maanantai 19. maaliskuuta 2018

Näkyvyyttä leivän päälle

Kun blogin suosio kasvaa, astuvat yhteistyöt usein kuvioon. Se mikä alkoi hauskanpitona ja harrastuksena, saattaa ajan kanssa muuttua osittain tai jopa kokonaan työksi. Jokaiselle yhtään luetumman blogin kirjoittajalle ilmaisen työn pyytäjät tulevat vähintään yhtä tutuksi kuin ne ihan kunnolliset molemmin puoliseen kunnioitukseen perustuvat asiakassuhteet. 

Ilmaisen työn pyyntö hämmästyttää joka kerta. Sain viime viikolla yhteistyötarjouksen eräältä kodinhoitovinkkisivustolta. Kohtelias saate oli hyvin kirjoitettu. Koska siivous on lähellä sydäntäni, olin kiinnostunut kuulemaan lisää. Kerroin reunaehtoni. Kuvaan ja kirjoitan itse. Edustan vain tuotteita joita käyttäisin itsekin. Kerron aina rehellisen mielipiteeni tuotteesta. Sekä hintani. Euroissa. 


Vastineeksi minulle tarjottiin kuitenkin sitä kuuluisaa näkyvyyttä ja lukijavirtaa. Yritys halusi kirjoittaa tekstin itse, upottaa siihen linkin heidän sivuilleen ja käyttää kuvapankin kuvia. Tämä kaikki ilmaiseksi. Minunhan ei tarvitsisi tehdä mitään. Sen sijaan saisin loistavan hakukoneoptimoidun tekstin, joka muistuttaisi mahdollisimman paljon omaa tyyliäni kirjoittaa.  Niin, että siitä ei edes huomaisi jonkun muun sen kirjoittaneen. Pomminvarma kirjoitus pitäisi huolen liikenteestä. 

Tämä siitäkin huolimatta, että minulla on jo lukijavirtaa, jota yritys halusi itsekin hyödyntää veloituksetta. Siihen tilanteeseen ei ole päästy yhdellä hakukoneoptimoidulla tekstillä. Se vaatii säännöllistä julkaisutahtia myös kipeänä, surullisena ja kiireisenä. Monta kertaa viikossa myös lomilla ja pyhänä. En usko, että kyseinen yritys itse saa pelkkää kävijävirtaa vastineeksi mainosmuotoisista tuotelinkeistä, joita sivustolla vilisee. 

Olen toimittaja ja sisällöntuottaja ammatiltani. Blogi on harrastus ja markkinointikanava. Se tuo minulle monenlaisia töitä. Workshopeja, luentoja, sisällöntuotantoa muihin kuin omiin kanaviini ja yhteistyökuvioita blogiini. Tällä rahalla maksetaan esikoisen juoksulenkkarit, lyhennetään asuntolainaa ja ostetaan ruokaa. Uskon, että jokaisella on oikeus saada palkka työstään. 


Blogiini tullaan pitkälti sen takia, että te lukijat tunnette minut. Tosi moni teistä on seurannut elämääni jo pitkään. Tunnette tyylini kirjoittaa, huomaatte kuvista kun olen oppinut paremmaksi ja tiedätte mitä odottaa. Toki osa liikenteestä tulee vinkkien ja hakukoneoptimoinnin takia. Siitä esimerkkinä amppelipostaus, joka todennäköisesti kiikkuu blogini luetuimpana postauksena blogin hautaamiseen asti. Minä tiedän mitä te haluatte lukea. Minä tiedän, kun kansa tarvitsee amppelinsa. 

Jos työn tilaaja olisi lukenut blogiani yhtä pitkään kuin te, hän olisi tiennyt miten siivoushullu ja pesuainefaanaatikko olen. Että pidän myös pihalla siivouspäiviä. Hän olisi luottanut siihen, että teen hauskan, vinkkipitoisen ja ammattitaitoisen postauksen, joka olisi kirjoitettu juuri tämän blogin lukijoille. Olisin ottanut ihanat siivouskuvat, jotka olisivat olleet kaukana kuvapankin moppikuvista. Koska niin hyvä bloggaaja tekee. Minä valitsen yhteistyökumppaneita joiden mukana tulee hyvää sisältöä blogiin. Valitsen kumppaneita harkiten niin, ettei koko postausvirta vilise yhteistyömerkintöjä. Kerron reilusti ja rehdisti heti postauksen alussa, että kyseessä on yhteistyöpostaus. Kuvaan ja kirjoitan teille itse. Koska niin itseään ja lukijoitaan kunnioittava bloggaaja tekee. Ja hei, kyseessä ei ollut Martat. Ra-kas-tan heidän sivujaan! Sieltä löytyy kaikki. Menkää sinne. Tämä ei ollut maksettu yhteistyö. 

Iloa työpäivään! Arvostaa itseänne!

SHARE:

22 kommenttia

 1. Hyviä periaatteita!
  Jopa minulle tulee joitakin yhteistyöpyyntöjä. Ihan sellaisia jotka eivät ole minua lähellä ollenkaan. Kauniiden sanojen ja kehujen kanssa lähestytään, siltikään en halua mainostaa jotain mikä ei oikeasti kiinnosta ;)
  Sinulla on kaunis ja mielenkiintoinen blogi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä tulee kaikille, ja sitä enemmän, kun lukijamäärät kasvavat. Mullakaan ei ole tarkoitus karkoittaa lukijoita valitsemalla jotain huuhaata. Monien yhteistöiden mukana tulee oikeasti hyvää sisältöä, jos hyötyvät myös lukijat.

   Poista
 2. Vau Kati, Aivan mahtava ja ihanasti perusteltu kirjoitus koko alaamme varjostavasta ongelmasta. On hyvä, että näitä epäkohtia nostetaan näkyvästi keskustelun aiheeksi. Etenkin täällä puutarhamaailmassa hinnoitteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota ja meidän kaikkien tulisi toimia yhtenä rintamana, jotta ala pystyy kehittymään ja meidän työpanosta arvostettaisiin. Kiitos Kati <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna <3 Tämä tosiaan koskettaa meitä kaikkia. Ja harmittaa se, että puutarhabloggaajilta kehdataan kysyä ilmaiseksi ja puoli-ilmaiseksi melko kevyesti. Mä uskon kans joukkovoimaan. Puutarha-ala nousuun! :D

   Poista
 3. Käsityö- ja kulttuurialalla olen jo tottunut siihen että näitä juttuja pitäisi tehdä "kutsumuksesta" vaikka se on aika huonoa bisnestä. Kun itse kerroin aloittavani kaupalliset yhteistyöt oli moni kauhuissaan. Tietäisivätpä vaan kuinka järjettömistä ehdotuksista olen kieltäytynyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain aloja kieltämättä leimaa tuo kutsumuksesta tekemiseen meininki. Käsityöt kuuluvat ehdottomasti tähän kategoriaan. Bloggaamisessa taitaa olla vähän sama. Molempia voi harrastaa tai tehdä työkseen. Ja jotenkin ei mielletä, että homma muuttuu nimenomaan työksi siinä kohtaa, kun hommaa tehdään toiselle ja varsinkin kaupallisessa mielessä.

   Poista
 4. Varmaankin osalla blogin kirjoittajista voi ongelmana olla se että on vaikea hinnoitella blogiyhteistyötään tai mainontaa. Harrastepohjalta kun suurin osa bloggaa ja kirjoittaa niin on vaikea tietää paljonko muille maksetaan ja paljonko itse voi pyytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti näinkin. Mitään ns. suosituspalkkioitahan näihin ei ole. Mun suositus on verkostoitua muiden bloggaajien ja sisällöntuottajien kanssa. Mulla on hyvät verkostot ja parhaat vinkit tulee aina sieltä. Myös hinnoittelusta uskaltaa rohkeasti kysyä.

   Poista
  2. Totta, avoimuus on varmasti tässäkin se tärkeä juttu joka hyödyttää kaikkia. :)

   Poista
 5. Niin totta. Vaikka blogini ei kuulu kaikkein luetuimpiin blogeihin niin kuitenkin koen että en voi mainostaa sellaista jota en itse käyttäisi tai josta en saisi kirjoittaa omin sanoin. Ja myös niin että korvaus on kohtuullinen. Sen takia olen joistain yhteistyötarjouksista kieltäytynyt koska minusta se, että saan parin euron tuotteen itselleni palkkioksi vaikka en sitä välttämättä tarvitse ei ole käsitykseni maksu tehdystä työstä.
  Toisaalta taas saatan mainostaa jotain tuotetta ihan ilmaiseksi hyvän kokemuksen perusteella. Sen koen hyvän jakamisena eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin myös usein sitä, että ei ole oikein myös muita yhteistyökumppaneita kohtaan antaa jollekin toiselle puoli-ilmaiseksi. On eri asia suositella jotain muuten vaan mistä sattuu tykkäämään. Se mikä myös ihmetyttää, on se, että isoilla yrityksillä ei ole budjettia blogiyhteistöitä varten, mutta niitä halutaan. Pienyrittäjänä on ihan käsittämätöntä, että jos mullakin on omista rahoista varaa laittaa kiinni vaikka messupaikkaan, niin kai isolla firmalla on varaa blogiyhteistyöhön. Vastaavasti en koe, että mun pitäisi saada ilmainen tv-mainos, jos kuve ei riitä siihen. Miksi mun pitäisi olla jonkun ilmainen ponnahduslauta. Saako mun blogista sellaisen käsityksen? No, luuli väärin :D

   Poista
 6. Vastaukset
  1. No sulta en Sussi mitään muuta reaktiota olisi ikinä odottanutkaan <3

   Poista
 7. Hyvä postaus - kiitos! Vaikka itse olenkin harrastelijabloggaaja, en minäkään ilmaiseksi töitä tee - ja monesti yhteistyöpostauksiin käytän aikaa ja panostusta huomattavasti enemmän kuin normi sepustuksiini. Olen todella tarkka siitä, millaisia yhteistöitä teen ja siksi nuo näkyvyyttä tarjoavat yritykset ottavat pannuun ihan kunnolla. Monesti vielä tuotteista, jotka eivät mitenkään sovi blogini linjaan.
  Erikseen voin kyllä mainostaa hyväksi kokemiani tuotteita tai palveluita ihan ilmaiseksikin - kuten vaikkapa juuri noita Marttoja;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä selvästi on ihan selvää kaikille bloggaajille. Siksi hämmästyttää, että ainako vaan haaskataan aikaa näillä meileillä. Vähän sama ajatus kuin se, että teetetään opiskelijoilla ilmaisia töitä (esim. pihasuunnitelmia) niin saavat vähän harjoitusta. En suinkaan ole ensimmäisten joukossa joka aiheesta kirjoittaa.

   Poista
 8. Arvostettavat periaatteet sinulla. :) Lopun ihana Martta-vinkki toi hymyn huulille. Mukavaa loppuviikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä teen tätä itselleni ja lukijoilleni. Jotenkin tuntuisi kurjalta kumpaakaan vetää lipan alle.

   Poista
 9. Tutulta kuulostaa! Hyvä kun pidät puolesi. Mulla on ollut sama periaate - asia, joka ei liity millään tavalla blogiin, pysyy poissa blogista, vaikka saisin vastineeksi mitä. Tuollaista valmistekstiä ei sentään ole koskaan mulle ehdoteltu. Jos taas saan esim. mielenkiintoisen kirjan, kirjoitan siitä blogiin mielelläni jutun tai useampia - kuten keittiöpuutarhakirjanne tässä taannoin. Blogi pysyy oman näköisenä, kun pitäytyy niissä omissa aiheissa. Ja kun tästä on osalle tosiaan tullut ihan työ, niin kuka sanoi ettei työ saisi olla hauskaa, ja silti siitä voi vaatia palkkaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vaikka sisällöntuotanto kaikessaan on kivaa, niin on se myös työtä ja työlästä. Blogi päivittyy aina viikonloppuna. Melkoinen tulipalokriisi saa olla päällä, että jää väliin. Onneksi puuha on ihanaa. Eihän sitä muuten tekisikään.

   Poista
 10. Hyvin kirjoitettu! Blogisi on aito, elämänläheinen ja koskettava. Arvosi loistavat työssäsi. 💚 Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Mun oli pakko kirjoittaa aiheesta. Ärsytti niin paljon, ja tiedän, että en ole yksin ajatuksineni.

   Poista
 11. Amen! Minuakin on lähestytty aikoinaan jos miltä taholta ja kaikki olisivat halunneet jotakin ilmaiseksi. Nimeltämainitsematon lehti olisi halunnut minun kirjoittamani tekstin kuvineen näkyvyyttä vastaan muun muassa - tämä on varmasti tuttu juttu monelle. Räikeimpänä lahjoitusideana olen kuitenkin pitänyt ehdotusta seinän kokoisesta kuvamuraalista hammaslääkäriasemalle. Heille kirjoitin hyvin tulikivenkatkuisen vastineen, koska hammaslääkäreitä en pitäisi kaikkien pienituloisimpina tai olemaan osallistumatta maksua vastaan oman asemansa sisustukseen. Olin pöyristynyt. Pitkäaikaistyöttömän pitäisi lahjoittaa se vähäinen oma kädenjälkensä ilmaiseksi vastaavaan tarkoitukseen. Kiitos kun nostit tämän esille. Kirjoitin omaan pöytälaatikkoon vastaavan postauksen jo vuosia sitten, mutta kokonaisuudessaan ei-kaupallisessa blogissani en sitä lopulta osannut julkaista, koska se ei silloin koskettanut julkisesti ketään. Ajat ovat onneksi muuttuneet ja tämäkin puoli saa näkyvyyttä.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig