lauantai 2. heinäkuuta 2016

Parasta juuri nyt

Liljaintoilijan onnenhetki on käsillä, kun kymmenet varjoliljojen nuput ovat auenneet. Tätä ihmettä pitää käydä katsomassa päivittäin. Joka kesä tämä on yhtä odotettu hetki. Näiden tarina on siitä erikoinen, että löysin taantuneet varjoliljat täysin villiintyneestä pihastastamme. 


Joka paikassa kasvoi voikukkaa, vuohenputkea ja nokkosta. Tein perennapenkille paikkaa ja perkasin rikkoja juurineen pois. Yhtäkkiä maan alta nousi sipuli. Siinä oli vain pieni itänyt verson alku. Varovaisen kaivelun jälkeen sipuleita löytyi yhteensä kymmenkunta. Tein runsasmultaisen penkin melko varjoiselle paikalle, koska arvasin oikein mikä kasvi on kyseessä. Ja voi miten ne ovat viihtyneet. Liljat kukkivat kiitollisesti vuosi toisensa jälkeen. Olen jopa päässyt jakamaan näitä. ja nykyään niitä on moninkertainen määrä.


Takaisin pihalle ja rikkojen pariin. Aurinkoista viikonloppua!

SHARE:

25 kommenttia

 1. Todella ihania! Olen itse yrittänyt saada niitä viihtymään omassa puutarhassa, mutta ei sitten millään ole onnistunut. Parilla muulla naaupurilla ne viihtyvät tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat yllättävän ranttuja. Mullakin ne taantuivat yksi vuosi. Hädissäni jaoin ja siirsin uuteen paikkaan. Sen olen huomannut, että maa saa olla näille paljon multavampi maa kuin muille liljoille.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mä niin tykkään kun puutarhaan nivoutuu tarinoita. Paikan ja kasvien historia kiinnostaa mua aina :)

   Poista
 3. Voi, kuinka ihana löytö! Ja varsinkin kun niillä kestää monta vuotta päästä kukkimisvaiheeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kukkivat saman tien, kun vaan pääsivät oikeaan paikkaan. Yllätyin itsekin. Nyt kun olen siirtänyt, niin kukkivat yleensä seuraavana vuonna.

   Poista
 4. Upeat varjoliljat! Ja niin ihanan värisiä vielä!

  VastaaPoista
 5. Onpas upeat varjoliljat! Ovat niin hienoja kukkia.

  VastaaPoista
 6. Varjoliljat ovat muodoltaan todella kauniita. Minulla on vähän samantyyppinen tarina varjoliljojen suhteen. Löysin vuosia sitten muutaman kukkivan varjoliljan ränsistyneen autiotalon pihasta ja siirsin ne oman pihani kukkapenkkiin. Paljon liljat eivät ole lisääntyneet. Liekö kasvupaikka hieman haasteellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä ja pohjastahan se yleensä on kiinni. Mulla löytyy aina sellaisia kahden nyrkin kokoisia sipulikasoja noin 3 vuoden välein.

   Poista
 7. Upeat varjoliljat sinulla:)
  Itse löysin varjoliljoja viikko sitten erään metsän reunalta (joku oli luultavasti vienyt ne ylimääräisinä jakotaimina sinne tms.), josta nappasin pari liljaa omaan metsäpuutarhaan. Toivon, että ne viihtyvät ja lisääntyvät tulevaisuudessa. Ainakin ne kukkivat jo nyt upeasti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä tajua miksi joku niitä hävittäisi :O...Ehkä ne olivat hitaasti kasvaneita siementaimia. Toivottavasti viihtyvät sulla :D

   Poista
 8. Oi mikä onni, varjoliljaa omasta takaa! Ihana kun olet saanut ne viihtymään. Minulla on metsäpuutarhassa kasvamassa tuota vaaleanpunaista, olen istuttanut sen pienestä sivusipulista, vielä ei ole kukkinut mutta odotan sinnikkäästi. Valkoista peöastin yhden autiotalon ojasta alkukesästä, jännitän niitäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mikä löytö! Mä olen nähnyt tuota vaaleanpunaista valtoimenaan yhdessä villiintyneessä metsikössä. Siinä oli mun lapsuuden aikaan ränsistynyt talo, joten se on vanhan puutarhan jäämistöä. Ympärillä on ollut jo 40 vuotta kerrostalot ja kukaan ei tajua niiden varjoliljojen arvoa. Siinä metsässä kasvaa myös ruskoliljaa sadoittain. Hassu pikku metsäpläntti.

   Poista
 9. Varjoliljat ovat niin upeita!
  Teit oikein kulttuuriteon pelastamalla vanhan lajikkeen puutarhastasi. Olisi ollut todella sääli, jos tuollainen kaunotar olisi hävinnyt. Ja kaikki kasvit joilla on tarina, ovat niitä kaikkein rakkaimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat. Ennen meidän taloa tässä oli vanha maatila. Luulen, että tuo varjolilja ja täällä ollut kultapallo ovat niitä peruja.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. En ole ikinä tavannut ketään, joka näistä ei pitäisi.

   Poista
 11. Kauniita ovat. Meillä kototontilla löytyi noita varjoliljoja myös, eipä muuta sitten ollutkaan :D
  Vähän siellä täällä niitä on, vielä ovat laittamatta kunnollisti "järkevään" paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään täällä muita aarteita ollut. Yksi kärsinyt pioni, pari vanhaa muuta ja nämä varjoliljat.

   Poista
 12. Tuollainen tavallinen varjoliljahan multa vielä puuttuu...

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig