lauantai 30. heinäkuuta 2016

Loistokärhö Multi Blue

Olen puutarhatoimittajana päässyt näkemään melkoisen kattauksen upeita pihoja. Muutamassa niistä olen nähnyt kärhöjä kiipeämässä pitkin vanhoja omenapuita, enkä osaa enää ajatella omenapuuta ilman kärhöä. Niin suloinen pari ne ovat. 


Omassani kasvaa Loistokärhö Multi Blue. Se pulleat ja karvaisen näköiset kukinnot ovat upeita ja isoja. Ja tänä vuonna se kohoaa korkeammalle kuin koskaan aiemmin. Sen parina oli vielä viime kesänä ruusunätkelmä, joka ei näytä selvinneen viime talvesta.


Kärhöt ovat erinomaisia loppukesän kukittajia. Omenapuiden alla on kaksi isoa perennapenkkiä, jotka kukkivat runsaasti aikaisesta keväästä heinäkuun puoleen väliin saakkaa. Tämän jälkeen nousee enää muutama lilja ja kärhö. Viereinen omapuu tarvitsee selkeästi oman kärhönsä.


Valtavaa määrää kärhöjä ei pihaana mahdu. Siksi ne on valittava huolella. Mieli haikailee näiden suurten ja näyttävien perään, vaikka ne ovat huomattavasti arempia ja alttiimpia taudeille kuin pienikukkaiset alppikärhöt. Onneksi näitä suurikukkaisia löytyy pihasta kaksi. 


Leppoisaa sunnuntaita. Kyllä vapaapäivät on ihania!

SHARE:

9 kommenttia

 1. Omenapuu ja kärhö on kyllä hyvä pari! Oikein harmittaa kun oman isokukkaisen kärhön vei viime talvi. Omenapuu on ollut vähän orvon näköinen tämän kesän :( Onneksi alppikärhö kiipeää yhä koristeomenapuun runkoa pitkin ja lammen vieressä kellokärhökin kukkii vaikkakin hieman vaatimattomammin kuin aiempina vuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla meni viisi kärhöä ja 3 ruusunätkelmää monen muun jutun lisäksi. Ymmärrän hyvin harmisi :/...Mulla jäljelle jääneet kärhöt ovat isompia kuin koskaan ennen. Luonto on kyllä kummallinen. Onneksi sulla on useita kärhöjä ja kaikki eivät menneet.

   Poista
 2. meillä viihtyy alppikärhöt, mutta muut talvi on vienyt mukanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä juuri postauksessa tarkoitin. Mieli halajaa näitä isoja ja komeita, mutta eihän ne kyllä kovin varmoja ole. Yhden pihan olen nähnyt missä oli kaikki mahdolliset isot ja erikoiset. Oli ihan mielettömän näköinen!

   Poista
 3. Olenkin ihaillut juuri blogeista näitä kärhöjä, jotka kasvavat omenapuiden juurella. Niin kasvaa meilläkin ensi keväänä 😊 en vain osaa päättää mitä istuttaisin, sillä valikoima on valtava.

  VastaaPoista
 4. Kärhöt ovat upeita, minulla on vasta kaksi alppikärhöä joista toinen on laitettu omenapuun juurelle. Kasvaa vaan vielä todella hitaasti varjoisan paikan takia.

  VastaaPoista
 5. Joo, on ihana. Istutin viime kesänä Multi Bluen, mutta se kuoli talvella. Onneksi pari muuta edes selvisi, tuo tosin olisi ollut se kaunein ;)

  VastaaPoista
 6. Meillä mökillä eivät kärhöt jostain syystä viihdy. Mutta parvekkeella niitä on mullakin neljä kappaletta. Eivät sielläkään kauheasti kuki, mutta ihanaa köynnöstävää vehreyttä tuovat. Kirvat olivat näköjään iskeneet kukkavanoihin, juuri eilen suihkuttelin mäntysuovalla, kun oli liikaa käsin listittäväksi.

  VastaaPoista
 7. Kaunis on kärhö.
  Mun ainokaisen vei talvi :(
  Yhden kärhön siirsin aikoinani muuton myötä äidilleni (oli vastahankittu), ja se on kukoistanut siellä jo 17 vuotta, aivan upea.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig