keskiviikko 8. elokuuta 2018

Viinirypälesatoa

Koin melkoisen yllätyksen, kun kompastelin kasteluletkun kanssa keittiöpuutarhan portilla. Sivusilmällä katse poimi tertun rypäleitä! Olin seota onnesta, koska en ollut sen kummemmin odottanut satoa. Köynnös rötköttää portin päällä kolmatta kesää. Kaksi ensimmäistä se kasvoi hitaanlaisesti vain pituutta, mutta kunnolla juurruttuaan se otti melkoisen spurtin.


Rypäleet kasvavat lehtien siimeksessä suojassa katseilta. Tarkempi nostelu paljasti, että satoa on ainakin parin ämpärillisen verran. Kiljahtelin innoissani, kun etsin ryppäitä, joita tuntui löytyvän aina vain enemmän. 'Zilga' on osoittautunut lupausten mukaisesti kestäväksi ja helpoksi. Köynnös on kasvanut taivasalla oman onnensa nojassa ilman suojausta. Olen lannoittanut sen vuosittain, mutta kastellut vain ensimmäisenä kesänä. 


Portti muistuttaa hieman pientä pystypergolaa kattorakenteensa vuoksi. Olin aina ajatellut miten ihanaa olisi, jos siinä olisi rypäleköynnös. Vaikka tiesin, että köynnös on iso, en tajunnut miten iso. Portti näyttää siltä kuin sille olisi hommattu kokovartaloperuukki. Surkuhupaisaa sinänsä, että kierrän portin aina sivusta, koska läpi kulkeminen on tänä kesänä ollut hankalaa. Mutta onhan tuo nätti. Ja köynnös kestää ohjailua ja leikkuuta ilmeisen hyvin, jos joskus vielä mielin mennä portista läpi. 


Sattuiko teille mitään yllätyksiä tänä kesänä?


SHARE:

7 kommenttia

 1. Oi ihana, ja vielä ihan taivasalla kasvaa ! :) Tämän kesän yllätyksenä etupenkistä nousi viisi sormustinkukan vartta. Olemme nyt kuudetta kesää täällä ja koskaan ennen kyseisessä penkissä ei ole näkynyt sormustinkukkia enkä niitä ole myöskään kylvänyt :)

  VastaaPoista
 2. Mahtava yllätys!
  Meillä keltaluumu ´Laatokan Helmi` tuottaa ensimmäisen kerran hedelmiä ja niitäkään en ensin nähnyt lehtien lomasta. Taisin hihkua ihan ääneen, kun huomasin vihreät luumunalut.
  Viinirypälettä meillä ei vielä kasvakaan, vaikka olen sitä himoinnut. Ja juuri Zilkaa olen suunnitellut hankkivani. Tämä postaus sinetöi lajikevalinnan. Mahtava kasvu ja jo kolmantena kesänä satoa, siinä on syitä kylliksi.

  VastaaPoista
 3. Hieno viiniköynnös ja satoisa. Tänä kesänä kasvu on ollut rehevää, jos on jaksanut kastella ja kukinta todella runsasta. Täällä oli iloinen yllätys kun vanha ranskanruusu, jonka luulin paleltuneen, alkoi vastikää kasvattamaan versoja samoin kuin paleltuneeksi luulemani jalokärhö. ~Katja

  VastaaPoista
 4. Vautsi miten upea! Omat rypäleet olisi kyllä oikea aarre. Nauti! <3 Gladiolukset yllättivät minut tänä kesänä. Kaivoin syksyllä niiden sipulit huolellisesti ylös kukkapenkistä ja säilöin ne varastoon. Siitä huolimatta niitä alkoi alkukesästä putkahdella esiin kukkapenkistä. Hyvä niin, sillä varastoon säilömäni sipulit mätänivät.. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 5. Itse laitoin Kaksi kasvamaan tänä vuonna joten satoa ei vielä ole luvassa. Mutta sinä päääset vaikka viinintekoon! :) Hienoa!! Yllätyksiä täällä ei tänä vuonna niinkään ole, säät tosin yllätti, mutta sitä nyt on muuallakin.

  VastaaPoista
 6. Your greenhouse is so beautiful. Your entire yard is stunning and these photos compliment its beauty so well. Thanks for the share, have a fantastic weekend. Keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
 7. Meillä taapero on aivan höpönä kaikkiin marjoihin ja muihin puutarhan antimiin, niin olen ajatellut että hänen olisi pakko saada oma viiniköynnös. Täytyy olle ensi vuonna joissa liikenteessä niin saamme satoa ennen lapsen kouluikää ;)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig