sunnuntai 6. elokuuta 2017

Keittiöpuutarha kukassa

En voisi kuvitella keittiöpuutarhaa ilman kukkia. Ja tarkoitan todella paljon kukkia. Nopeuttaakseni lopputulosta ostan edullisia samettikukan taimia torilta. Esikasvasvatetut kirivät melko nopeasti niiden rinnalle. Loppukesä onkin yhtä suorakylvöjen kukkamerta.


Satsaan joka vuosi kolmeen kosmoksen taimeen. Näyttävän kasvin paikka on keskikäytävän varrella mistä kukat näkyvät joka puolelle. Kesäkuussa niiden kaveriksi ponnistaa ruohosipuli. Sipuliallergisena kasvatan ruohosipulia puhtaasti koristesyistä. Niin kaunis se on! Kosmoskokeilussa oli tummaakin tummempi versio tänä vuonna. 


Kukilla on oikeasti myös tärkeä tehtävä. Ne karkottavat tai harhauttavat tehokkaasti tuholaisia.  Osa kukista on myös syötäviä. Oma suosikit ovat krassin lehti ja pieni sitruunainen samettikukka. 


Kehäkukissa suosin mahdollisimman vaaleita tai kellertäviä sävyjä. Voihan toki olla, että palaan oranssiin taas jossain vaiheessa. Suurin osa kehäkukista on poikkeuksellisen myöhässä ja availee vasta nuppujaan. Innolla odotan myös kirjokakkaraa, joka on tämän vuoden kokeilu.


Kiinnostaisi tietää mitkä ovat teidän vakiovieraitanne keittiöpuutarhassa? Lajikehifistelijöiden vinkit ovat myös tervetulleita. Uskon, että moni muukin lukisi niitä mielellään kommenteista.


Mukavaa viikon alkua!


SHARE:

18 kommenttia

 1. Mulla ei ole tänä vuonna itseasiassa kukan kukkaa kasvimaalla. Outo juttu, mutta niin on ollut muutenkin tämä kesä. Eiku hei, onpa muutama krassi, jotka sain pieneltä äitienpäivälahjaksi itse kasvatettuna päiväkodista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko kesä on kieltämättä ollut erikoinen. Nyt voisi sade hellittää ennenkuin koko puutarhan kukkaloisto muuttuu vetiseksi :D

   Poista
 2. Kukat kasvimaalla on ihan must sekä ilon, että hyödyn vuoksi. Mulla on kasvimaalla viininpunaista tuoksuhernettä, isosamettikukkaa (Vanilla) ja kosmoskukkaa (xanthos). Laitoin just noita vaaleankeltaisia kehäkukkia, valkoisia kosmoksia ja ruiskaunokkeja myös. Mutta ovat niin myöhässä, että saas nähdä ehtivätkö kukkaan.
  Ja viime vuotisten ruiskaunokkien siemenlapset kukkivat ihan väärissä paikoissa. Mutta annan kukkia, ovat niin ihania. Lisäksi just ruohosipulit ja oreganot kukkivat ihanasti.
  Ens kesänä laitan vielä enemmän kukkia ja esikasvatan niitä paremmin, että iloa ois aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanilla on ihana! Mulla on sitä kans. Ihan must. Näissä on muuten sekin hyvä puoli, että monista näistä on helppo kerätä siemenet. Vaikka joku erikoisempi siemenenä vähän enemmän maksaisi niin pitkän päälle ei hinta päätä huimaa.

   Poista
 3. Rakastan kosmoskukkia! Olisi kyllä pitänyt ostaa muutama valmiina, sillä omat siemenkylvökset eivät kyllä taida ehtiä kukkaan :( Yleensä täällä III-vyöhykkeellä ei ole suorakylvöjen kanssa sellaista ongelmaa. Niin, ja kaikki kylvökset eivät edes itäneet. Höh, ensi kesänä uusi yritys sitten.
  Jättiverbeenaa kasvatin ekaa kertaa, mutta ei sekään taida ehtiä. Yritän sitä kyllä uudelleen ensi vuonna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kestävimmät ovat olleet tänä vuonna poikkeuksellisesti suorakylvetyty kosmokset. Mulla oli isoja ja tuuheita ostettuja taimia, joista osa kuoli heinäkuussa. Osa on jotenkin ruskeita ja puolikuolleita. Onneksi moni niistä on kuitenkin hyvässä vedossa. Jättiverbena (esikasvatettu) tekee nyt vasta nuppuja ykkösvyöhykkeellä. Osa suorakylvetyistä jätti täälläkin itämättä. Kumma vuosi.

   Poista
 4. Kaunista. Kosmoskukat ovat ihania. Meillä on tuoksuhernettä, sametti-, hunaja- ja kehäkukkia kasvimaalla. Myös iisoppi ja kurkkuyrtti käyvät kukista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iisoppia on mullakin (ihana!). Mun hunajakukka on jotekin lamonnut ja lösöttää sateesta kasassa. Alaosat ovat siksi limoittuneet. muuten kukkavarret nousevat ja kukkivat kauniisti. Ei mikään miellyttävä näky kokonaisuutena :D

   Poista
 5. Upea tummasävyinen kosmoskukka. Mielestäni laitoin samantyyppistä kosmosta, mutta vielä ei ole näkynyt. Ruukussa kasvava kosmos sen sijaan jo kukkii.
  Kukat kasvimaalla jotenkin vaan kuuluvat sinne. Kehäkukka, krassi (jota kylvin ihan liikaa ja se suorastaan tulvii ympäristöön), kesämalvikki, kosmoskukka. Niin ja kurkkuyrtti, joka on aika kuvauksellinen kasvi ja yllättäen myös kaikenlaisten pörriäisten suosima. Ehkä ne pörriäiset eksyvät samalla reissulla myös kurpitsoihin ja satoa pukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ostotaimi ja väri on kyllä tosi kaunis. Tosin täytyy sanoa, että pitkien sadejaksojen aikana väri menee jotenkin haalistuneeksi mitä ei tapahdu muille kosmoksille.

   Poista
 6. Kehäkukkaa minulla on joka vuosi kasvimaalla, se saa osin lisääntyä itsestään. Kaverina on sinistä ruiskukkaa, se saa täysin siementää ja kasvaa missä haluaa. Myös kurkkuyrttiä on, sitä puskee aina vaan jostain vaikka joka vuosi leikkaan kukat pois.
  Kosmoskukan siemeniä heitin kukkapenkkiin, saa nähdä ehtivätkö kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla nousee joka vuosi itsestään lajike muistaakseni Radio, joka on ärhäkän oranssi. Muuten kyllä saavat nousta omin nokkinensa. Ne kukkivat yleensä nopeiten.

   Poista
 7. Ihanasti leiskuvat samettikukat ja mainio tumma sävy kosmoksissa. Postaus inspiroi etsimään uusia lajikkeita kokeiltavaksi ensi vuonna :) Tänä kesänä viljelylaatikoissani ei kuki oikein mitään, koska kiire iski ja vapaa-aika loppui juuri väärään aikaan. Yleensä minulla on ollut oranssia kehäkukkaa 'Double Orange King' ja kaksiväristä samettikukkaa 'Cat's Eyes'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla. Ainaisen helposta kehäkukastakin on vaikka mitä lajikkeita. esim. kehäkukka 'snow princess' on upea!

   Poista
 8. Unikkoja, unikkoja. Yhtään unikkoa en kylvänyt laatikkoihin, mutta koko laatikkopuutarha on täynnä unikkoja, jotka ovat kylväytyneet viime kesän siemenkodista. Silkkiunikkoja, pioniunikkoja, siperianunikkoja ja tuliunikkoja. Rakastan niitä kaikkia. Ehtisinpä tehdä postauksen niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Ne kyllä kylväytyvät helposti. En käsitä mihin omat syksyn ja jopa kevään siemenet hävisivät. Tein postauksenkin niistä. Kyllä siellä onneksi nyt kukkii.

   Poista
 9. Ainoa "pakollinen" on samettikukka, äidin kylvänämä vieläpä:)
  Sitten siellä kukkii tietysti ruohosipuli ja muutamana vuonna auringonkukkiakin on päässyt muutama johonkin laatikon takareunaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonkukka on ihana, mutta esikasvatettavana yllättävän haastava. Pitää varmaan jatkossa vaan tyrkätä johonkin lavan reunaan suoraan.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig