussa alakynteen. Niin selviää parhaiten!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin ajattelin. Katveessa se ei myöskään kukoista parhaalla mahdollisella tavalla. En välttämättä laittaisi vuohenputkelle sitä kaikkein optimaalisinta paikkaa, oli se sitten miten nätti hyvänsä. Niin paljon sitä kitkeneenä haluan hieman pitää silmällä :D

   Poista
 11. Ensimmääne tyä, jonka tänne tultuani tein, oli kirijovuahenputkipenkin hävittämine. Vaikka sillä oli oma penkki nurmikolla ja leikkurilla ajettu ympäriltä, oli nurmikko aiva kirijavana ainaki pualenmetrin alueelta. Ei oo siis mun suasikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli myös pari tuollaista hurjaketta joita kukaan ei ollut vuosiin vahtinut (pahin oli kultapiisku). En yhtään ihmettele reaktiotasi. En minäkään kultapiiskua enää ottaisi ja istuttaisi, vaikka hyvin valitulla paikalla se on tosi nätti kasvi.

   Poista
 12. minustakin se on kaunis. Tosin nimi tuo heti mieleen kitkennän

  VastaaPoista
 13. So beautiful...
  Summerhug from Titti

  VastaaPoista
 14. Nätti se on! Nimen voisi vaihtaa, se kuulostaa pahemmalta. ;)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig