tiistai 2. maaliskuuta 2021

Parvekepuutarha - suunnittelu ja toteutus

Parvekepuutarha on parhaimmillaan runsas kokonaisuus, jossa koko tila on käytetty hyödyksi. Meillä on pihan lisäksi suuri parveke, joka on hyötykäytössä koko kesän. Kerron tässä omat vinkkini parvekepuutarhan suunnitteluun. Tärkeintä käyttää koko tila hyödyksi lattiasta kattoon. Amppelit ovat edullinen ja helppo tapa tuoda kasveja katseen tasolle. Siirrä kesäkukat uusiin amppeleihin tai tee kaupan muoviamppeleihin kivat ripustimet naruista. Näin korkeutta on helpompi säädellä. 

Pienessä tilassa kaikki korostuu. Hallittu värimaailma on silloin tyylikkäin ratkaisu. Parasta on, että värimaailmaa voi vaihtaa vaikka joka kesä.

Jos haluat vaihtaa parvepuutarhan kasvimaailman värimaailmaa usein, suosi silloin melko neutraalin värisiä ruukkuja. Ne taipuvat moneen kokonaisuuteen. Klassiset terracotta-ruukut ovat aina turvallinen valinta. 


Pienet ruukkupuut tuovat vaihtelua ja korkeutta parvekepuutarhaan. Valikoima kasvaa vuosi vuodelta. Kokeile erilaisia sitruksia, laakeripuuta, oliivia tai japaninverivaahteroita! Myös pensaat ovat hauskoja isoissa ruukuissa. 


Ruukkupuutarhan hoito vaikuttaa suunnitteluun. Mitä isompi ruukku, sitä parempi kosteustasapaino. Ruukkupuutarhaa saa kastella parhaimmillaan päivittäin. Siksi kasvit on hyvä ryhmitellä niin, että hoito on helppoa. Satsaa erikokoisiin kastelukannuihin tai viritä puutarhaletku parvekkeelle, jos se on mahdollista. 


Vie viherkasvit ulkoilemaan! Viherkasvit viihtyvät ja kasvavat hyvin ulkona. Viherkasvit tuovat runsautta ja vaihtelua parvekepuutarhaan. Näin vältyt myös siltä, että kaikki pitää ostaa joka vuosi uudestaan. 


Suosi kevyitä ja siroja kalusteita. Parvekkeet ovat kapeita tiloja, joten tilaan sopii parhaiten kapeat ja kevyet kalusteet, joita on helppo siirrellä. Pieniä kalusteita on paras käsitellä myös siivouksen yhteydessä. Pienten kalusteiden avulla myös järjestyksen muuttaminen on helpompaa.


Valkoinen toimii aina, oli värimaailma mikä hyvänsä. Lisää kokonaisuuteen ainakin ripaus valkoisia kukkia. Ne raikastavat ilmettä kivasti! 


Muista myös kukattomat kesäkukat. Niiden kauneus perustuu väriin ja kasvumuotoon. Kukattomat kasvit nostavat kukkia hyvin esiin ja kaikki ei ole pelkkää kukkamerta, missä mikään ei erotu. Rauhallisen kokonaisuuden voi luoda myös pelkästään kukattomilla kasveilla. Kuvassa muratti ja verililjapuu. 


Runsaus ja monipuoliset istutukset ovat hyvästä. Vaihtele ryhmä - ja yksittäisistutuksia niin saat vaihtelua kokonaisuuteen. 


Parvekepuutarhat ovat täällä taas ihan pian!


SHARE:

2 kommenttia

  1. Hieno ja inspiroiva postaus! Sain tästä ideoita meidän terassille. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Onpa todella hieno parvekepuutarha. Kiitos vinkeistä, miten parvekepuutarhan voi suunnitella niin, että saa koko tilan hyödynnettyä lattiasta kattoon. Meillä on myös ihana parveke, jota voi käyttää ympäri vuoden mukavasti, koska se on lasitettu. Nyt kuitenkin alkaa olla aika huoltaa parvekelaseja, joten etsinässä onkin luotettava huolto parvekelaseille. https://www.parvekelasihuolto.com/

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig