tiistai 28. huhtikuuta 2015

TAIMIKASVATUKSEEN UUTTA NOSTETTA


Yritän joka vuosi keksiä tapoja maksimoida tilan hyödyntämisen ja tavan pitää talo siistinä, vaikka joka nurkka pursuaa taimipotteja. Homma helpottui huomattavasti, kun talo täyttyi ihanista Elhon (KLIK)  tuotteista.


Sain kokeiluun Elhon Green Basics sarjan tuotteita. Yritän käyttää muovia harkiten. Tämä sarja täyttää kaikki muovin kulutuksen kriteerini. Sarjan tuotteet on valmistettu kierrätetystä muovista. Lisäksi ne ovat kestäviä. Pesen kaikki purkit joka vuosi ja käytän ne uudelleen. Arvostan, jos yritys kantaa vastuuta myös maailman tilasta. Ja muovin kierrätys on ehdottomasti sitä. 


Olen vankkumaton tarjotinten hamstraaja. Niitä ei esikasvattajalla voi olla liikaa. Elholla tuntuu olevan joka tuotteeseen aluslautanen / tarjotin. Ja voi itse päättää minkälaisen setin kokoaa. Pottien alla aluslautanen on ehdoton. Pölyt on helpompi pyyhkiä ja parketti ei kärsi kosteusvauriota ylivuodoista. 

Äitini tuntuu käyttävän tarjotinta ihan kaikkeen ja nappasin idean sieltä. Nämä kasvatukseen tarkotetut ovat vain parempia, koska niissä on riittävät laidat. Niihin on helppo lisätä kastelukangas pottien alle. 


Olen koulinut reilut satakunta tainta tänä vuonna. Nyt kylvin kasveja, jotka tarvitsevat lyhyemmän esikasvatuksen. Joukkoon mahtui myös suorakylvettäviä kasveja kuten papuja ja kesäkurpitsaa. Olen huomannut, että paras tapa vastustaa kirppoja ja muita ötököitä on isommat esikasvatetut taimet. Esimerkiksi pikkuruiset viherkaalin taimet tuppaavat hävitä kirppojen suihin. Siksi esikasvatan ne.

 

Limenvihreään minikasvariin pääsi rukola. Se on ainoa hyötykasvi joka ei ole kasvimaalla onnistunut. Se tuntuu olevan liian herkkua jollekulle muullekin kuin minulle. Ajattelin, että voisin pitää rukolan tässä kasvarissa jopa läpi kesän.  Kupu estää ötökät. Lisäksi siinä on pieni tuuletusaukko. Eipä kätevää.Pienet viidakkokurkun taimet pääsivät tähän päällekkäin kasattavaan taimikasvatussettiin. Näitä kerroksia voi kasata päällekkäin niin paljon kuin haluaa. Yritän siirtää ensimmäisten oikeiden lehtien ilmestyttyä taimet isoihin purkkeihin. Varsinkin kurkut tarvitsevat isomman tilan, koska ne tarvitsevat niin tasaisen kosteuden. Myöhemmin siirrän ne omiin isoihin purkkeihinsa. Toukokuun ne pärjäävät hienosti tässä.

Luulen että tämä taimikasvatussetti pääsee vielä kesäksi parvekkeelleni. Vielä en ole osannut päättää mitä siihen laitan. Liikaa hyviä vaihtoehtoja :D

Elhon Green Basics sarjaa on hyvin saatavilla eri ketjuliikkeissä ja puutarhamyymälöissä. Valikoima ja värit voivat vaihdella. Saatavuutta voi tiedustella suoraan myös STC Tradingin Elhon tuotepälliköltä (kreetta.ahti@stctrading.fi). Kreetta on tosi kiva. Sinne vaan viestiä rohkeasti, jos on kysyttävää. 

SHARE:

11 kommenttia

 1. Tuo päällekkäin kasattava näyttää todella kätevältä.

  Minä en ole vuosiin esikasvatellut, on liian vähän tilaa purkeille. Pistän suoraan maahan, joten saa taas nähdä, miten käy...

  VastaaPoista
 2. Moikka, minuakin kiinnostaa tuo päällekäin kasattava... Jospa ensi keväänä saisi sen avulla jotain viljeltyäkin:))

  VastaaPoista
 3. Mä en malta odottaa kesään asti. Siksi hukun täällä potteihini. Perhe on ollut ihmeen kärsivällinen :D

  VastaaPoista
 4. Edellisten tapaan minäkin tykästyin tuohon päällekkäiseen ruukkusysteemiin. Sehän on varsinainen tilaihme.
  Yleensä kevään ensimmäisissä kylvöissä jaksaa olla tarkka pottien ulkonäön suhteen. Hiukan ennen taimien ulos siirtämistä kaikki pöydät notkuvat jos jonkinlaista purkkia. Näköjään on vain ummistettava silmät ja ajateltava niitä hetkiä, jolloin taimishow on taas tältä vuodelta ohitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen luovuttanut. Ainoa mihin kiinnitän tässä vaiheessa huomiota on toimivuus, tilansäästö- ja kasteluratkaisut. No näissä minikasvareissa ja multa-astioissa on kiva hifistellä. Tulee kiva fiilis kun taimia koulii :)

   Poista
 5. Ihanan värisiä ruukkuja. Tuo minikasvari on minun mieleen, se voisi olla hieno väripilkku keittiössä yrtteineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minikasvari toimii taatusti läpi kesän. Tänne kaikki kirpoille maistuva jemmaan, niin jää itsellekin jotain :D

   Poista
 6. Päällekkäinen ruukkusysteemi on tosi hyvä. Meillä on pieni piha, joten saattaisin laittaa jopa yrttejä tuossa terassille. Ensi kesänä ajattelin kasvattaa jotain kukkia jopa itse, niin tuollainen voisi olla tyylikäs jopa keittiössä. Marsu

  VastaaPoista
 7. Kaikki mikä säästää pöytätilaa on aivan huippua! Kun ei sitä kuitenkaan jää. Ja itse olen todennut muovin mun kohdalla kaikkein toimivimmaksi esikasvatuksessa, vaikka on tullut kokeiltua saviruukkuja, turveruukkuja, vessapaperirullia... T: nimim. laiska kastelija

  VastaaPoista
 8. Totta, tuo aluslautanen on kyllä hyvä pointti. Istuttelin juuri taimia isompiin ruukkuihin ja kuinkas ollakkaan sain taas etsiä jos jonkumoista lautasta ruukkujen alle :)

  VastaaPoista
 9. Hei! Minulla olisi sinulle haaste blogissa jos jaksat vastata! :)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig