keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Piha kuin valkoinen pilvi

Olen ennenkin hehkuttanut kukkivien puiden ihanuutta. Todennäköisesti teen niin joka vuosi.  Innostun autuaasti kukinnasta taas keväällä niin paljon, että en välitä siitä, että toistan vanhaa virttä. Sen sijaan olen virittänyt pihaa vuosi vuodelta kohti komeampaa kukintaa. Joten kelpaakin taas huudella täällä. 


Jos haluaa mahdollisimman pitkän keväisen puiden kukinnan, kannattaa satsata sekä prunus- että malus-sukujen puihin. Mitä enemmän erilaisia, sitä pidempi kukinta. Osalla se vuoden kaunein hetki kestää vain pari päivää. Näillä helteillä rusokirsikoiden kukinta oli kahdessa päivässä taputeltu. Siksi on hyvä olla muitakin. 


Pääsääntöisesti ensin tulee prunus-sukuisten puiden kukinta ja tiiviisti vanavedessä puhkeavat malus-sukuiset puut. Osa menee hieman päällekkäin. Niin tai  näin, saa kukkapilvestä nauttia monta arvokasta päivää enemmän. Meidän pihan katveisimmat nurkat hohtavat valkoisenaan ikivanhojen kriikunoiden kukista. Luumun sukulainen on kirsikkaa ja luumua sitkeämpi ja kukintakin kestää hivenen pidempään. Kukat ovat pienemmät, mutta määrä korvaa koon. Katsokaa nyt tätäkin näkyä!


Kirsikkapuita löytyy tontin kahdelta laidalta. Kirsikkamäen hapankirsikat, luumu, kriikuna ja rusokirsikat muodostavat kukka-aallon vailla vertaansa. Tontin laidalla kukkivat vielä pikkuruiset suklaakirsikat. Jos pihalleen kaipaa nopeasti vanhojen puiden tuntua, on kirsikka ihan paras valinta. Ne ovat kaikki nopeakasvuisia. Erityisesti pilvikirsikka kasvaa jo kesässä hurjan paljon. Vielä pari kesää sitten nämäkin hapankirsikat olivat pieniä. Nyt ne huitelevat jo lähellä kolmea metriä. 


Miten ihana ajatus, että on vielä muutakin mitä odottaa. Omenapuut aukeavat ihan näinä päivinä. Voi kun saataisiin samanlainen kukkakesä kuin kaksi vuotta sitten. Sitä omenapuiden kukkien määrää en unohda ikinä.


Ihanaa loppuviikkoa!

SHARE:

11 kommenttia

 1. On kyllä kaunista. Minua aina harmittaa vanhojen hedelmäpuiden puute puutarhassani. Pitäisi joka vuosi hommata joku kukkiva puu. Kyllähän ne siitä kasvavat. Mukavaa loppuviikkoa sinullekin. Minä olen tänään koko päivän töissä ja sitten onkin pitkä viikonloppu aikaa puutarhailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli 3 lähes pystyynkuollutta. Hellä hoitaminen ja maltillinen leikkuu on saanut ne pysymään vielä 12 vuotta hengissä ja ovat paremmassa kunnossa kuin alkuunsa. Ja totesin tuo saman puista. Pitää vaan istuttaa saman tien. Vuoden vierähtää liiankin nopeasti. Tsemppiä töihin ja iloa puutarhaan :)

   Poista
 2. Nämä päivät ja niiden ajassa humauksessa loistavat kukinnat menee nyt niin nopeaa ohi, että ei paljon kerkeä kuin ihailla hetken ja sitten se onkin melkein jo ohi. Siitä(kin) syystä on kyllä ihan loistavaa kuvata kaikki mahdollinen just silloin, kun huomaa että toikin ja toikin on jo kukassa :) Ihan mahtavaa, että sä niitä kuvaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kuvannut aamulla, päivällä ja illalla. Kukinta menee ihan humauksessa ohi joillain kasveilla. Silti sitä talvella surkuttelee, että olisi kamera saanut laulaa vieläkin enemmän.

   Poista
 3. Ooh! 😍
  Nyt eletään henkeäsalpaavan kauniita hetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuntuu piha tyhjältä hetken, kun puiden kukinta loppuu. Ne tuovat niin valtavan kukkamassan kerralla.

   Poista
 4. Kevät tuntuu aina menevän ohi liian nopeasti. Tuollaisesta kauneudesta kuin näissäkin kuvissa näkyy haluaisi nauttia mahdollisimman kauan.
  Ihanaa kevättä vai, kesääkö jo eletään, sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taidan elää kesää jo ihan täysillä, vaikka ihan samaa mietin. Keväthän tämä vasta on :) Ihanaa toukokuuta myös sinulle Kristiina :)

   Poista
 5. Ihana on tuo kriikunakuva <3 Meiltäkin isot, vanhat hedelmäpuut puuttuvat, sillä edellisen asukkaan ainut yritys omenapuita istuttaa meni vesimyyrien suihin. Onneksi naapurilla on yksi vanha omenapuu etupihallaan, niin voi edes pihalla käydessä ihailla sen kukintaa. Viime keväänä istutimme kolme luumua takapihalle, mistä ne näkyvät olohuoneen ikkunasta. Odotan malttamattomana aikaa, jolloin ne kukkivat toivottavasti valkoisena pilvenä.

  VastaaPoista
 6. Kukkapuita pitää olla puutarhassa, ihan vain kukkienkin vuoksi. Huikea määrä kukkia kriikunassa.

  VastaaPoista
 7. Kukkivat puut ovat niin näyttäviä. Minäkin sain ihailla Sinikka-luumupuun kukintaa, jota olin odotellut vuosia. Kyllä kannatti!

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig