keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Kasvilahjoja

Olen hyvin tunnevetoinen ihminen mitä tule puutarhaani. Monen muun tyhjästä aloittaneen tavoin pihastani löytyy useita lahjaksi saatuja kasveja ja kavereilta lohkottuja perennan jakotaimia. Hoitovapaalla ollessani tämä apu oli valtavan tervetullut. Aika harva ystävistä hifistelee lajiketasolla. Lajikkeiden sijaan muistan jokaisen kasvin, jonka ystäviltäni tai perheeltäni olen saanut. Ne kulkevat antajiensa nimillä. Siellä ne vierekkäin istuvat; Riitta, Sanna, Cata, Riikka, Maria ja kumppanit. 


Hyvä ystävä kuuntelee myös ne rivien välissä piilevät toiveet ja haihatukset. Sellainen on esimerkiksi tämä sinisarja, jonka sain hyvältä ystävältäni yllärinä synttärilahjaksi. Hän tiesi minun pitävän kasvia liian kalliina kesäkukkana, joka kuitenkin on mitä upein kasvi. Siellä se nyt ruukkuryhmässä ylväänä kukkii. Ja kyllä on mieletön! Niin mieletön, että ihmettelen miten en ole tätä raaskinut ostaa. 


Harrastatteko te paljon taimien vaihtoa? Minkä nimisiä kavereita teidän penkeissänne lymyää?

Ihanan aurinkoista keskiviikkoa!

SHARE:

21 kommenttia

 1. Valitettavasti ystäväpiirissä ei ole puutarhaimmeisiä ja jos joku onkin, asuu niin kaukana, että homma ei siksi toimi. Monesti kun olen jakanut omiani, niin tekee vähän pahaa laittaa hyviä kasveja poiskin. Nyt olisi sellainen metrin leveän siperiankurjenmiekkapuskan jako edessä siitä saisi varmaan 10 isohkoa alkua joku...kehtaisiko laittaa postilaatikolle taimet ja lapun, ota jos haluat?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käynyt myös paikallisten marttojen kasvienvaihtotapahtumasta, josta en tuntenut montaakaan ihmistä. Mä laittaisin postilaatikolle taimet. Tosi kiva idea!

   Poista
 2. Kasvilahjat ovat ihan parhaita! Ainakin ystävien ja lähipiirin kesken, koska silloin yleensä tietää saajan toiveita ja mieltymyksiä. Ja me puutarha-alalla työskentelevätkin ihmiset tykätään kasvilahjoista, vaikka moni arastelee tuoda kasveja ammattilaiselle. Saatu kukka tai kasvi on aivan eri asia, kuin itseostettu.
  Ja meidän puutarhan perustaminen on aloitettu juurikin kaikilla lahjakasveilla ja jakotaimilla. Ne olivat kullanarvoisia, kun suureen puutarhaan uppoaa taimi poikineen.
  Ja voihan aina kysyä, jos ei ole varma. Tai sitten hankkia leikkokimppu tai kausikasvi, joka varmasti ilahduttaa vaikkei olisikaan juuri lemppariväriä. Myös lahjakortti puutarhakauppaan saa jokaisen puutarhahörhön ilahtumaan kovasti.
  Aurinkoista keskiviikoa! <3
  P.S. Innolla odotan iltaa, mitä te Eijan kanssa olette toteuttaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näytti alkuun superankealta autolastillinen kasveja, jotka hävisivät kuin kärpäsen kakka pihaan. On se hidasta täyttää pihaa.

   Poista
 3. Tuo onkin mukava tapa muistaa ystäviä, antamalla heille kasveja ja saamalla heiltä kasveja. Ja näin tulee hyötykäyttään kasveista harvennetut osat. Ihanaa kesää sinulle "ystäviesi" parissa =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en aina saa samoilta kenelle annan. Uskon siihen, että hyvä kiertää :)

   Poista
 4. Olisi ihanaa saada kasvilahjoja, koska meillä on piha, josta kaikki siellä olleet perennat ovat hävinneet. Ovatko tukahtuneet heinikkoon vai onko ne jopa viety pois? Tiedä häntä, mutta nyt yritän palauttaa kukkia tähänkin pihaan. Tänä kesänä saa alkunsa aivan uusi kukkapenkki, kunhan sinne asti päästään mylläämään. Ja onneksi vielä syksyllä voi istutella vaikka mitä kivaa ensi vuotta ajatellen. Nyt laitoin isoon rautapataan sekä kesäkukkaa että perennaa sekaisin. Syksyllä siirrän perennat maahan ja osan sisätiloihin talvehtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa heinittyneissä pihoissa on usein tukahtuneita perennoja, joista ei nouse kuin pieni kasvin osa. Kun ne siirtää kunnon kasvualustaan ne lähtevät kasvuun taas. Tietysti voi olla ongelmallista tunnistaa. Mäkin siirtelin vaikka olin epävarma ja sain tunnistettua kasveja vasta, kun ne alkoivat kukkia.

   Poista
 5. Minun penkeissä on ainakin Tuula, Anneli, Helena ja Minna. Ei minun puutarha olisi mitään ilman jakotaimia, vaihtokauppoja tai toisen harrastajan edullisia taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma. Esim. suuri kivikko on syntynyt puhtaasti jakotaimien avulla.

   Poista
 6. Kiva tuliainen puutarhaihmiselle, ja aina silloin tällöin vaihdellaan kasveja. Esim. vuosi sitten mulla hävis arovuokot (talvi vei), mutta ystis toi niitä tilalle omasta penkistään - ovat selvinneet talven yli hyvin. Nyt minä voisin viedän jotakin vastineeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ostin sen, kun olin pitkään hinkunut. Sen jälkeen kuulin, että kaverilla olisi ollut niitä jakaa asti :D

   Poista
 7. Minulla on puutarhassa äiti, naapuri ja Satu:)

  VastaaPoista
 8. Katille ------------<---------@ t.Jani-75

  VastaaPoista
 9. Taimivaihdoista minäkin olen saanut paljon erilaisia perennojA, mutta myös siemenkirjeiden sadosta kasvattanut. Aina ei saa, mitä luulee saavansa, mutta enpä ole vielä koskaan pettynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenet tosiaan on kiva lisä. Mäkin olen saanut esim. pioniunikkoa ja erilaisia akileijoja.

   Poista
 10. <3 Niin uskomatonta kuin se onkin, välillä jotakin jää ihan mieleenkin! Ja ne mintut muuten odottaa seuraavaa kertaa. Ja jättipoimulehdet. Ja kaikki unohtuneet tavarat...:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla jää oikeasti kaikki mieleen, vaikka luulet, että ei jää. Olet siinä kyllä melkoinen :D Ja miten kiva kesä, kun jatkuvasti nähdään. Vähän kiirustahdilla, mutta kuitenkin :D

   Poista
 11. Täältä löytyy Antti ja Eveliina. Ensi tiistaina joukkoon liittyy taimivaihdossa Jonna. :) Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig