perjantai 21. lokakuuta 2016

Parketin maalaus valkoiseksi - Näin sen tein!

Parketin maalaus valkoiseksi on monen haave. Ymmärrän jännityksen ryhtyä hommaan. Kokemusta on sen verran vähän, että neuvoja on huonosti saatavilla ja tietolähteet monesti blogeja. Tämäkin on vain yhden naisen kokemus. Selvitin ja vertailin pitkän aikaa ennen toimeen ryhtymistä. Lähtökohtana meillä on hyvin tummaksi petsattu saarniparketti.


Tuotteen valinta. Markkinoilla on jo useampi tarkoitukseen sopiva tuote. Niitä ei kuitenkaan löydy parkettimaali nimellä. Rautakaupassa kannattaa suunnata lattiamaalien luokse. Valitsin Tikkurilan maalit fiilispohjalta, sillä olen ollut Tikkurilan tuotteisiin tyytyväinen. Lisäksi Helmi pohjamaali on markkinoiden paras pohjamaali. Tiesin, että tumma parketti vaatii useamman kerroksen maalia. Halusin tehdä pohjan kunnolla. Itse maaliksi Tikkurilalla on Betolux ja Betolux Akva. Jälkimmäinen (vesiohenteinen) kuivuu nopeammin. Ensimmäinen kestää kulutusta paremmin. Akvan pitäisi välttää kotioloihin. 


Tyhjennä, hio, pese, maalaa. Siinäpä se pähkinänkuoressa. Isoin homma on huoneen tyhjentäminen. En ollut varma maalaanko listat joten teippasin ne ensimmäisessä huoneessa. Totesin, että lattia on paremman näköinen, kun listat ovat samaa sävyä. Akvassa on myös se hyvä puoli, että vesiohenteisella maalilla voi maalata muiden maalien päälle. Vetelin siis samalla maalilla listat (paikoillaan). 

Olen hionut nyt yhden huoneen käsin ja toisen tasohiomakoneella. Koneella homma oli hieman helpompaa. Koneella hioessa pölyä menee kaikkialle. Siis aivan kaikkialle. Varaudu itkemään sahanpurua seuraavan Vain elämää-jakson aikana. Lattia kannattaa hioa ensin puun syiden suuntaan ja sen jälkeen vielä poikittain. Tunnustele lattiaa, jotta opit tuntemaan eron hiotun ja hiomattoman kohdan välillä. Sitten se on vaan arpameliä mikä on riittävästi. En hionut niin sanotusti luilleen vaan pelkästään pinnan karheaksi. Jäljestä tuli hyvä. Listojen lähellä kannattaa olla tarkkana. Lattia pitää saada hiottua listaan asti, jos et irrota listoja.


Sävyn valinta. Hyvin kinkkistä puuhaa. En tullut hullua hurskaammaksi sävylapuista. Tikkurilalla on oma sivu valkoisen valintaan. Päädyin sävyyn Paperi, koska se on neutraalein valkoinen. Vaikeinta koko projektissa oli sävyn valinta, joten kovin vaikeaa tämä ei ole. Älä usko rautakaupan myyjää, joka taatusti yrittää väittää muuta. 

Montako kerrosta. Pohjasta riippuen 1-2 kertaa pohjamaali ja päälle 2 kertaa Betolux Akva. Meidän tumma lattiamme vaati kaksi kerrosta pohjamaalia. Pohjamaali on melko arvokasta, joten vaaleammalla parketilla lysti on selkeästi edullisempaa. 


Puolihimmeä. Olen todella tyytyväinen hieman kiiltävään maaliin. Olen pitkään ihaillut kaikenlaisia kalkkimaalivirityksiä. Päädyin kuitenin puolihimmeään, koska se ei niele kaikkea valoa kuten täysi matta. Parketin lautajaot näkyvät hivenen mikä on kiva juttu. Pinta on tasaisen valkoinen ja peittävä. 

Esikoinen halusi punaisen seinän huoneeseensa. Lopputulos on yllättävän pirteä, ja lapsi tyytyväinen! Huoneessa on työtuoleina kaksi Artekin tuolia, jotka sopivat nykyiseen värimaailmaan entistä paljon paremmin. Myös äiti on tosi tyytyväinen! 

Remonttikulkue jatkaa kohti seuraavaa huonetta. Tyttären puuterisen unelman näet tästä linkistä.Kysykää ihmeessä, jos jotain jäi epäselväksi. Tuotteissa on suoraan linkit Tikkurilan sivuille minkä pitäisi helpottaa surffailua aiheesta. Tiedän, että postaus kalskahtaa linkkimäärän vuoksi sponssipostaukselle. Sitä se ei kuitenkaan ole. Myös kukkaroni tietää sen, ja piilomarkkinointi on hieman ikävää touhua.

Mukavaa viikonloppua!


SHARE:

23 kommenttia

 1. Hieno ja todella raikas lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koti kyllä muuttuu silmissä toisennäköiseksi. Onneksi kalusteet käyvät yhä :D

   Poista
 2. Aikamoinen homma, nostan hattua !

  Tasainen ja sopivan kiiltävä lattia. Hieno.
  Punainen seinä on pirteä. Ja Angry Birdkin siellä pilkottaa :)

  VastaaPoista
 3. Parketin maalaamisesta on tosiaan ollut vähän vähemmän infoa yleisellä tasolla. Hienoa että lähdit kokeilemaan, lopputulos on ainakin hieno ja maalivalintasi olivat hyvät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikk on enemmän vähemmän yhden ihmisen kokeiluun perustuvaa. Kaipaisin, että remontti- ja maalifirmat julkaisisivat jotain omilla sivuillaan.

   Poista
 4. Kaunis lopputulos. Ison homman olette tehneet, mutta varmasti kannatti. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Hyvältä näyttää ja kiva, että jaoit omat vinkkisi! Mä olen haaveillut valkoisesta parkettilattiasta viimeiset kymmenen vuotta ja tässä asunnossa taitaa haaveeksi jäädäkin ihan jo ahtaiden neliöiden vs. tavaramäärän vuoksi. Mutta sen verran kuitenkin vielä kiinnostaa, että kuinka kauan maalin pitää antaa kuivua ennen huoneen käyttöönottoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On meilläkin kamaa. Ratkoin sen sillä, että ripottelin yhden huoneen kamat muihin huoneisiin ja autolliin. Kun huone valmistui siirsin sinne yhden lapsen romppeet. Sitten tein sen huoneen ja siirsin sinne toisen lapsen kamat. Eli eli tyhjennä ja palauta kamoja. Olohuone tulee olemaan ainoa tenkkapoo....

   Akva kuivuu nopeammin. Olen saanut maalattua 2xpohjamaalin ja yhden akvakerroksen yhtenä päivänä ja viimeisen kerroksen seuraavana päivänä. Se on jo saman päivän iltana kävelykuiva. Jossain oli ohje, että totaalisen kuiva se on viikossa. Olen antanut kuivua vajaan kaksi päivää ja vienyt kamat sisään. Ja hyvin on pinta kestänyt.

   Luin jonkun muun kokemuksen ja hän oli tehnyt samoin. Heillä pienet neliöt ratkottiin niin, että suurin kamamäärä meni parvekkeelle. Olohuoneen tekivät kahdessa osassa niin, että tavarat olivat eka toisessa päässä (puolen lattian maalaus) ja sitten toisessa päässä (loputn neliöt).

   Poista
 6. Tosi hieno lopputulos, joka kyllä palkitsee ne työhön käytetyt tunnit. Meillä oli aikoinaan käytössä se liuotinohenteinen Betolux koiran vuoksi, mutta se on vuosien mittaan kellastunut harmillisesti. Eli samat hommat on joskus edessä, terkuin Suska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Toivottavasti tämä ei kellastu. Mietin kyllä sitä, että tuleekohan meille koira joskus... Ei tämä maali ikuinen ole. Se pitää jossain vaiheessa maalata uusiksi. Se on kuitenkin tosi paljon pienempi urakka kuin lattian hiominen. Lisäksi olen nyt maalannut myös listat ja seinät mikä on vie myös aikaa. On kyllä ihanaa, että pikkulapsiajasta kärsineet huoneet ovat nyt uudenkarheita taas :)

   Poista
 7. Onpa hieno lopputulos! Ihastuin myös tuohon punaiseen seinään. Mietin uskaltaisinko maalata lastenhuoneen oven punaiseksi. Täytyypä haudutella ajatusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poika on rakastanut punaista aina. En ehkä itse olisi valinnut, mutta lopputulos yllätti minutkin raikkaudellaan. Valkoisen kanssa se on tosi kiva!

   Oven maalaamista ole miettinyt minäkin. Nimittäin ulko-oven sisäpuolta. Haluaisin siitä mattamustan :D Sitä kyllä hauduttulen vielä.

   Poista
 8. Superkiitos näistä vinkeistä! Mulla on ollut harkinnassa jo jonkin aikaa maalata alakerran parketti valkoiseksi, mutta kun tästä maasta ei tunnu löytyvän yhtään maalaria joka osaisi tehdä sen. Vastaus on aina ettei parkettia voi maalata. Taidankin tehdä sen ihan itse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Kamppailin itse ihan saman asian kanssa. Sitä ei helppottanut rautakaupan myyjät, joista yksi taisi sanoa jopa, että pikkurouva ei nyt tiedä alkuunkaan miten iso urakka parketin hiominen on. Rautakaupan myyjä ei selvästikään tuntenut yhtään pikkurouvaa :D

   Tsemppiä urakkaan!

   Poista
 9. Kiitos, tämä oli hyödyllinen postaus! Meillä pitäisi myös käsitellä vanhaa parkettia

  VastaaPoista
 10. Kiitos näistä vinkeistä! Näihin palaan, jos vain joskus saan isännän innostumaan tästä projektista :D

  VastaaPoista
 11. Hei. Wau, kiitos vinkeistä.
  Miten on kestänyt aikaa? Onko kellastunut tai kulunut parissa vuodessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kellastunut ollenkaan. Väri on ihan sama kuin alussa. Parketin raot on tulleet hieman esille ja lopputulos näyttää enemmän lautalattialta. Ei siis mitenkään rajusti. Meillä lattia on kestänyt suht kookkaan koirankin oikein hyvin. Ei naarmuja ollenkaan. Tajusin vasta jossain vaiheessa, että listat on kyllä pakko irrottaa ensin. Kun parketti talvella elää, tulee listan eteen sellainen ruma rantu, kun alkuperäinen lattia paistaa sieltä. Me tehtiin irroitus isoimpiin tiloihin ja siellä on kaikki hyvin. Ainoa mikä maaliin jää kiinni on kahvi, jos samalla sekunnilla ei huomaa pyyhkiä tippaa pois. Siitä jää kellertävä jälki. Jos parkettiin tulee isompi kolhu niin parketti paistaa sieltä läpi. Mutta tämä nyt oli arvattavissa. Tsemppiä koitokseen. Musta oli vaivan väärti.

   Poista
 12. Kiitokset kattavasta ohjeesta. Tuo parketin hionta jännittää itseäni. Voi olla, että tuohon työhön yritämme etsiä ammattilaisen, ei meiltä löydy hiontakonettakaan. Meillä olisi tavoitteena saada parketti maalattua valkoiseksi, ihan kuten teilläkin. https://www.tyomiespiitulainen.fi/parkettityot

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig