maanantai 28. maaliskuuta 2016

PISTOKKAIDEN HOITO

Törmäsin viikonloppuna keskusteluun pistokkaiden hoidosta ja niiden epäkiitollisesta kasvusta. Yksi osallistuja myös valitti paapomisen määrää, jonka pikkupistokkaat vaativat. Omani kasvavat kohisten, mutta eivät itsekseen. Paapomista ne todella vaativat. Muutama niksi on paikallaan, jos taimista aikoo saada tuuheita.
Jotta kasvulle on mahdollisuus tarvitsee isomman ruukun ja taimimultaa tuhdimman kesäkukkamullan. Kun kasvi on juurtunut ja lähtenyt kasvuun, aloitan lannoituksen hyvin kevyellä kädellä. Tarkistan taimet päivittäin ja kastelen noin parin päivän välein (hyvin aurinkoinen paikka). Pitkäksi venähtäneet pelargonit leikkaan surutta. Latvominen tekee niistä vankkoja ja tuuheita. Poistan myös kukat tässä vaiheessa, jotta kasvi keskittää energiansa vankistumiseen. Varsinkin petuniat kukkisivat jo nyt mielellään.

Näillä vinkeillä minä olen onnistunut. Tuleeko teillä mieleen muita niksejä?

SHARE:

16 kommenttia

 1. Taimet tarvitsevat samanlaista hoitoa kuin lapsetkin. Hoivaa ja määrätietoisia rajoja ja ohjailua sekä sitä kunnon ravintoa. Minä meinaan olla liian hellämielinen taimien suhteen, ei millään raaskisi latvoa ja leikellä. Mutta se kannattaa! Nytkin talvetetut pelargonit ovat niin kauniita autotallissa, kun kylmäverisesti ja ronskisti latvoin niitä alkutalvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin juuri. Nytkin yksi petunioista oli tehnyt kauniin kerratun valkoisen kukan. Riivi niitä siinä sitten irti :/

   Poista
 2. Minäkään en millään raaskisi latvoa ja leikellä, vaikka pitäisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan ronskisti sakset käteen. Saat ryhmätukea tukeaa rankkaan koettelemukseen täältä :D

   Poista
 3. Juuri eilen katselin, että yksi pelakuu vaatisi leikkausta..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne tuuheat ja pulleat kasvit kuitenkin se paras juttu.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Harvinaisen totta. Mulla on työhuoneen ikkuna täydessä auringossa ja siinä kasvaa ihan kaikki kasvit :)

   Poista
 5. Istutatko ne pistokkaat ensiksi kylvö- ja taimimultaan?

  - Elma -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirsin nämä alkuperäisistä poteistaan isompiin ruukkuihin joihin laitoin kesäkukkamultaa. En siis käyttänyt kylvö- tai taimimultaa. Oletan kyllä, että alkuperäisissä pikkupoteissa oli taimimulta. Sen verran köykäiseltä (melko turvepitoinen) se tuntui.

   Poista
 6. Noilla samoilla konsteilla mennään, mutta sydämeen sattuu latvominen vaikka lopussa kiitos seisoo!

  VastaaPoista
 7. No nyt mä vasta tänne ehdin! Siis mulla kasvaa kamalaa kyytiä kolme pelargonian pistokasta 11 cm laitetuissa saviruukuissa. Niillä on taimimulta. Eli vaihdanko mullat nyt kesäkukkamultaan ja KÄÄK! pitääkö mun niitä leikata :o Latvoa? Yritin googlettaa mutta taidan tarvita henkilökohtausta ohjausta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirrä kesäkukkamultaan ja lopulliseen ruukkuunsa jos mahdollista. Voit saksia niitä kasveja aina jonkun lehden yläpuolelta, jos ne kovasti venähtävät. Yritä välttää sellaisia hontelon ja superilmavan näköisiä kasveja. Kokeile vaikka pari versoa varovasti leikata niin näet mitä tapahtuu. Jos kasvit alkavat kukkia niin napsi ne pois jo nuppuvaiheessa. Kukinta vie hirveästi voimia kasvalta taimelta.

   Poista
  2. Riittikö tämä? Tule uudelleen kysymään jos joku hätä :D

   Poista
 8. Kiitos vinkeistä! Mulla on laatikollinen lumihiutaleita ja ne tekevät ihan kamalasti kukkia! Nyppimisessä menee ikä ja terveys... Pohdinkin, että kuinka kauan noita kannattaa nyppiä: kasvit alkavat olla (latvottuina) kämmenen kokoisia. Missä vaiheessa ollaan jo sillä puolella, että kukkien voi antaa jäädä?

  (Taidankin tehdä kasveista viikonloppuna postauksen, niin saan kuvat esiin malliksi.)

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig