torstai 7. syyskuuta 2017

ebony & ivory

Syksyn kiistattomasti kaunein parivaljakko on purppuraheisiangervo 'Diabolo' ja syyshortensia 'Early Sensation'. Tummaakin tummempi Diabolo on kyllä helppo yhdistää lähes pensaaseen kuin pensaaseen. Ehdottomasti yksi parhaita pihan runkokasveja jonka tiedän. 


Early Sensationin väri on vaihtunut syvään marjapuuron sävyyn mikä näkyy kuvien edetessä. Hortensioiden lajien ja lajikkeiden kirjo kyllä tuo onneksi vielä vaihtelua. Pallohortensia 'Annabelle' on yhä puhtaan valkoinen. Syyshortensia 'Limelight' käy kierroksen limen kautta punertavaan. Kuutamohortensia ja mustilanhortensia ovat vielä melko vaaleita.


Tontin laidat täyttyvät hiljalleen näistä voimakkaista väriyhdistelmistä. Tästä parivaljakosta kuitenkin aloitin. Vuosien saatossa joukkoon on tullut eri vihreän ja punertavan sävyä. Aavistus limeä ja ruostettakin on joukossa. Eri pensaista muodostuvat vapaat aidanteet ovat mielestäni upeita. Meillä niitä rytmittää tummalehtinen Diabolo.


Lehtien tumma sävy on mielenkiintoisimmillaan loppukesästä ja syksyllä. Iltojen pimetessä purppuraiset lehdet näyttävät lähes mustilta. Silloin kontrasti on voimakkaimmillaan ja elämys upea. 
 

Sieltä se hämy taas hiljalleen laskeutuu. Ihanaa torstai-iltaa!

SHARE:

14 kommenttia

 1. Nää on just munkin lemppariyhdistelmiä! <3 Parasta on just toi, että väritkin vaihtuvat kukinnan edetessä. Hortensioihin rakastuu kesä kesältä vaan syvemmin ja lajikirjokin on niin valtava.
  Mäkin postaan huomenna just melkein samasta aiheesta.
  Hortensioiden valaisevia syysiltoja! <3

  VastaaPoista
 2. Onpa upea yhdistelmä. Hortensiat ovat minunkin suosikkejani.

  VastaaPoista
 3. Juuri eilen istutin rinnakkain purppuraheisiangervo 'Lady in red':n ja mustilanhortensian. Meillä pohjoisessa ei kaikki hortensiat menesty. Ihana katsella niitä toisten pihoissa näin blogien välityksellä.

  VastaaPoista
 4. Purppuraheisiangervot ja hortensiat on hienoja kasveja. Minullakin on niitä vierekkäin.

  VastaaPoista
 5. Kauniita...
  Hortensiat - kaikki - ovat vain niin hurmaavia, runsaita ja kukkivia. Täällä syyshortensia vasta aloittelee kukkien avautumista, ja syystä mistä lie - köynnöshortensia (vuosi sitten istutettu) on kasvattanut vain lisää köynnöksiään mutta ei muodostanut kukkia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnöshortensian kukintaa voi joutua odottamaan useamman vuoden. Valitettavasti.

   Poista
 6. Purppuraheisiangervo tuntuu tummuvan tummumistaan, mitä pidemmälle syksy etenee.Kaunis tuo väriyhdistelmä valkoisen ja vaaleanpunaisen kanssa.Meillä on vaan kesäkukkijoita diabolon rinnalla.

  VastaaPoista
 7. No on kyllä kaunis yhdistelmä! Musta on tullu aivan Hortensiahullu... Tällä viikolla istutin vielä yhden Pallohortensia ja heti keksin taas paikan uudelle Hortensialle :) Niitä ei voi olla liikaa, eihän?

  VastaaPoista
 8. Tumma korostaa kivasti hortensian kukintoja.

  VastaaPoista
 9. Ihana väriyhdistelmä! Meillä on purppuraheisiangervona Little Devil ja se ei oo yhtään näin kauniin tumma.

  VastaaPoista
 10. Oi, kuinka ihania kuvia! Olen pitkään haaveillut tuosta purppuraheisiangervosta ja kyllä se nyt vaan pitää saada omalle palstalle, kunhan vaan keksin mihin sen tungen. Nämä kuvat sen sinetöivät! :)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig