keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Kukkiva potager

Perustin keittiöpuutarhani aikoinaan lavoihin, koska toiveissa oli kaunis kasvimaa. Uhrasin ensimmäisenä kesänä jokaisen neliösentin hyötykasveille. Niin tiivisti kuin suinkin mahtui. Huomasin, että satoa tulee melko helpolla vaivalla jo pienemmältäkin alalta. Niin kuvaan astuivat keittiöpuutarhan kukat. Keittiöpuutarhan laajennuksen yhteydessä huokasin helpotuksesta, koska nyt mahtuisi myös yllin kyllin kukkia lisää ja hyötykasvien määrästäkään ei tarvitsisi tinkiä. Mutta ei se mennytkään ihan niin. Koska vuosi vuodelta huomaan, että olen itseltäni salaa istuttanut ja kylvänyt ennätysmäärän kukkia. Olen niin perso tällä näylle, että en mahda itselleni mitään. Sen sijaan mietin mistä voisin nipistää, että kukkia mahtuisi lisää.Keittiöpuutarhani kukat ovat pitkälti perinteisiä kasvimaan kukkia: kehäkukkien eri lajikkeita, auringonkukkia, ruohosipulia, samettikukkia, ruiskaunokkeja, hunajakukkaa, laventelia, iisoppia ja krasseja. Yksi mistä en tingi on punakosmoskukka käytävän varrella. Vakituinen vieras on myös neidonkukka, joka muodostaa ihanan parin kehäkukkien kanssa. Kivaa näissä on se, että monet kasveista voi suorakylvää. Myös siementen keruu seuraavalle vuodelle on helppoa. Edullisimmat samettikukan taimet löytyvät aina torilta.


Keittiöpuutarhan kiekuroiden, polkujen ja rakenteiden parina kukat ovat niin ihania! Voisin kulkea ja kuvata täällä kesäaamuina loputtomiin. Koska kasvimaa on kaikkinensa näin rakennettuna niin helppohoitoinen, jää kaikelle tällaiselle haihattelulle tilaa yllin kyllin. Siementen hamstraaminen on jo alkanut. 


Kevät tiiviisti mielessäni lohdutan itseäni, että ihan just on huhtikuu. Jippii!

Ihanaa tostaita!

SHARE:

26 kommenttia

 1. Voi, että näyttää ihanalta! Kukat kuuluvat ehdottomasti keittiöpuutarhaan.

  VastaaPoista
 2. Ai,miten ihana! Minullakin haaveissa hyötykasveja ja kukkia. Viime vuonna vaan jäi vähän vaiheeseen kun kotipihalla oli paljon muuta puuhaa. Nyt kun pihalla on jonkunlaiset kuosit, voinen kunnolla keskittyä tuohon omaan "kesäkukkamaahaan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tässä on parasta just se, että hyöytkasvit ja kukat voi kylvää kertaheitolla. Loppu on vaan vettä ja aurinkoa. Tämä on kyllä se pihan helppohoitoisin kolkka selvästi!

   Poista
  2. Jep, kunhan saan mullat ja lavat paikalleen. Siksi onkin ihana ihailla ja haaveilla näistä kukkivista hyötykasvialueista :)

   Poista
  3. Keittiöpuutarha oli joka ponnistuksen arvoinen. Sitä muuta hoidettavaa riittää niin julmetusti, että on mahtavaa, kun joku kolkka on iisimpi :) Olen varma, että sun keittiöpuutarha tule ihana!

   Poista
 3. Niin kaunista! Itsekin viime vuonna pidin välivuotta hyötykasvien viljelystä lavoissa, kun kyllästyin kastelemiseen ja peurojen tuhoihin. Joku tätä päätöstä kommentoi hienosti, että tuoreita kotimaisia vihanneksia saa kesäisin kaikkialta, mutta kaunista pihaa ei :D Tänä vuonna yritän istutella vähän syötävääkin, mutta kesäkukat veivät kyllä sydämeni täysin mennessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei huono päätös ollenkaan. Kukkia ei voi olla ikinä liikaa. Hyvä heitto vihanneksista. Noinhan se just on :D

   Poista
 4. Minulla taitaa käydä vähän samalla tavalla kuin sinulla, kukkia alkaa olemaan melkoisen paljon. Mutta ei haittaa, hyötytarhasta tulee kaiken hyvän lisäksi myös perhospuutarha. Saan osasta kasvimaastani kohta lavakaulusmaan ja olen vakavasti ajatellut pyhittää yhden laatikon punahatuille juuri perhosten vuoksi, paljon tulee samasta syystä myös väriminttua. Olen opiskellut tiheäviljelyä myös ja nyt purjot saavat kaverikseen persian- tai puna-apilaa sekä jokusen pienikukkaisen sitruunantuoksuinen kääpiösamettikukan, samoin lehti- ja palmukaalit joille kaveruus kääpiösamettikukan kanssa on hyvin tärkeää (paprikan kanssa tehopari). Tehokasta, kaunista ja hyödyllistä. Härkäpapujen juurelle tulee hernettä ja jospa sinne laittaisi mukaan luikertelemaan muutaman krassinkin. Onhan tämä villi rinnakkaiskasvattaminen myös tuholaistorjuntaakin, kunhan vain kasvit valitsee oikein. Yrttimaalla pitää kukkia ja kehäkukkia voi laitella sinne tänne, samoin krasseja ja tilaan pian sinikukkaista krassia, johon iskin silmäni Chiltern Seedsin luettelosta (Tropaeolum azureum Blue Nasturtium). Kasvimaa on muuutakin kuin kehon ravintoa, sielu tarvitsee oman osansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelin myös lisätä valikoimaan veriapilan. Sitruksen tuoksuiset samettikukat on lisäksi ihan parhaita! Tiheäviljely on enemmän kuin paikallaan meille paljokkaille :D

   Poista
  2. Wau, sitruunan tuoksuinen samettikukka! MIstä semmoisia löytää? Millä nimellä aloitan etsinnät.

   - Elma -

   Poista
  3. Esim. Lemon Star-lajike. Googlaa myös muita pienikukkaisia kuten Golden Gem. Näitä myydään yleensä siemeninä, mutta hyvin vartustetuista myymälöistä voi löytää taimina. Itse haen omat torilta, jos en jaksa esikasvattaa.

   Poista
 5. Minä suunnittelen ensi kesänä lavakauluskukkamaata ripauksella hyötykasveja;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on suunnitelma minun makuuni. Mitä sitä turhaan kursailemaan ja esittämään muuta :D

   Poista
 6. Näyttää upealta! Voi että mä odotan kesää!

  VastaaPoista
 7. Silloin aikoimaan kun minä opiskelin myös jonkinverran puutarhapuolta ei tullut kuuloonkaan sekoittaa hyötykasvit ja kesäkukkaset. Vain joku uskalijas kylvi ehkä kehäkukkaa jonnekin kasvimaan reunaan.
  Miten ihanan kimpun poimin tillin kukinnoista ja kesäpäivänhatuista. Sitä vain ei oikein pidetty minään tai ainakaan sisätiloihin tuotavaksi. Mielestäni kaikki nuo sinun kylvökukkasi sopivat sinne hyötykasvien joukkoon niin sopivan kauniisti ja rehevästi.
  Kiitos tästä innoittavasta postauksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tässä on lähes kaikki syötäväksi sopivia keittiöpuutarhan kukkia, jotka harhauttaa ja karkottaa tuholaisia. Erikoista opetusta ollut aikoinaan. Tillin kukinto on ihana!

   Poista
 8. Aivan ihanaa haihattelua sulla! Niin kaunis näky!

  VastaaPoista
 9. Ihanat kuvat! <3 Kiitos tästä pikku matkasta kesään. :)))

  VastaaPoista
 10. Syätävän ihana :) Jotaki tuan tyylistä mäki yritän. Kesällä tein kasvulooria, jospa tänä kesänä sais niihin täytettä, tiätty kukkiaki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloita niistä kukista. Porkkanat mahtuu sekaan kyllä :D

   Poista
 11. Ihanat kosmoskukat! Jos pitää valita kukkasipulin ja tavallisen sipulin väliltä, valitsen kukkasipulin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon allerginen kaikille sipuleille, mutta kukkiva sipuli piti saada :D

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig