sunnuntai 7. helmikuuta 2016

HYÖTYKASVEJA PARVEKKEELLE JA TERASSILLE

 Olen täysin hurahtanut parvekeviljelyyn. 30 metriä pitkälle parvekkeelle mahtuu koristekasvien lisäksi paljon hyötykasveja. Yhdistän niitä usein myös samoihin isoihin ruukkuihin, sillä haluan ilmeen olevan ennen kaikkea kaunis.


Listasin teille omia suosikkejani. Nämä ovat kauniita ja hyödyllisiä valintoja! Ihan ykkönen on mansikka. Muista valita jatkuvasatoisa lajike, siitä on eniten iloa parvekkeella. Rönsyt voit hyödyntää maljakossa. Viime kesänä yhdistin mansikan laakeripuuhun. 

Taustalla seisovat ylväänä maissit. Näiden määrän tuplaan taatusti. Ne olivat kaikessa komeudessaan upean näköisiä. Suojaisalla parvekkeella ei ollut huolta kaatuilusta tuulessa.


Olen kokeillut parveekkella myös runkotomaatteja. Kurkku on kuitenkin kauniimpi valinta. Meillä on avoparveke. Satoa tulee silti kohtuullisen hyvin. Tomaateista kelpuutan pensastomaatit.



Pienet puut ovat tulleet jäädäkseen. Tällä hetkellä meidän mökissämme talvehtii kolme laakeripuuta. Olen hyödyntänyt niitä ruoanlaitossa pitkin talvea, koska ne ovat olleet hyvin lehteviä. Kalamondiini kärvistelee sisätiloissa. Ensi kesän hankintoja ovat viikuna ja oliivipuu.


Yrtit siirtyivät kokonaan kasvimaalta parvekkeelle, mistä niitä tuli hyödynnettyä tavallista enemmän. Myös salaattilaatikko partsilla oli loistokeksintö! Leivänpäällistä tuli haettua useammin tästä kuin kasvimaalta. 

Tämä vihreä terapia on parasta mitä tiedän helmikuussa. Kesää ja parvekekautta odotellessa!

SHARE:

32 kommenttia

  1. Slurps, kaikkea herkkua! Miten saat kirvat pysymään erossa salaaateista? Minulle niitä tulee aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hajua. Ei ole juuri tullut. Mä sumutan kaikkea aika ahkerasti. Musta mitkään taudit ja ötökät ei tykkää kosteudesta. Lisäksi mulla on kaikki ihan pikkutaimet aina kuvun alla. Mulla on tuohon vikan kuvan jalalliseen laatikkoon sopiva kupu, missä taimet saa kasvaa rauhssa. Laatikko on Elholta. Perus rautakaupat- puutarhaosasto myy tuollaisia. Mulla on myös joitain Ikea-virityksiä ja Strömsö kasvukaappi. Isommat taimet vastustaa paremmin hyökkäystä.

      Poista
  2. Ihana postaus. Itsekin käytän parvekettani hyödyksi,on silläkin pituutta :) Mutta meillä on kattokin ja lämpötila parhaimmillaan yli 40 astetta,joten kaikki kasvit ei viihdy. Tänä vuonna kehittelen sellaista "hochbeet", mikä lie nyt suomisana versio, mutta rakennan sen korkeammaksi joten ei tarvi kontata kitkiessä ja puutarhaan sellainen, parikin. Sinne sitten yrttejäni kasvamaan :)Ja kukkia parveke täyteen. Kasvihuonekin jo kutsuu..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös valokatos, mutta ei täällä niin kuuma ole :D Mä kokeilen ja suosiolla laitan kasvimaan lavatarhaan ja katokseen ne mitkä partsilla ei viihdy. Ja parveke täynnä kukkia on ihana ratkaisu!

      Poista
  3. Hei tuo hyöty- ja koristekasvien yhdistely täytyy nyt panna ihan kunnolla "korvan taakse", tahtoo aina unohtua kun on aika tehdä ratkaisuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä pienempi tila sitä tärkeämpi kaikki tila (myös korkeussuunnassa) on. Koen, että hyötykasvitkin ovat koristeellisempi jos niitä yhdistää koristekasveihin.

      Poista
  4. Tomaatti yllätti minutkin viime kesänä iloisesti sadollaan, mutta nyt heräsi kiinnostus myös kurkkua kohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkku on arempi kylmälle. Valitse lämmin seinusta ja muista suojata harsolla jos on viileää. Esikasvatin nuo kasvihuonekurkku 'Babyn' taimet huhtikuussa.

      Poista
  5. Mielenkiintoista kuulla parvekekasvatuksistasi. Saitko muuten ihan satoa tuosta maissista, vaikka oli aika viileä viime kesä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain satoa. 1-2 tähkää per taimi. Ei sillä nyt juhlia pidetty, mutta hauska kokeilu silti. Ihastuin myös niiden ulkonäköön.

      Poista
    2. Kasvatitko maissit siemenestä? Mä en saanut onnistumaan siemenestä. Ostin lopulta pari valmista tainta, joihin tiputin lahjakkaasti tomaattiruukun ja sato oli sitten siinä. Ensi kesänä uusi yritys.

      Poista
    3. Mä oikaisin tässä kohtaa kaupan taimilla. Viherpeukaloilta löytyi tosi hyvänkokoiset ja laadukkaat taimet. Mulla oli viime keväänä talo ihan täynnä pikkutaimia (hyöty, kesäkukat, perennat). Jossain kohtaa oli pakko nostaa kädet pystyyn. Perhe sietää ihmeen paljon mun esikasvatusmäärää.

      Poista
  6. Kiva postaus, kiitos tästä. Herkkuja tulee! Kevättä odotellen.

    VastaaPoista
  7. Ompas niin ihastuttavaa tuo parvekevilvely. Oma pieni maailmansa. Meilläkin oli aikoinaan laakeri, oliivi ja sitruspuu. Mutta talvetus ei onnistunut sitten millään. Hitsit kun olisi oikea orangeria =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se meiltäkin puuttuu. Mökki pidetään noin kymmennessä asteessa, niin siellä nuo on nyt ekaa kertaa talvehtineet. Ja parveke on ihana! Ainoa paikka missä pihalla relaan. Siellä juon kahvitkin ja luen ihan rauhassa minnekään säntäämättä.

      Poista
  8. Kiitos parvekemuistutuksesta ja vinkeistä!
    Arvaa, mä eilen makasin sohvalla ja kirjoitin muistiin mitä kaikkia hyötykasveja haluaisin kokeilla ensi kesänä. Ja yhtäkkiä tontin koko tai ainakin mun pikku kasvimaa tuntuivat liian pieniltä. Mietin minne laajentaisin hyötykasvitarhaani. Muhun on vissiin puraissut joku viljelykärpänen :)
    Mutta nythän saan taas tilaa kasvimaalle, kun siirrän kuisteille ja partsille osan kasveista. En tähän hätään taas muistanut koko ´kuistiviljelyä´. Eli nää vinkit tuli kreivin aikaan! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sun "pikkukuistille" mahtuu vaikka mitä! Kasvimaakin on ihan vieressä. Niistä tulee tosi kiva kokonaisuus. Mullakin laajeni potager tuplasti viime kesänä. Nyt en ehkä kovasti laajenna. Jos jonkun iisoppipenkin siihen viereen saisi. Se olisi ihana!

      Poista
  9. Meillä on lasitettu parveke ja sillä kerra ihan piruuttani kokeilin yhtä minitomaatin tinta. Ja jestas miten se kasvoi ja tuotti satoa =D. Minulla olisi ehdottomasti puutarha parvekkeella jos vain olisimme viikonloput kotona. Vietämme kaiken ajan mitä työnteolta vain irotaa, merellä =). Veneessä on pari yrtiruukkua aina mukana, vähintääkin basilika ja ruohosipuli =).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että parveke yllättää monen mahdollisuuksillaan varsinkin hyötykasvien suhteen. Kokeile altakastelevia ruukkuja ja erilaisia kasteluapuja. Mäkin oon välillä viikon pois, niin että joku kerran käy kastelemassa. Ei ne siihen kuole, korkeintaan vähän nuupahtaa.

      Poista
  10. Herkullinen parveke, täytynee vinkata tyttärille ja pojan prinsessalle että käyvät postauksesi katsomassa! Laakeripuu meillä on jo vuosia viihtynyt, noita sitruksia haluaisin ja oliivipuun, sisko vain varoitteli että oliivi roskaa paljon...silti haluaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta meilkein kaikki kasvit roskaa :D Mä haluisin myös sitruspuun. Ikeassa oli ihan kohtuuhintainen, mutta en ihan vielä haluaisi hankkia ettei heitä veiviään.

      Poista
  11. Mukavan näköinen parveke ja runsaasti kasveja. Itselläni kaikki ruukkuistutukset tuppaa kuivumaan herkästi, koska en muista kastella niitä säännöllisesti. Olisi kyllä hienoa jos ne pysyisivät näin vehreinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ei näy läheskään kaikki. En ole noin täyteen tuupannut sitä vielä kertaakan ja se oli upea! Mä koin alkuvuosina tosi raskaaksi sen kastelun ja kaikki nuupahti, kun unohtelin kastella. Nyt kun kasvien määrä on potenssiin 10 niin yhtäkkiä muistan kastella tunnin putkeen joka toinen päivä. Parveke oli niin vastustamaton, että ei unohtunut. Myös tytär tykkäsi kastella, mistä oli suuri apu. Kaikkeen kai tottuu :D

      Poista
  12. Tuollainen jättiparveke onkin loistava eikä edes tarvitse lähteä pihamaalle kömpimään :) Ihan paras ratkaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paitsi jos on niin hullu kuin mä, että touhuaa molempia. Mutta parveke on mun levon tyyssija. Onneksi edes joku paikka missä relata. Ennen vaan sekoilin ja touhusin pihalla koko ajan. Ei mitään tolkkua.

      Poista
  13. Upea tuollainen iso parveke ja hienoa valjastaa se hyöty- ja nautintokäyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Musta se on jopa nätimpi, kun siellä on hyötykasveja. Tai jotenkin enemmän katsottavaa.

      Poista
  14. Ihana parveke ja ihania suunnitelmia. Onko viikunasta realistista odottaa satoakin parvekkeelta? Viherpajan viikunapuut tekivät vaikutuksen viime kesänä. Toinen kiinnostava olisi aito kiiwiköynnös, mut empä tiedä uskaltaisiko siitäkään satoa toivoa. Oliivipuut olisivat kanssa ihanat terassilla grillin lähistöllä. Mä niin haaveilen viherhuoneesta. Onneksi autotallissa onnistuu vähän talvettamaan kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi olla kyllä melkeimpä lasitettu parveke tai supersuojainen nurkkaus. Meillä on tosi lämmin katettu parveke. En odota viikunasta siltikään satoa. Se on upea koristekasvinakin!

      Monet hyöytykasveista on tosi kauniita. Mulla on riittävästi hyötykasveja. Jos näistä erikoisuuksista joku joskus erehtyisi tuottamaan satoa, olisi se vain tosi isoa plussaa. Kiiviköynnös kuulostaa kivalle. Laitoin viiniköynnöksen viime vuonna. Siitä odotan jossain vaiheessa satoa.

      Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig