lauantai 30. heinäkuuta 2022

Syyslannoituksen aika on nyt

kaupallinen yhteistyö: Biolan 

syyslannoitus-kati-jukarainen

Tiesitkö, että syyslannoituksen aika on heinä-elokuussa eikä suinkaan syksyllä? Lannoitepurkki kulkee tällä hetkellä koko ajan kottikärryissä, kun siirryn kasviryhmästä toiseen. Meillä on tehty nyt leppoisia loppukesän puutarhahommia ja samalla valmisteltu pihaa syksyä ja talvea varten. Lannoitus on tärkeä osa valmistautumista. Samalla kitken kasvualustaa ja leikkaan perennoja. 

kati-jukarainen

Itselleni tärkein asia puutarhassa on sen vointi. En hätkähdä rikkaruohoista, mutta sen sijaan kärsin, kun kasvit kärsivät. Haluan vehreän puutarhan ja suuria, hyvinvoivia kasveja. Koska meidän pihalla on jo ikää, on täällä myös sellaista vanhan puutarhan tuntua. Viidakkomeininkiä saa välillä suitsia kovinkin ottein. Perustamisen jälkeen tärkeintä on ollut ylläpitää kasvualustan kuntoa. Se tapahtuu säännöllisellä lannoittamisella.

syyslannoitus-100outdoor
syyslannoituksen-aika-on-nyt-100outdoor

Syyslannoitus annetaan jo heinä-elokuussa, koska silloin kasvit pystyvät vielä hyödyntämään lannoitteen ravinteet. Tiesitkö, että juuri tällä hetkellä pihan monivuotiset kasvit muodostavat ensi kesän kukkasilmuja? Biolanin Syksyn PK-lannoitteesta kasvit saavat lisäpuhtia hommaan, ja ensi kesän kukinta on runsaampi, kun lannoittaa oikeaan aikaan. Kasvien tulee olla vielä kesäisen vihreitä, kun syyslannoitus annetaan. 

kati-jukarainen
syyslannoituksen-aika-on-nyt-100outdoor

Syyslannoite poikkeaa keväällä annettavista lannoitteista erityisesti typen määrässä, joka kiihdyttää kasvua. Nyt kasvit kaipaavat erityisesti fosforia ja kaliumia. Kalium tekee solunesteestä väkevämpää, mikä nostaa kasvin jäätymispistettä. Siksi Biolanin syyslannoite parantaa kasvien talven kestävyyttä. Fosfori puolestaan auttaa kasvia muodostamaan runsaasti kukkasilmuja seuraavaa kesää varten. Fosforin ansiosta kukka-, marja- ja hedelmäsato on seuraavana suvena runsaampi. Typpipitoisia lannoitteita ei saa antaa enää syksyä vasten, koska kasvua kiihdyttävä typpi sotkee kasvin asettumista syksyyn.

Vaikuttavin kokemus syyslannoituksesta on ollut meidän 7-vuotiaan päärynäpuun kanssa. Se on kasvanut komeasti koko, mutta ei kukkinut ikinä päärynöistä puhumattakaan. En tiedä miksi olin unohtanut sen lannoittaa. Nyt se on saanut syyslannoitteen kahtena kesänä. Tuloksena oli valtava kukinta tänä keväänä,  ja nyt oksat notkuvat vihdoin pikkupääröinä. En voisi olla onnellisempi!

syyslannoituksen-aika-on-nyt-100outdoor

syyslannoituksen-aika-on-nyt-100outdoor

Biolanin Syksyn Pk-lannoitteella voi lannoittaa kaikki puutarhan monivuotiset kasvit, eli puut, pensaat, perennat ja köynnökset. Pakkauksessa on selkeä annosteluohje. Lue lisää syyslannoituksesta Biolanin sivuilta. 

Joko sinä olet ehtinyt lannoittaa? 😊
SHARE:

8 kommenttia

 1. Voiko tällä samalla myös lannoittaa marjapensaat ja omenapuut? Ja myös kaikki hortensiat ym?
  Mulla puiden ja pensaiden juurella kangas ja kuorikatekerros meneekö lannoite niiden läpi vai pitäiskö kaivella sinne kankaan alle lannoite?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä voi lannoittaa ihan kaikki puutarhan monivuotiset kasvit. Lannoite olisi hyvä saada multaan, eli kangas ja kate pitää siirtää.

   Poista
 2. Mites herukkapensaat? Ei ole marjat niissä kypsiä vielä. Entäs Tyrnipensaat/ puut ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kaikki kasvit voi lannoittaa. Syyslannoituksessa tärkeintä on ajoitus, ei niinkään se, missä vaiheessa kasvi on.

   Poista
 3. Entä iäkkäät tuijat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki monivuotiset kasvit, eli myös iäkkäät tuijat 😊

   Poista
 4. Moikka. Jouduin etsimään tosi monta sivustoa, ennen kuin löysin vastauksen siihen, että voiko marjassa olevia puita/pensaita lannoittaa nyt. Vastaus on: voi! Tämän voisit lisätä blogitekstiisi. Ja mä käytän tänä syksynä kasteluveteen laitettavaa syyslannoitetta, joten kastellaanko koko puun lehdistön mukainen alue vai pienempi alue? Miten sinä kaivat montut varastolannoitteelle, jos esim. omppupuun lehdistö on superleveä? Tuskin yksi kuoppa riittää. Ihanaa syksyn odotusta ja sadonkorjuun aikaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä selvästi on monelle haastava aihe. Kuten kirjoitin, niin lannoite annetaan ihan kaikille monivuotisille kasveille. Siihen kuuluvat myös marjapensaat ja hedelmäpuut 😊 Tärkeintä on ajoitus, ei niinkään kasvin kasvuvaihe. Varastolannoitus ei ole sopiva puille ja pensaille. Syyslannoite (ja kevätlannoite) nakellaan tasaisesti maahan lehdistön alle maan pinnalle.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig