sunnuntai 22. helmikuuta 2015

HELLEBORUS

Joulukuun puolessa välissä ostetut jouluruusuni voivat vieläkin hyvin. Ne kukkivat tänä vuonna melkein kaksi kuukautta. Joulukukista nämä ovat ainoita, joita jaksan katsoa vielä joulunpyhien jälkeenkin. Kukinnan jälkeen ne työntävät uusia vihreitä lehtiä, jotka isoksi kasvettuaan kuivahtavat ja joutavat leikata pois.


Tämä on kasvi joka todella kannattaa säilyttää vaikka kituuttaen kevääseen saakka. Vaikka ulkomuoto olisi hieman nuutunut, virkistyy se usein ulos istutettaessa. Hyvällä paikalla siitä voi saada monivuotisen ystävän, joka kukkii keväisin.

Jouluruusu on hieman tyyriin puoleinen. Ostin omat taimeni ihan tavallisesta supermarketista, missä niitä saa isoina taimina usein alle seitsemän euron. Parhaiten ne kestävät talven yli, kun ottaa ne muovipoteistaan ja siirtää isompaan kasvuastiaan ja lisää niille multaa.


Tykkään myös sen vanhanaikaisesta lempinimestä: musta pärskäjuuri. Muistaakseni se liittyy jotenkin siihen, että sen mustat juuret aivastuttavat.  En ole tosin käytännössä kokeillut.


Monta kertaa kertaa käynyt niin, että talvetettava kukkani tai jouluruusu kuolee juuri ennen kasvukautta. Nyt sormet ja varpaat ristissä, että tämä kaksikko selviää pakkasista ja saan istuttaa ne vielä ulos. 

SHARE:

14 kommenttia

 1. Meidän joulu menikin ilman jouluruusua. Edellis vuonna yritin pitää hengissä jouluruusun, mutta ei se jaksanut odottaa kukkapenkkiin pääsyä, olisi varmaan pitänyt rohkaista sitä uudella mullalla :-)
  Mutta kukkapenkissä ainakin viime kesänä vielä taimitarhalta ostettu valkoinen jaksoi kukkia, punaista ei enää näkynyt. Ajattelin ostaa uuden värillisen kukkapenkkiin sitten keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä yksilöt ovat nyt pärjänneet niin pitkään, että laitan ne kukkapenkkiin, olivat missä kunnossa hyvänsä. Joskus maan alla kyteekin eloonheräävä jouluruusun henki :) Onneksi näitä myydään taimistoissa ja messuilla. Todennäköisesti helpompaa ostaa uusi kuin joulusta säästäminen :D

   Poista
 2. Nyt tosiaan sormet ja varpaat ristiin. Tässä on enää niin vähän aikaa siihen, että jouluruususi pääsee maahan. Minun jouluruusussani oli kirvoja. Pääsin niistä eroon ja kasvi on selvästi virkeämpi. Aika resuisen näköinen se on, mutta pukkaa muutamia uusia lehtiä. Jännää siis täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista kenellä bloggarilla oli aivan kuollut helleborus, joka tosiaan virkosi täysin kun pääsi maahan. Nämä legendat luovat uskoa. Mullakin on toinen aika raasu, mutta kyllä sieltä koko ajan uutta lehteä pukkaa.

   Poista
 3. Mulla oli kerran ja kuolla kupsahti. Ennen lopullista kuukahtamistaan se tuli täyteen jotain kirvoja. Pihassa meillä on kaksi jouluruusua, jotka olen ostanut pari vuotta sitten toukokuussa ja istuttanut suoraan maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on sanonut noista kirvoista jouluruusuissa ja sisällä talvetettavista kukista. Onneksi ei ole tullut tänne.

   Poista
 4. Jouluruusu on arvaamaton, mutta sinun kasvisi näyttää oikein hyvinvoivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ihmettelen näiden markettiruusujen vointia. Ne kyllä näyttivät jo kaupassa tosi hyville. Myös kukinta oli pisin mitä minulla on ollut ikinä.

   Poista
 5. Minulla on pari kupsahtanut ennen kevättä, mutta kaksi muuta voivat tosi hyvin pihamaalla. Kukannuppuja näkyy jo:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pelargoni on melko huonossa hapessa vaikka on voinut talven hyvin. Näin se talvi yllättää myös viime metreillä.

   Poista
 6. Tulipa jotenkin niin kesäinen olo, vaikka jouluruusu oli aiheena. Olen innokas pihan myllääjä ja nyt haaveissa on rakentaa isompi kasvihuone. Oikein sormet syyhyää kun ajattelen, mitä kaikkea voinkasn laittaa sinne kasvamaan! Jään lukijaksesi ja toivottelen sinut tervetulleeksi meidän Villa Kardemummaan. Oulussa on vielä paljon lunta, mutta pikkuhiljaa päästään kevättouhuihin kai täälläkin:)

  VastaaPoista
 7. Todella hienossa kunnossa tuo jouluruususi! Haluaisin niitä kovasti omaankin pihaan, mutta taitaa toistaiseksi olla mahdoton yhtälö, kun meille ei voi tuoda ollenkaan kasveja sisätiloihin. Noh, haaveillahan aina saa, ja katsella niitä kukkivia kuvia muualta - toivottavasti nuo pysyy hengissä sinunkin kuvattavaksesi!

  VastaaPoista
 8. Vähän myöhäinen kommentti, mutta kannattaa kokeilla, jos jouluruusu sinnittelee vielä - kastele ihan kylmällä vedellä aluslautaselle. Jos lunta on vielä pihalla, hae kourallinen ruukun juureen sulamaan.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig