tiistai 29. elokuuta 2017

Satumainen kelloköynnös

Jaksan joka vuosi ihmetellä kelloköynnöstä, kun se herkeää kukkimaan. Miten voi olla näin monipuolinen ja ihmeellinen kukinta. Suomen oloihin jopa himpun eksoottinen. Valmiina kukintoina pienen nyrkin kokoiset kellomaiset kukat ovat hämmästyttävän kauniita. 


Parasta kukinnossa on sen moninaiset vaiheet. Lehtevän näköinen vihreä nuppu muuttuu suureksi nupuksi. Aukeava kukka on alkuun lähes valkoinen. Siitä se hiljalleen muuttuu täysin purppuraiseksi. Joko mainitsin kaikki ihanat sävyt siinä matkan varrella? Lähes liian hyvää ollakseen totta.


Kelloköynnös on kaikista kasveista se hauskin ja helpoin esikasvatettava. Homman saa aloittaa jo tammikuun lopussa (kaltaiselleni hätähousulle erittäin jees), pienet taimet ovat suuria ja helppo koulia. Kuvan jättimäiset lehdet ovat sirkkalehdet. Jos harkitset esikasvatusta ja koulinta mietityttää - aloita tästä! Tätä helpompaa pikkutaimen käsitteleminen ei voi olla. Rakastan köynnöksiä ja vauhdikkaan kasvun seuraaminen on hauskaa. Syykin vauhdille on melko selvä. Kaveri ottaa mittaa 2-4 metriä kesän aikana. Kiirettä pitää!


Vesisuositus kelloköynnökselle on keskiverto. Tämä tulee kuitenkin suhteuttaa kasvin kokoon. Vettä saa kaataa kerralla valtavan kannullisen. Ravinteita kasvi tarvitsee runsaasti. Parhaan kukinnan olen saanut, kun lannoitan kesäkukkalannoitevedellä joka kerta. Saattaa mennä himpun liikalannoituksen puolelle, mutta toimii. Blogin kautta minulle on suositeltu myös runsaita määriä kanankakkaa. En siis ole yksin ajatukseni kanssa. 


Köynnös on upea jo lehtivaiheessa. Se kiipeää komeasti myös seinää pitkin.  Olen kasvattanut kelloköynnyöstä myös amppeleissa missä kukinta on jostain syystä ollut heikoin. Kasvi on kuitenkin kasvattanut aina upea lehtimassan, joten en ole kukkien puutetta surrut. Keväällä kelloköynnös sietää huonosti kylmää, mutta loppusyksystä tämä on se kylmänkestoisin köynnös. Syksyllä purppuraiset lehdet taipuvat kauniiksi seppeleiksi ensilumien aikaa. Kuvia näet linkistä. 


Aurinkoista tiistaita!


SHARE:

23 kommenttia

 1. Kelloköynnös on munki eheroton suasikki. Jopa tällääne poropeukaloki onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on yllättävän helppo, vaikka sitä pidetään vaikeana saada kukkimaan. Ehdoton suosikki täälläkin!

   Poista
 2. Minulla on ollut parina vuonna ruukuissa parvekkeella kelloköynnöksiä. €n ole saanut niitä kukkimaan täällä pohjoisessa. Mutta ihanan vehreä köynnös tuo on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään siitä kukilla ja ilman. En ole ollut pettynyt vaikkei kukkisikaan. Terassien, parvekkeiden ja sisääntulon mennen tullen paras vehreyttäjä.

   Poista
 3. Kelloköynnös on ihana ja vanha koristekasvi.
  Minä törmäsin siihen jo vuonna 1962.(tuskin teistä kukaan oli silloin vielä edes syntyny)
  Perinne oli jo silloin pitkältä ajalta Ahlmanin emäntäkoulun Nyk.Ahlmanin ammattiopisto)vierasverannan jokaista murkkaa kiersi upeat kelloköynnökset.
  Tänä kesänä minulla on vain yksi vaivainen kelloköynnös, mutta nuppuja siinä on viisi, ehtiikö edes aukaista nuppujaan...!
  Olen siis hyvin huono tässä perinteen vaalimisessa.
  Kiitos näistä kasvatusvinkeistä ja ihanista köynnöksen kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon syntynyt 70-luvulla. Luulen, että puutarhabloggaajien keskimääräinen ikähaarukka on aika korkealla verrattuna muihin bloggaajiin :D Mutta sä olet tosiaan löytänyt jo aikaisin tämän köynnöyksen pariin :D Uskon, että köynnöksesi avaa nuppunsa. Se vaihein on hitain, että ne edes muodostuvat. Taatusti aukeavat! Mulla niitä aukeilee vielä pitkälle kylmän tuloon asti.

   Poista
 4. Ehdoton kesäköynnösten kuningatar.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä on ihmeen vähän puutarhaosastoilla myynnissä siihen nähden.

   Poista
 5. Tämä on ihana kasvi ja kukka niin hieno, että hengästyttää. Täällä V:lla ei vain meinaa ehtiä kukkia. Kerran olen saanut kukkimaan ja voi sitä ihmettelyn ja ihailun määrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on siitä erikoinen, että joka päivä pitää käydä läheltä tutkimassa :D Ja en ihmettele tuota vaikeutta, kun tiukassa on täällä ykköselläkin.

   Poista
 6. Joo, tämä on ihana!
  Kasvatin ekan kerran viime vuonna ja tänä tuonna taas ehdottomasti. Tuli sellainen suosikki että taidan laittaa joka vuosi siemenet multiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mulla se eka ja ehdoton minkä kasvatan aina. Luulen, että jättiverbenasta tuli toinen sellainen :)

   Poista
 7. Kasvatin tänä keväänä ensimmäisen kelloköynnökseni. Epäilen, ettei se ehdi kukkia, mutta tykkään kovasti sen lehdistö ja hauskoista kiehkuroista. Ihan hurja kasvuvauhti ja -voima sillä on. Talon seinustalla kasvaessaan sen latvus on jo rännien korkeudella. Vaikka ei kukkisikaan, aion kasvattaa ensi kesäksikin. Ehdottomasti jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kiehkurat on mustakin viehättävät. Tätä kai olen yrittänyt aina hokea... kun siinä kasvissa on niin paljon muutakin ihanaa kuin ne kukat.Meillä menee myös rännien korkeudella. Ehdottomasti jatkoon täälläkin. Kokeile laittaa eri kasvupaikkoihin. Meillä ei ole kukkinut amppeleissa ikinä. Kahdella seinustapaikalla suojaisalla paikalla on kukkinut.

   Poista
 8. Hain sinun postauksistasi sitä ohjetta, missä neuvoit Instagramin käyttöä tietokoneella (löysin sen). Millään en haluaisi käyttää siihen puhelinta, kun on niin paljon hankalampaa. Sinäkö siis käytät koko ajan siihen tietokonetta? Mieheni avulla nyt selvitän tätä 'ongelmaa'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä loin alunperin tunnukset puhelimella. Grmblr käy ainoastaan siihen, että voit lisätä kuvia koneelta instaan. Se mitä postauksessa ei ole, että sähän voit ihan tavallisesti koneelta hakea instan, kirjautua siihen ja käyttää myös sitä kautta kun tunnukset on luotu. Sitä kautta sä voit tykätä ja kommentoida. Se mikä ei noiden kahden kautta toimi mitenkään kätevästi on instan privaviestit. Sulle voi niitä lähettää, mutta musta niitä ei näe kuin mobiiliversioista. Voin olla väärässäkin, mutta näin mä sen olen kokenut. Eli netin kautta kommentoit ja tykkäät, Grmblrin kautta laitat kuvat. Olinko riittävän selkeä? Kysy ihmeessä jos joku vielä mättää :)

   Mä käytän pääosin koneen kautta. Musta tykkääminen on kätevämpi puhelimella, kun siinä voi tökätä mihin vaan kuvassa. Koneen kautta pitää painaa aina sitä sydäntä. Kommentointi on mun mielestä helpompi, kun käytössä on koneen näppis.

   Poista
  2. Sain kuvia lisättyä. Huomasin vain, että kuvat kannattaa olla aika isoja. Tämä keskustelu ei liity kelloköynnöksiisi millään tavalla, joten lopetan nyt tähän. Kiitos avusta! PS kelloköynnös on ihan nätti!

   Poista
  3. En nyt muista mitä postaukseeni kirjoitin, mutta siihen aikaan neliön suositus oli 1080x1080. Voihan sinne laittaa pienempiäkin, mutta onhan ne isoina paremman näköisiä varsinkin koneen ruudulta.

   Ja ei oikeasti haittaa, vaikka aihe nyt ei ole liittynytkään kelloköynnöksiin. Postauksen jälkeen olen saanut aiheesta myös privaviestejä. Siksi aikoinaan ton apupostauksen teinkin, kun aiheesta löytyi niin huonosti. Hyvä että onnistui. Aloinkin jo seurata sua :)

   Poista
 9. Tuo on niin törkeen upea köynnös! Miksi oi miksi en koskaan ole hankkinut sitä, edelleenkään! Ehkä siksi että mulla on niin huonosti paikkoja isoille kesäköynnöksille. Silti on ehkä vielä joku päivä pakko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistanko oikein, että tuskailit samaa asiaa vuosi sitten? Mä taidan muistuttaa sua ens tammikuussa aiheesta, kun on aikaa kaivaa siemenet ja mullat esiin :D

   Poista
 10. Sun parveke näyttää satumaiselta ja mahtavan runsaalta kokonaisuudessaankin! Ja kelloköynnös on mun kestolemppareita. Mutta nyt kyllä ihmettelen, miksi meillä ei ole niitä yhtään tänä vuonna. Ensi vuonna täytyy laittaa niitä joka paikkaan. Täytyypä kirjata ylös, kun vielä muistaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtaavaa Riina toi asenne. Sananmukaisesti nollasta sataan. Ei ollenkaasta joka paikkaan :D Kasvatat kymmeniä :D

   Poista
 11. Muistinkin ne kranssit tästä, jo niidenkin vuoksi tuo on monipuolinen kasvi. Kauniit ovat kukkaset.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig