lauantai 5. kesäkuuta 2021

Lisää lämpöä - laiskamadon tunnustukset

Kun kesäkeittiön kasvualusta ja kastelu on kunnossa, on merkittävin satoa lisäävä tekijä lämpö. Ja siitä myönnän tänä vuonna luistelleeni liukkaasti. Tuore pakka lämpöharsoa ei kasvimaata kovinkaan paljon paketissa lämmitä. Hankittu se tosin on jo hyvissä ajoin. 

keittiöpuutarha-100outdoor

Olen tänä vuonna keskittynyt puutarhan perusteelliseen siivoukseen, kitkentään ja huoltoon. Sen ansiosta kesäkeittiö on poikkeuksellisen särmän näköinen, mutta hennot taimet voisivat olla jo kookkaampiakin. Normaasti harsotan koko kesäkeittiön jo toukokuussa.

keittiöpuutarha-100outdoor

Meillä satoa tulee nykyään tosi hyvin ilman harsojakin - ne vain nopeuttavat kasvua vielä entisestään. Onneksi olen ajan kanssa satsannut pienilmaston rakentamiseen. Se on nyt jotakuinkin aika täydellinen lämpöä rakastaville hyötykasveille. Lämpöä voi lisätä paikallisesti erilaisilla tuulelta suojaavilla rakenteilla ja kasveilla. Meillä isoimmat tuulet torppaa tiheä taikinamarja-aita, lisää lämpöä tuovat pergolat ja muut rakenteet, oikealla kohoaa hedelmä- ja marjatarha, ja pohjoisen tuulet katkaisee kasvihuone. 

Tiesitkö, että myös penkit voi rakentaa lämpöä tuottaviksi lasagnepenkin reseptillä? Olen aikoinaan omat korkeammat lavat täyttänyt sen suuntaisesti. Pohjalle oksasilppua ja sen jälkeen ravinteikasta luonnonlannoitetta ennen mullan lisäämistä. Penkin lämpöäpatteria auttaisi, jos koko lavan jaksaa täyttää kerroksin. Ohjeet voit kuunnella uusimmasta Puhetta puutarhasta -podcastista, tuosta alhaalta. 

keittiöpuutarha-100outdoor

keittiöpuutarha-100outdoor

Mainitsen vinkkinä myös tämän vuoden keittiökasvipainotteisen ruukkutarhani, joka koristaa kivasti käytäviä. Kaikki kasvatettava löytyi kotoa. Joukossa on muutama itse kasvatettu samettikukka. Loput kasvit kaivelin raparperipenkistä, mansikkamaalta ja yrttitarhasta. Isoon saaviin laitoin pari siemenperunaa. Näyttää tosi kivalta jo nyt!

Laita podi kuunteluun vaikka samalla, kun teet puutarhahommia. Siihen on nyt täydellinen keli 💚Minä taidan mennä virittelemään nyt harsoja. 

SHARE:

1 kommentti

  1. Tuo lasagnepenkki kuulostaa niin hyvältä, että taidankin toteuttaa sen, kun vielä lisään yhden lavatarhan muiden jatkoksi! Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig