perjantai 25. toukokuuta 2018

Raaskitko leikata?

Minulla meni tosi monta vuotta, että raaskin alkaa surutta hyödyntää puutarhaa kimppuissa. Tein joka kesä itselleni yhden suuren kimpun, johon leikkasin niitä kaikkein ihanimpia: jaloritarinkannuksia, pioneja ja kellopeippiä. Tuntui, että näkymät hiipuvat ja istutukset eivät näytä miltään enää, jos ihanuudet saksii leikoiksi.  


En tiedä miksi ajattelin näin hupsusti. Viimeiset vuodet kotona on ollut tuore kimppu koko kesän. Joskus useampikin. Olen siinä mielessä säästeliäs, että napsin yhden kukan sieltä ja toisen täältä. Viime kesä oli kyllä poikkeus. Kun teimme Marian kanssa Juhlapuutarha-kirjaa, käytimme kuvauksissa luonnonkasvien lisäksi vain omien puutarhojemme kasveja. Viimeistään silloin opin, että yhtään kukaan ei huomaa, vaikka kukkia leikkaa surutta. Puutarha ihan oikeasti riittää vaikka isompienkin juhlien koristeluun. Omat suosikkileikkoni ovat herttavuorenkilven kukinnot, akileijat, pionit ja tulppaanit. 


Teen kimppuja ja asetelmia nykyään myös ulos. Kyllä se mehun juonti aurinkoisena päivä on asteen juhlavampaa, kun pöydällä on kimppu. Se on sitä arjen juhlaa. Länsinaapurit ovat tällaisissa jutuissa jotenkin niin mahtavan luontevia ja rentoja. Kukkia ja kauneutta on pihalla muutenkin kuin istutuksissa. Minäkin haluan viettää kesäni niin. Mikä voisi olla parempaa?


Aurinkoista viikonloppua!

SHARE:

11 kommenttia

 1. Sitten kun pionit kukkivat teen pari kimppua sisälle! Muihin en raaski koskea! :)

  VastaaPoista
 2. Hih, todellakin raaskin! Kasvatan tiettyjä kukkia vallankin tuohon tarkoitukseen. Syksyä kohden saksinta vain yltyy, jahka käyn Cornwallissa kukkaopissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä hukut kukkiin. Tottakai leikkaat, teillä kukkii sisällä ja ulkona :D Sulla on varmaan eniten kukkia kuin kenellään :D

   Poista
 3. Puutarha on kuin kukkakauppa, sieltä voi tosiaan huoletta napsia kukkia maljakkoon, ilman että harvennusta huomaisi. Vuorenkilpi on minunkin lemppari, sen lehdet ovat parhaita, kestävät todella pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään kukista leikkoina. Ihan uskomattoman kestäviä. Ja erityisesti ulkokäyttöön. Ei hätkähdä, jos maljakko kaatuu tai sataa vettä tai muuta katastrofaalista tapahtuu. Vuorenkilpi on aina horjumaton :D

   Poista
 4. Vaihtelevasti teen kimppuja omalta pihalta, pioneja tulee otettua sisälle eniten ja useimmiten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on niin ihania, että aina on pakko saksia muutama. Pioneissa on se hyvä puoli, että asetuttuaan ne kukkivat ylenpalttisesti.

   Poista
 5. Kieltämättä mielellään antaa kasvien kasvaa ja kukkia. Jos jotain lajia on kukassa oikein paljon, niin silloin napsin niitä maljakkoon. Usein myös yhdistelen vihreää lehteä ja luonnonkukkia samaan kimppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aina luonnonkukkia jossain määrin. Tykkään myös kukkivista oksista ja värikkäistä lehdistä.

   Poista
 6. Ai vitsit, tänään juuri mietin, että pitäiskö napata joitain kukkia maljakkoon, vaikka olenkin saaressa käymässä vain viikonlopun ajan. Kai sen viikonlopunkin voisi nauttia kimpusta! :)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig