maanantai 8. tammikuuta 2018

Kevään esikasvatussunnitelma

Kevään esikasvatussuunnitelman aika on nyt, jos on minun tavoin mieltynyt pitkän esikasvatuksen vaativiin lajeihin. Tässä on vielä kuun loppuun aikaa hommata siemeniä. Tammi-helmikuun vaihteessa kylvetään jo jättiverbena (kylmäkäsittelyyn) ja latva-artisokka.


Huomaan väsyneeni siihen, että taimia on niin tolkuttomasti, että joku purkki jää aina vähän huonolle hoidolle. Mitä jos ihan oikeasti kylväisi ja kasvattaisi kunnolla sen mihin tila, into ja aika riittää. Ajattelin satsata erityisesti jättiverbenaan ja kelloköynnökseen, jotka ovat onnistuneet takuuvarmasti. Varuiksi kylvän isomman määrän. Viime vuonna Nessa the Rescuedog piti huolen, että myös hänellä on omia vihreitä vauvoja. Ne löytyivät kätevästi äidin taimiseimestä.


Kasvatin viime vuonna hyvin kummallisella menestyksellä auringonkukka 'Vanilla Ice'-lajiketta. Osa taimista kuihtui jo alkuunsa. Loput kaatuilivat, juroivat ja luikertelivat pitkin purkin seinää. Manasin, että en ikinä enää esikasvata auringonkukkia. Istutin tai lähinnä tyrkkäsin onnettomat pikkutaimet kasvilavaan. Huonosta kesästä huolimatta ne ponnistivat ja kukoistivat. Ja miten upeita! Lienee aika syödä sanani. Latva-artisokka kasvatti komeat lehdet, mutta vielä se ei kukkinut. Uusi yritys siis siitäkin.


Joten neljä. Huom vain neljä lajia. Loput taimimyymälästä. Katsotaan miten hienosti tämä pyhä lupaus pitää. 

Aurinkoista viikon jatkoa!

SHARE:

10 kommenttia

 1. En edes yritä esikasvattaa mitään, mutta sanonpahan vaan, että tästä sun tekstistä tuli ihan hitsin positiivinen olo. Selvästi ollaan menossa kohti valoa ja kevättä. Kiitos siitä muistutuksesta ja onnea kasvatteluihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikset yritä? Yritä ihmeessä :D Mä olen epäonnistunut monta kertaa, mutta onneksi onnistunut useammin :D

   Poista
 2. Onhan se esikasvatus aikamoinen rumba! Vaikka joka vuosi lupaan vähentää sen määrää, niin jossain vaiheessa mopo vaan lähtee käsistä ja huomaan hukkuvani purkkeihin. Sinulla onkin hyvä taktiikka nyt tuohon ongelmaan, jos se vain onnistuu 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla meni samaantaa tapaan monta vuotta. Viime keväänä oli jo hieman tolkullisempi meno. Tänä keväänä vielä parempi 😊

   Poista
 3. Mie todella nostan hattua, jos pystyt tuohon! Min mopo karkaa aina niin totaalisesti, että taikuri on itsekkin jo ihmeissään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on mopo karannut jo niin monet kerrat.... Onneksi on daaliat ja suorkylvöt. Kasvatan nykyään perennat vallan ulkona pelkästään. Jos näillä tällä kertaa. Kelloköynnöstä kasvatan taatusti vähintään tuplamäärän :)

   Poista
 4. Nyt onkin hyvä aika pähkäillä kevään kasvatuksia, ja hei, mitenhän onnistut pitämään tuon lupauksen - vielähän ei kevätaurinko ole kunnolla edes näyttäytynyt :D
  Ehdottomasti minäkin laitan kelloköynnöstä, onhan se niin kaunis, mutta joskus ei vaan ehdi kukkia kun syksy jo saapuu. Tänä vuonna voisi laittaakin vähän aikaisemmin.

  VastaaPoista
 5. Neljä lajia, vau! Tuota voisi kokeilla itsekin.. ..mutta ei tänä vuonna. :D Toistan viimevuotisen virheeni ja kylvän taas liikaa kaikkea. :)

  VastaaPoista
 6. Hyvät suunnitelmat! :) Tuota jättiverbenaa pitäisi kokeilla.

  VastaaPoista
 7. Vau, vain 4 lajia esikasvatukseen. Ei onnistu täällä, vaan keväällä taas hukutaan taimiastioihin...

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig