torstai 19. syyskuuta 2019

Vihreä pelastusoperaatio

Kylmän yön varoitus saa kummasti vipinää viherpeukalon kinttuihin. Vihreiden aarteiden pelastusoperaatioon saa osallistua koko perhe. Niin paljon kannettavaa on vierasmökkiin. Pienet puut ovat käyneet vuosien saatossa jo melko painaviksi. Apu on silloin tarpeen.


Onko tuttua puuhaa? Minä sortteerasin parvekkeelle sisään lähteviä ja lapset kiikuttivat niitä kaksi ruukkua kerrallaan suojiin. Tärkeimmät ensin: Pienet puut ja pelargonit. Sen jälkeen alkaa pudotuspeli. Mikä mahtuu, mitä säästetään?


Verenpisarat osoittautuivat viime talvena niin helpoiksi talvetettaviksi, että ne saavuttivat kertaheitolla saman arvon kuin pelargonit. On mahtavaa, jos edes joitain arvokkaita kasveja saa talven yli säilymään. Näiden lisäksi talvetin myös yhden suuren ruukullisen muratteja, pari verililjapuuta ja sinisarjan. Johan sitä tuohonkin listaan mahtuu.


Sisään mahtuu reilu 30 kasvia. Näistä kuolee noin viisi talven aikana. Silti sisään kantamisen aikaan ihmettelen joka vuosi samaa: minne nämä kaikki mahtuvat? Kukat ja lehdet hämäävät. Kun kasvit alkavat karista, mahtuvat ne sen jälkeen olemaan tiiviimmin kylki kyljessä ja tilaakin säästyy vierasmökin oikeaan käyttötarkoitukseen.Kerroin instagramin puolella talvetuksistani ja sitä seurasi mahtava keskustelu. Oli yllättävää kuulla, että kommentoijien keskuudessa nousivat erityisesti esiin jättiverbena ja heliotrooppi. Vielä viisi vuotta sitten jättiverbena oli vain harvojen kasvatti. Mahtavaa miten nämä jutut leviävät. Mökki pidetään talven yli 10 asteessa, jos vieraita ei ole kylässä. Siirrän kaikki kasvit lähelle suurimpia ikkunoita. Tämän vuoksi vessassakin talvehtii pari suurempaa kasvia. Siellä kun on loistavan kokoinen ikkuna. 


Parin päivän sisään käyn leikkelemässä pelargoneista itselleni kukkakimpun talvetuksen kunniaksi. Kiitos kesä ja kukat!

SHARE:

3 kommenttia

 1. Täällä on samanlainen pelastusoperaatio luvassa tänä viikonloppuna. Meillä talvetettavat koristavat autotallia talven ajan. Yläikkunoiden valossa ne ovat yllättävän hyvin aina pärjäilleet. Mutta kyllä mullakin aina muutama joka vuosi kuolee. Silti ollaan aina plussan puolella kasvien määrässä. Olisi aika pamaus ostaa suureen puutarhaan kaikki kesäkukat aina uudestaan. Siksi talvetusta jaksaa harrastaa ja talvetettavien kasvien kanssa puljata.
  Sun kasveilla on oikein loisto-oltavat. Ja onhan se ihana, että vierasmökissä on myös vihreää.
  Mukavaa tulevaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä vierasmökiksi liian vihreä, mutta kyllä sinne sekaan mahtuu. Talvetuksella säästää ihan älyttömästi. Lisäksi pelakuut muuttuvat ajan kanssa kivemman näköiseksi.

   Poista
  2. Meillä pelakuut muuttavat tänä viikonloppuna sisätiloihin, keittiön ikkunalle.
   Autotallissa talvetan daalioita, kannan vain ruukut sinne kun pakkanen on käynyt ja keväällä katson mitä tapahtui. Osa alkaa yleensä vihertämään, osa ei.
   Tämän kesän uutuuksista mehipuu ja oliivi täyty kantaa myös sisälle, olohuoneen ikkunan edustaa ajattelin.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig