tiistai 9. elokuuta 2016

Upea kelloköynnös

Alkuvuodesta siemenestä kylvetyt kelloköynnökset ovat jo valtavia. Näiden kasvatus on helppoa, mutta niitä ei ole kaikkein yksinkertaisinta saada kukkimaan. Kasvihuoneessa alkunsa saaneet köynnökset kukkivat nopeammin ja varmemmin. Kelloköynnöksen alkutaipaalesta voit lukea lisää täältä. 


Olen kasvattanut näitä köynnöksiä joskus ihan vain lehtien takia. Huhtikuussa kylvetyt kelloköynnökset ovat siroja ja lehdet kauniin sävyisiä ja muotoisia. Nyt tavoitteena oli saada isommin vehreyttä parvekkeelle, ja en tiedä parempaa köynnöstä tarkoitukseen kuin tämä.


Bonuksena tulevat ehkä maailman kauneimmat kukat. Olen aivan onnesta sykkyrällä näiden edessä. Kellot ovat valtavia, upean sävyisiä ja ne kestävät pitkään. Voi kun niitä ehtisi aueta vain enemmän!


Köynnöstä on molemmin puolin parveketta. Osa kiipeää seiniä pitkin katolle asti ja osa on amppeleissa ryöpsähtäen iloisesti alaspäin. Yhteen isompaan ruukkuun tai amppeliin on hyvä istuttaa useampi pikkutaimi. Minulla näissä on 4-5 siemenestä kylvettyä tainta yhdessä ruukussa.


Ajattelin talvettaa näistä ainakin pari. Kelloköynnöstä voi talvettaa mustasilmäsusannan tavoin. Siitä voit lukea lisää täältä. 
SHARE:

20 kommenttia

 1. Itsekin odotan köynnöksen kukkia kuin kuuta nousevaa, vaikka sen lehdet ovatkin todella kauniit. Se näyttääkin myös aika kivalta ihan amppeliinkin laitettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käyn vahtaamassa näitä pari kertaa päivässä. Mulla on näitä isoja yhteensä neljä. Selkeästi seinää vasten kasvava on ollut kukinnassa nopein. Se on suojaisimmalla paikalla.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tämä on kesäkukista mun suosikki ylitse muiden. Käsittämättömän hieno.

   Poista
 3. Sain naapurilta keväällä kelloköynnöksen. Huiteled nyt kolmen metrin korkeudessa. Millä tempuilla saan sen kukkimaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hidas. Olen lannoittanut tasaisesti ja valinnut suojaisat, lämpimät ja aurinkoiset paikat näille. Jos mielii nähdä sen kukkivan niin esikasvatus pitäisi aloittaa alkuvuodesta. Itse aloitin tammikuun lopussa. Kokeile talvettaa se.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Nämä ovat nostaneet parvekkeen vihreysasten ihan uusiin lukemiin.

   Poista
 5. On ne kauniita!!! Mun olisi kyllä kanssa pakko saada ensi kesäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tämän näkee, niin yleensä kaikki haluavat tämän sen jälkeen. Niin hieno köynnös tämä on.

   Poista
 6. Siis...tosi upea ! En ole koskaan kasvattanut kelloköynnökset amppelissa,
  aina vain ruukussa ja antanut ne kiivetä ylöspäin! Hyvä idea ja tosi kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli musta vähän herkkää hommaa alkuun. Mä ohjasin nämä tukikepeillä (30cm) ylöspäin ja vein ulos. Kun ne alkavat mennä yli tukikeppien, niin ne ovat jo riittävän tukevia valumaan alaspäin ilman että napsahtavat poikki. Suosittelen. Tämä tekee parvekkeesta tosi vihreän.

   Poista
 7. Upeita!!!! Minä en ole koskaan onnistunut noiden kanssa, mutta ehkä vielä joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitkeästi vaan. Lannoita reilusti ja aloita esikasvatus alussa. Musta nämä ovat pikkutaimina superhelppoja, kun ovat niin rotevia.

   Poista
 8. Ihanat köynnökset Sinulla ja noin valuvina ja vuolaina tosi kauniita! Olen kerran elämässäni nähnyt sellaisen kelloköynnöksen kanafarmarilla että en sitä tunnistanut, salossa ainakin 5 m korkea ja täynnä kukkia! Maa oli oletettavasti parannettu huolella :D Omaa kelloköynnöstäni tuin, mutta tahmeillä kärhillään se itse halusi kiivetä pitkin sileää rumaa betoniseinää peittäen kauniisti koko kauheuden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on sitkeitä kiipijöitä. Mullakin peittää ison tiiliseinän yksi ja toinen kiipeää pylvästä. Nämä valuvatkin halusivat ylös, mutta laskin niitä alas alkuun ja sitten asettuivat.

   Poista
 9. Minulle sanottiin, että parvekelaatikkoon näitä ei kannata kokeilla, vaan vaatii vähintään 40 cm syvän ruukun. Otaksun, että käyttämäsi ruukut eivät ole olleet noin syviä. Mitä luulet siis, kasvaako lainkaan, jos laitan tuollaiseen max 20 cm syvään laatikkon kolme taimea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on suurin osa köynnöksistä 30-40 senttiä korkeissa ruukuissa. Yhtenä vuonna oli ylijäämätaimia niin paljon, että lykkäsin 3 taimea per amppeli. Hyvin pärjäsivät. Pitää kyllä kastelusta pitää tosi hyvä huoli. Jos laitat 20 senttiä syvään ruukkuun 3 taimea, pitäisi ruukun olla tosi leveä ja ei mielellään alaspäin kapeneva juurikaan. Menee hyvät taimet hukkaan muuten :)

   Poista
  2. Kiitos paljon vastauksesta; täytyypä kokeilla, mitä seuraa! =)

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig