lauantai 2. syyskuuta 2017

Helpot suorekylvettävät siemenet talteen

Siementen keruu on tapa josta on viime vuosina tullut joka syksyinen rutiini. Muistan aikoinaan aloittaneeni homman napsien ohi mennen ja umpimähkään jotain mielenkiintoisia siemenkotia puutarhanhoidon lomassa ja tunkeneeni ne taskuun. Niitä sitten sisällä ihmettelin, että mikähän mikähän.... Ihan hirveästi en niistä mitään kasvatellut.


Tuskin olen ollut ainoa, joka on aloittanut homman samaan tapaan. Kestää yllättävän pitkään oppia jokaisen puutarhakasvin habitus pikkutaimivaiheesta syksyn kypsään siemenvaiheeseen. Paras tapa on kerätä vain paria kasvia kerrallaan tai vaihtoehtoisesti nimetä jokainen kotaerä mieluiten lajikenimeä myöten.


Olen todennut, että suorakylvettäviä siemeniä kuluu vuosittain niin paljon, että on oikeasti fiksua kerätä ne talteen. Pioniunikko on helppoa kerättävää. Kun kypsiä alkaa ilmestyä, kerään siemeniä lisäksi kehäkukan eri lajikkeista, neidonkukasta, krasseista ja punakosmoskukasta.


Olen täällä vinkannut ennenkin, että siemenet ovat ihana lahja jouluna. Pientä vaivannäköä syksyllä ja jouluna on kiva muistaa kera siementen. Pioniunikon ja muiden suorakylvettävien siemenet ovat kivoja lahjoja myös aloittelijalle. Nämä onnistuvat keneltä vain.


Ihanaa sunnuntaita!

SHARE:

15 kommenttia

 1. Pioniunikkojen siemenet ovat tallessa :). olen säästänyt myös osan samettikukan kukkineista kukinnoista kuivumaan. Toivottavasti niissäkin onkypsiä siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä odottelen vielä kosmoksia ja neidonkukkia. Kehäkukatkin kypsyvät kovaa vauhtia :)

   Poista
 2. Tuo joululahja idea on kyllä kiva. Tulikin heti mieleen muutama ihminen, joka ilahtuisi siemenistä. Mukavaa syyskuuta ❤

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Musta muistaminen on kivaa. Tällainen on juuri sopivankokoinen juttu, jos ajatuksena ei ole hommata mitään ostolahjaa.

   Poista
 4. Kiitos joululahjavinkistä. Olen kerännyt lähinnä sametti- ja kehäkukan siemeniä ja nehän on mielestäni näin aloittelijallekin melko helppoja.
  Krassi myös on kiva kylvettävä omista siemenistä ja kuten kirjoitit siementen tarkka nimikoiminen on tärkeä, sitä luulee muistavansa mitä mikin on !?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma täällä vaikka olen moneen kertaan jo oppirahani maksanut. Ei niitä vain yksinkertaisesti muista. Paras on tehdä sisällä jo pari nimilappu ja erilliset pikkukorit siemenkodille. Joku tolkku pysyy :D

   Poista
 5. Mukava lahjaidea multapeukulle! Nuo siemenkodat ovat tosi upeita ihan maljakossakin tai joulukukkaistutuksissa. Mukavaa alkanutta syyskuuta ja kaunista sunnuntaita sinne teillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käytän näitä myös kimpuissa ja asetelmissa. Kaunein siemenkota mitä tiedän. Aika harvinaista, että siemenkota on yhtä kaunis kuin kukkakin.

   Poista
 6. Tuo onkin ihan mahtava lahjaidea, kiitos vinkistä kun ei itselle edes tullut mieleenkään :)

  Kaunista syyskuuta!

  VastaaPoista
 7. Ihania kuvia! Meillä on facebookissa Kivikkopiha-ryhmä. Ethän pahastu, kun linkkasin sinne tekemäsi blogipostauksen Näin perustin kivikon? Ajattelin, kun se on julkinen blogissasi, voisi sen jakaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Ja ei haittaaa, julkinen blogi ja puutarhaharrastajat ovat yleensä aika kilttiä väkeä. Jostain syystä kivikko kiinnostaa ja herättää kysymyksiä aina. Hyvä, jos joku siitä saa vinkkiä :)

   Poista
 8. Unikot taitavat tosiaan olla niitä helpoimpia, kylväytyvät itsekseenkin tutulle kasvupaikalle, ja vähän kauemmaksikin;)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig