tiistai 22. lokakuuta 2019

Senecio - kauneimmat mehikasvit

Senecio-suvun kasvit on suosikkejani. Useamman kasvin verran harjoittelin, ennen kuin homma alkoi sujua. Olen muiltakin kuullut kasvin haastavuudesta. Vaikka loppupeleissä se on hyvin simppeliä. Ehkä liiankin simppeliä. Minä nimittäin ylihoidin kuolleiksi alkuun näitä.


Villakot sopivat täydellisesti muiden mehikasvien kaveriksi. Mehiruusun takana Senecio serpens 'Blue Chalk Sticks'.  Olen sijoittanut kaikki villakot kodin valoisimmille paikoille. Pöydän päällä on koukku lisävalolle. Sitä villakot selvästi talvella eniten kaipaavat. Paljon valoa, hyvin vähän vettä ja ei lannoitusta. Tällä olen päässyt pisimmälle. Kasvivalo ei pala koko ajan. Kukkaryhmän taustalla roikkuu helmivillakko, joka on myös hieman hankalan maineessa. Odotan niin kauan, että vihreät helmen menevät vähän ruttuun ja kastelen vasta sitten. Näin ne ovat pysyneet hyvin hengissä. 


Suomessa myytävien villakoiden haaste on mielestäni se, että suurimman osan lapuissa lukee pelkkä Senecio. Helmivillakko lienee se meillä tunnetuin näistä. En usko, että kaikilla villakoilla on vielä suomenkielistä nimeä. Yläpuolella on mielestäni Senecio cephalophorus, joka kukkii ensimmäistä kertaa. Sain otettua siitä latvapistokkaita, jotka ponnistivat hurjaan kasvuun kesällä. Sisällä ne eivät pärjäneet. Onneksi emokasvi voi hyvin. Se jopa kukkii!


Ja niin kukkii tämäkin villakko. Sillä on jännä tapa kasvaa. Se ikäänkuin ryömii ulos ruukusta. Kukat muistuttavat yllättäen Suomessa villinä kasvavan peltovillakon (Senecio vulgaris) kukkia. Samaa sukua kasvit toki ovat. Luulen, että tämä kasvi voisi olla Senecio serpens tai Senecio mandraliscae tai joku niiden jalostetummista lajikkeista. Vinkatkaa ihmeessä, jos teillä on varmistaa minulle lajeja. Olen näitä yrittänyt googlettaa.


Jos villakosta irtoaa pala, olen työntänyt sen suoraan multaa. Pistokas on lähtenyt joka kerta. Kesän aikana ne kasvavat vauhdilla ulkona. Luulen, että ostan näitä parvekekasveiksi keväällä ja monistan niistä muutaman lisää. 


Juttelimme Puhetta puutarhasta-podcastissa viherkasvien pistokkaista ja jaoimme vinkkejä puuhaan. Selkeämmät kuvalliset ohjeet löytyy Versoilevan artikkelista. Podin voit kuunnella suoraan alla olevasta soittimesta.  Ihanaa viikon jatkoa!
SHARE:

3 kommenttia

 1. Villakot ovat niin upeita!
  Itse siirsin ´Angel Wings`-villakon sisälle ulkoa muutama viikko sitten. Se oli kesäkukkana terassilla, mutta tajusin, että sehän on myös mainio sisäkasvi. Katsotaan, miten se viihtyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mulla ostoslitan ykkösenä. Ei ole tullut vastaan. Se on ihan mielettömän kaunis!

   Poista
 2. Mulle ihan uusi juttu nämä😮 Olen vasta mehiruusukkeissa menossa😊

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig