keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Keittiöpuutarhan kesä

Keittiöpuutarhasa kaikki alkaa olla kohdillaan. Viimeisetkin kylvöt on tehty. Enää harsotuet ja harsot paikoilleen. Nyt on ollut sellaiset helteet, etten ole jaksanut harsoista stressata. Laatikoihin on uponnut juurekkaiden siemeniä, valtavasti erilaisia lehtivihreitä sekä herneitä, yrttejä ja papuja. 


Pidän siitä, että keittiöpuutarha on näkyvällä paikalla. Se on hauskaa katseltavaa ympäri vuoden korkeiden rakenteidensa vuoksi. Pergola ja leikattu pensasaita antavat myös suojaa. Papusato oli valtaisa myös viime kesän viileissä tunnelmissa.


Puutarhan ammattilaisena vietän huippusesonkia myös töissä. Pihalle ehtii aivan liian vähän ja monesti silloinkin otan melko iisisti. Teen yleensä kesälle keittiöpuutarhan istutuskartan. Tänä vuonna en ole ehtinyt. Ostin isoja hienoja puutikkuja, joilla merkitsen kylvöt työn edetessä. Jotenkin unohdin ne... Ja unohdin myös mitä kylvin minnekin. Onneksi homma on jo niin tuttua, että erotan perunan porkkanasta.


Keittiöpuutarha on ollut upea pari tänä vuonna viereiselle hedelmä- ja marjatarhalle. Pidän ajatuksesta, että  ne muodostavat kokonaisuuden. Omenapuiden valtavat kukat alkavat jo varista, mutta vielä riittää ihailtavaa ja tuoksuteltavaa.


 Työntäyteisiä ja onnellisia puutarhapäiviä kaikille!
SHARE:

20 kommenttia

 1. Näyttää niin ihanalta! Meidän tontilla on ongelma, kun puita on niin vähän. Kaikki on vaan aurinkoa, paahdetta ja tuulta. Ehkä sitten kolmenkymmenen vuoden päästä tämäkin piha on kiva hedelmätarha, kun istuttamamme puut ovat vähän isompia. Juon sitten eläkeläiskaffet hedelmätarhassani... ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä tuo hedelmätarha on vähän liioittelua... Meillä on tuossa kaksi viimeisiä vetelevää omenapuuta (joita olen tekohengittänyt 10 vuotta) ja kriikuna sekä yksi hyvin nuori päärynäpuu. Tee säkin pergola ja lisää köynnöksiä. Saat nopeasti näyttävyyttä ja korkeutta. Siinä hedelmäpuut unohtuu eikä tarvitse haravoida :D

   Poista
 2. Kaunista on puutarhassasi. Minulla on huono tapa jättää kylvöt merkitsemättä. Otin kyllä valokuvan, missä siemenpussit ovat laatikon reunalla, mutta olin tyhmä ja kuvasin liian kaukaa, en saa kuvasta mitään selvää. Onneksi kohta selviää, mitä kylvin, kun kaikki siemenet ovat itäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) No, ei mennyt putkeen sielläkään. Kohtahan se onneksi selviää mitä sieltä nousee :D

   Poista
 3. Hyvälle näyttää! Ja minulle muistui mieleen, että itselläni on vielä pavun siemenet istuttamatta...

  VastaaPoista
 4. Minullakin keväänkylvöt pian suoritettuna, pavut odottavat vielä kylvämistä. Omassa keittiötarhassani kaikki hyötykasvit löytyvät samalta alueelta. Omenapuu, mustikat marjapensaat, mansikat sekä vihannekset, kaikki sulassa sovussa, näköpiirissä ja kädenulottuvilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin se on jotenkin kiva. Ne tulee myös hoidettua ja kasteltua samalla kertaa. Lisäksi ne on kivannäköiset yhdessä.

   Poista
 5. Onpa ihanan näköistä <3 Meillä kasvimaa rikkaruohojen valtaama, joten toinen kesä peitettynä saa vielä mennä. Laatikkoviljelyyn ajattelin kyllä siirtyä ensi kesänä, josko meidän tasamaalle saisi siten vähän korkeuseroja. Vielä siihen lisäksi vähän pergolarakennetta... Ihania ajatuksia sain taas täältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kokeile laatikoita ja käytä puhdasta multa, niin säästyt hiustenrepimiseltä. Pergola on kyllä ihan huippu kasvimaalla. Ei kummoinen hökötys tarvitse olla, kun ilma alkaa seistä.

   Poista
 6. Oi miten kaunis kasvimaa sinulla on! Itse en ole vielä tehnyt mitään kasvimaalle. Nuo laatikot kyllä kiehtoisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat kauniin lisäksi myös kätevät. Pitää kastella enemmän kuin kasvimaata, mutta muuten ne vaupauttavat hirveän määrän kitkemisaikaa mikä on isossa pihassa iso plussa. Lisäksi tämän kehtaa läväyttää pihan paraatipaikalle.

   Poista
 7. Onpa kauniin näköistä jo tuolla hyötytarhassa. Pihalla kovassa myrskyssä odottelevat omat laatikot käsittelyä, kaivinkone kävi tasaamassa pihalta hyötytarhan alueen :) Jänniä aikoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänniä aikoja. Keittiöpuutarhailu on antoisaa, kun valmista tulee nopeasti. Harva näin iso ja korkea alue valmistuu niin vauhdilla ja jo samana kesänä kasvit ovat täysikasvuisia. Tsemppiä!

   Poista
 8. Ihana blogi täälläkin. Tulin heti vastavierailulle 🙂
  Tarvitsen ideoita meidän takapihalle ja moneen muuhunkin paikkaan ja täältähän niitä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täällä on mun vapaa-ajan tuotokseni. En suunnittele vaan menen kotona fiiliksen mukaan :)

   Poista
 9. Oletpa ollut ihailtavan ahkera. Onnellista satokautta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vaiheessa aina ihmettelen tuleeko sieltä yhtään mitään. Hyötykasvit ovat ihmeellisiä kaikessa vauhdikkuudessaan.

   Poista
 10. Toivottavasti keittiöpuutarha tuo hyvän sadon. Hienolta se näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysi luotto. Kasvualusta on kunnossa. Loput on kiinni kastelijasta.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig