keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Herttavuorenkilpi - kasvatus ja hoito

Herttavuorenkilpi on yksi suosikkiperennoistani. Tiedän, että kasvi jakaa mielipiteitä ja yleensä sinne negatiivisempaan suuntaan. Oikein hoidettuna kasvusto on upea, ja herttavuorenkilpi kaunis. En minäkään kuivunutta ruskeaa lehtikasaa halua katsoa. Joten tässä vinkit, miten hoidan meidän isoa herttavuorenkilpi-istutusta.

herttavuorenkilpi-kasvatus-ja-hoito-100outdoor

Herttavuorenkilvestä ruman tekevät laikulliset värjäytyneet lehdet, jotka ajan kanssa muuttuvat ruskeiksi ja kuiviksi. Kuivat kukkavarret eivät myöskään ole mikään kaunistus. Herttavuorenkilpi tarvitsee kunnon karsinnan ja leikkauksen kaksi kertaa kesässä, jotta kasvusto pysyy hyvännäköisenä.

kuivunut-herttavuorenkilpi-100outdoor

Tässä on tyypillinen alkutilanne, miltä herttavuorenkilpi näyttää kesän alussa. Osa lehdistä on kokonaan kuivuneita, osa lehdistä läikikkäitä. Leikkaan kasvukauden alussa kaikki muut lehdet paitsi kokonaan vihreät. Herttavuorenkilpi kestää aika rajuakin leikkausta. Se on nopea uusiutumaan, ja ilmavampi kasvusto näyttää freesimmältä kuin tällainen umpituuhea. Kasvista ei tule kaljun näköinen, vaikka sitä leikkaisi reilumminkin. 

herttavuorenkilpi-keväällä-100outdoor

Jos herttavuorenkilpeä ei leikkaa vuosittain, kasvaa se rajusti umpeen. Harventaminen on sitä helpompaa, mitä säännöllisemmin sen tekee. Jos kasvusto on jo todella tiivis, kannattaa kasvustoa jakaa hieman juuristoa myöten. Palat lähtevät helposti kasvuun uudessa paikassa. Herttavuorenkilpi pärjää monessa haastavassakin paikassä. Kasvi on esimerkiksi loistava maanpeittämiseen kaltevissa paikoissa. 

herttavuorenkilpi--100outdoor

Teen isomman harvennuksen toukokuussa, jolloin leikkaan kaiken kuivuneen ja laikulllisen pois. Seuraavan kerran tartun saksiin kukinnan jälkeen tai viimeistää heinäkuussa. Leikkaan kukkavanat pois, ja lisäksi poistan lehdet, jotka ovat alkaneet värjäytymään. Ylläolevassa kuvassa kasvusto on heinäkuussa. Vaikka kukkia ei ole, on herttavuorenkilpi tosi kaunis, kun koko kasvusto on hoitoleikkauksien ansiosta kauttaaltaan vihreä. 

herttavuorenkilpi-kanttaus-100outdoor

Leikkauksien lisäksi lannoitan ja kalkitsen kasvualustaa. Kalkkia herttavuorenkilpi saa kerran vuodessa tai parissa. Sen lisäksi annan kevätlannoitteen ja syyslannoitteen. Keväällä kitken ne vähät rikat, joita kasvuston seassa on, kanttaan istutuksen reunan ja lisään multakatteen. 

herttavuorenkilpi-kasvatus-ja-hoito-100outdoor

Herttavuorenkilpi on aivan ihana myös leikkona. Suosittelen antamaan kasville mahdollisuuden. Mielestäni se myös kuuluu suomalaisiin pihoihin, koska sillä on täällä jo pitkät perinteet. 



SHARE:

12 kommenttia

  1. Mukavan positiivinen kuvaus herttavuorenkilvestä. Se tosiaan jakaa mielipiteitä, mutta ansaitsee myös kehuja. Kuten sanoit, erinomainen maanpeitekasvi kalteville pinnoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikissa kasveissa on puolensa. Ei nämä hommat niin mustavalkoisia ole. Kaikki kukat ovat omalla tavallaan ihania 😊

      Poista
  2. Meillä vuorenkilpi kasvaa kalliolla yllättävän vähässä mullassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi tämä on niin loistava kasvi. Meilläkin on osittain tuon ison muurin päällä ja ei ole hitunen multaa. Hertta kukoistaa monissa paikoissa, missä muut kasvit eivät pärjää.

      Poista
  3. Kiitos tästä postauksesta! Kasvi on ihanan sitkeä ja arvostan sen selviytymiskykyä lähes kaikissa olosuhteissa. Täytyypä itsekin leikata ahkerammin vioittuneita lehtiä pois.

    VastaaPoista
  4. Ja vuorenkilven alustalta ei tosiaankaan tarvi juuri rikkakasveja poistella:)

    VastaaPoista
  5. Kiitos näistä vinkeistä. Revin viime kesänä mielestäni koko vuorenkilven pois mökin kukkapenkistä, sillä se oli päässyt niin rumaksi. Loppusyksystä uusia lehtiä putkahti entiselle paikalle ja ajattelinkin antaa sen olla. Nyt tiedän miten tästä lähtien hoidan sitä. No, sitten on vielä nuo kauriit, jotka aina tulevat syömään ne kukinnot!

    VastaaPoista
  6. Kiitos oikein paljon napakoista ja täsmällisistä hoito-ohjeista ja selkeistä havainnekuvista. Vuorenkilpi on minunkin suosikkini. Kauriiden lisäännyttyä lähitienoilla ne ovat kahtena keväänä syöneet kaikki lehdet pitkästä penkistä, nuput myös. Juuristo on kuitenkin jaksanut kasvattaa uudet lehdet, kun olen kattanut penkin uudella mullalla. Menneen talven penkkiä peitti verkko. Nyt ovat lehdet tallella ja odotan kukkiakin.

    VastaaPoista
  7. Itse olen myös tykästynyt kauniiseen ja helppohoitoiseen Herttaan. Viime ja tänä kesänä Herttoihin, joita minulla on paljon, on ilmaantunut mustia, ilmeisesti kilpi-tai joitain muita kirvoja. Luulin jo viime kesänä päässeeni niistä eroon mäntysuopavedellä, mutta taas olisi sama suihkuttelu edessä… Onko vinkkejä mitä kannattaisi tehdä vai pitääkö Hertat hävittää? Kasvit ovat muuten kovin hyvinvoivan näköisiä, mutta uudet lehdenalut kirvoissa.

    VastaaPoista
  8. Mitä tehdä kirvoille ja hyppiville kuoriaisille jotka tekevät reikiä Herttavuoren kilben lehtiin.??

    VastaaPoista
  9. Tässä meidän tontilla on ollut vuorenkilpiä rinteessä alusta asti eli 1960-luvulta. Mitään ei ole niille tehty ja alue on upea. Minusta tuntuu, että kukkivat paremmin tänä keväänä kun en lannoittanut viime kesänä. Eivät ole herttavuorenkilpiä. Tykkään tosi paljon ja olen lisännyt ja aion lisätä edelleen muihin hankaliin paikkoihin.

    VastaaPoista
  10. Kiitos näistä vinkeistä, upea kasvi hoidettuna! Minneköhän lehdet voi viedä, onko vinkkejä? Tulee ihan käsittämätön määrä...

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig