maanantai 25. helmikuuta 2019

Kauanko kesti saada perhosia pihaan?

Perhospuutarha on monen unelma. Siivekkäiden seuraaminen on levollista ja ihanaa puuhaa. Perhoset ovat kauneutensa takia syystäkin tavoiteltava lisä pihaan. Minulla oli jo 10 vuotta sitten tavoitteena lisätä perhosten lisäksi pölyttäjien määrää. Olen tosi kiinnostunut ekologiasta ja luonnon monimuotoisuudesta. Oli kiva ajatella, että omalla pihalla voisi tehdä suuren ekoteon. Perhosten määrä on nimittäin koko ajan laskussa.


En ollut kovin tavoitteellinen eri lajien suhteen. Siirsin pienen alun nokkosta tontin laidalle missä se on saanut kehittyä isoksi pöheiköksi. Tämä tuntuu ihmetyttävän monia. Nokkonen on kuitenkin yksi parhaista kasveista, jolla  houkutella useamman perhoslajin toukkia. En usko, että oli sattumaa, että juuri nokkos- ja amiraaliperhosten määrä lähti ensimmäisenä kasvuun. Niitä on yhä selkeästi eniten.


Nokkosen lisäksi varasin mesikasveja perhosille ja perustin suuria perennapenkkejä. Tuskin on sattumaa sekään, että perhosia on aina eniten kahdessa suurimmassa istutuksessa, jotka ovat aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Kaunopunahatuissa on aina ruuhkaa. Iisoppi ja jättiverbena ovat myös hyviä. Paras on kuitenkin mirrinminttu ainakin meidän pihalla. Mesikasveja on meillä perennapenkeissä, ruukkupuutarhassa ja keittiöpuutarhassa. Ruohosipuli saa kasvaa puhtaasti koristekasvina ja perhosten ilona. Yrtit päästän aina kukintavaiheeseen, sillä perhoset pitävät niistä. 


Sanoisin, että meni noin 3–4 vuotta ennen kuin alkoi tuntua, että kylläpä perhosia on paljon! Nopeasti tai yhdellä mesikasvipenkillä tähän ei ole päästy. Perhosten kanssa samassa suhteessa kasvoi erityisesti kimalaisten määrä. Pihassa käy melkoinen surina koko ajan. 
 
Jos olet kiinnostunut perustamaan oman perhospuutarhan, lue vinkit artikkelista, jonka kirjoitin Versoilevan sivuille. Kuuntele aiheesta myös uusin podcast, jonka teimme Hernepensaskujanteen Johannan kanssa. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä innostuu aiheesta. Täytetään kesä perhosilla!

SHARE:

6 kommenttia

  1. Nuo perhoset on kyllä niin ihana kevään merkki.

    VastaaPoista
  2. Hyvä postaus ja versoilevan artikkeli myös! Pari vinkkiä sain omalle pihalle, vaikka monta hyvää perhoskasvia jo löytyykin. Perhospuutarha on itsellänikin tekeillä, vielä kun tulisi niitä perhosia. Viime vuonna mesikasvejakin oli jo ihan mukavasti kukassa koko kesän ajan ja tontin rajalla oleva nokkospöheikkökin kasvaa vuosi vuodelta. Toissa kesä oli säiden kannalta niin surkea, että täällä pieneni perhoskannat jo senkin vuoksi. Toivottavasti viime kesänä ne vähät perhoset olisivat lisääntyneet ja tänä vuonna niitä liihottelisi jo enemmän.

    VastaaPoista
  3. Kiitos näistä vinkeistä! Muutamia näistä kasveista olikin jo odottamassa kylvöä, mutta uusiakin tuli ostoslistalle. :)

    VastaaPoista
  4. Kiinnostava aihe, täytynee lukea artikkeli myöhemmin. Nokkoselle pitäisi tosiaan löytää paikkoja. Hankalaa kun parhaiten toimii laajat nokkosalueet. Toinen tärkeä on suomalaiset lehtipuut. Perhosia saadakseen tärkein on tarjota toukille suotuinen ympäristö. Sitten vasta aikuisia perhosia houkuttelevista kukista saa parhaan hyödyn.

    VastaaPoista
  5. Tärkeä aihe, varsinkin kun pölyttäjien määrien laskusta on viime vuosina ollut paljon uutisia. Kotipuutarhurit voivat tehdä paljon asian hyväksi juuri näillä keinoin. Täytyypä kuunnella vielä podcast!

    VastaaPoista
  6. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author. I want to encourage continue your great writing. Thanks for sharing your nice topic.
    how to increase instagram video views

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig