maanantai 13. huhtikuuta 2015

KEVÄTPUHTEITA

 Ensimmäinen pihamaraton on suoritettu. Aurinkoinen sunnuntai vierähti pihalla haravoiden ja pensaita leikaten. 8 vuotta harkinnassa ollut kurtturuusuaidan poisto sai vihdoin päätöksen, kun napsin sen maan tasalle. Kaivuri saa kaivaa juurakot, mutta kyllä helpotti! Oli se kaikin puolin inhottavan näköinen!


Ensimmäisten pihapäivien must on käydä kiertämässä arat kasvit ja tarkistaa ovatko ne selvinneet  talvesa. Katsura ja hakuropaju pukkaavat silmua ja nestekierto toimii. Luulen että nämä ovat tulleet jäädäkseen.

Krookuksia enemmän olen alkukeväästä innoissani sammaleesta, joka valtaa varjoista pihannurkkaamme. Se on niin ihana ja pehmeä. Miten tähän voisi edes kaivata nurtsia!


Varjoinen pihannurkka on vielä valoisa tähän aikaan vuodesta. Pari vuotta sitten istutetut rhodot saavat pärjäillä ilman suojauksia. Tämä tontin reuna komistuu vuosi vuodelta, kun rhodot kasvavat kokoa. Tällaiset laajat pensasalueet ovat pihojen parhautta.

Siellä se aurinko taas paistaa ja harava kutsuu!

SHARE:

19 kommenttia

 1. Ihanaa auringonpaistetta! Ja ihanat keväiset kuvat!

  VastaaPoista
 2. Kurttujen hävitystä kannatetaan ;) Ja tilalle jotain hurmaavaa =) Hakuro on täälläkin säilynyt leudosta talvesta hienosti. Tekeekö tuo teidän katsura kovasti juuriversoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne oli ka-ma-li-a! Nyt on iso alue tyhjää täynnä. Pitää miettiä jotain hurmaavaa :)

   Ei tee katsura juurivesoja. Katsuraa voi kasvaattaa isona pensaana tai puuna. Katson kun tuo kasvaa, että voisiko sille leikata selvemmän rungon. Sain tuon lahjaksi, kun olen aina toivonut katsura-puuta. Tuli pensas. Nätti sekin :)

   Poista
  2. Työkaverillani on tuo katsura ja hän jutteli, että tekee ihan mahdottomasti juuriversoja. Mutta hyvä tietää, etteivät kaikki tee =)

   Poista
 3. Voi vitsit miten raikkaat värit ja tunnelma kuvissa! Mä tykkään myös sammalesta ja onneksi sitä on alkanut puskea meilläkin hämyisiin nurkkiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keli oli viikonlopun mitä parhain. Onneksi ehdin viikonloppuna pihalle.

   Poista
 4. Vaude, hakuropaju! Siitä haaveilen, mutta en viitsi edes kiusata itseäni ajatuksella siitä, että hankkisin sen yhdeksi kesäksi. Tulisi vain lopulta kärttyisäksi ;) Kuvien keväisyys on kyllä huikea näin saderintaman saapumisen jälkeen. VAU!

  Sini
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millä vyöhykkeellä sä olet? Ihan hyvin tuo on jo pari talvea suojaamatta pärjännyt. Kokeile ihmeessä!

   Poista
  2. Asun Jyväskylässä, lempeällä puolella eli kolmosvyöhyke on kyseessä. Meinaatko, että menisi täälläkin?

   Poista
 5. Ihana tulviva valo...oikein hohtaa kuvistasi! Ihana vihreys, heräävät rodot!

  VastaaPoista
 6. Mahtavaa! Joku muukin hyväksyy sammalen nurtsilleen. Meillä ei kohta muuta kasvamaan, kuin sammalta. Tarkoitus on vähentää nurmikolla ollutta aluetta, mutta se mikä jää, olkoon sammalta. Ainoa hankaluus sammaleessa on, että se ei kestä haravointia. Mutta hyvin sammaloituu paikat kevät siivouksen jälkeen uudelleen. Joka kevät olen kalkkia levittänyt, mutta ei se auta. Olkoon sammalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta se saisi olla enemmänkin hyväksytty. Se kuuluu suomalaiseen luontoon ja pihoihin. Mä en ole edes yrittänyt kalkita. Mä kyllä haravoin. Jos tulee pieniä reikiä, niin kesän aikana ne kasvaa umpeen.

   Poista
 7. Sammal puutarhassa on minusta todella kaunista. Riku-koira innostuu siitä myös, haluaa aina kieriä siinä. Pehmeys ja tuoksu innostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin ollut yllättynyt jos sä et siitä innostuisi :D

   Poista
 8. Minäkin tykkään sammalesta, itsekin ajattelen niin että jos se haluaa tulla puutarhaan niin saa tulla :). Kurtturuusu onkin vähän yök...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en käsitä miksi joku istuttaa kurtturuusua. Ja vielä metritolkulla. Sen on tuntunut niin työläältä poistaa, etten ole siihen ryhtynyt. Sitä kasvaa naapurin puolellakin ja todennäköisesti yritää tulla takaisin, vaikka putsaankin oman puolen. Olen jo nyt niin helpottunut, kun leikkelin sen pois!

   Poista
  2. Niinpä, ja eikös se olekin sellainen kauhea vieraslaji joka tappaa juurakollaan kaiken tielleen osuvan. Toivotaan ettei teidän kurtut innostu enää kasvamaan! Meillä ei onneksi kurtturuusua ole, mutta tuoksuvatukkaa, japanintatarta ja jättipalsamia kyllä ja niiden kanssa taistelen. En ymmärrä miten ennen ihmisillä oli hinku istuttaa tuollaisia tuholaisia puutarhoihin.

   Poista
 9. Minustakin sammal on aivan ihana, ja niin mukava varjoisissa paikoissa. Ihmisillä on joku kumma vimma heitellä kaikenmaailman sammalsyöppöä. Jotenkin tuntuu että tuskin edes pysähtyvät miettimään onko sammal mukavaa ja kaunista vai ei.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig