torstai 29. syyskuuta 2016

Tee helppo naruamppeli - Mukana ohjeet!

Tein eilen mustan naruamppelin, ja täältä tulee teillekin ohjeet. Vastaavia solmutekniikalla tehtyjä amppeleita on nyt Pinterest pullollaan. Tässä oma versioni. Tätä on helppo matkan varrella säätää juuri omalle ruukulle sopivaksi. 


1. Tarvitset trikookudetta ja sakset. Halutessasi voit lisätä amppeliin helmiä. Varmista, että helmen  reikä on silloin riittävän suuri. Grillitikku on oiva apu, kun työnnät kuteen helmen läpi.


2. Mittaa miten amppelin pituus. Mittaa pituus katosta tupsun kärkeen ja lisää 10 senttiä pituuteen säätövaraksi. Leikkaa mitan mukaan kahdeksan samanmittaista pätkää. Tasaa pätkät ja solmi ne alhaalta yhteen. Muista kiristää solmu napakaksi.  Tupsun narut voivat tässä vaiheessa olla melko pitkät. Voit napsaista ne lopussa lyhyeksi tai tehdä pitkän tupsun, jossa hapsut ovat saman mittaiset tai kerrostettu.


2. Solmi kaksi vierekkäistä narua noin viiden sentin päästä isosta solmusta. Tarkista, että solmut ovat samalla etäisyydellä. Muista kiristää solmut napakaksi. Trikookude antaa myöten, kun ruukku asetetaan paikoilleen. Solmu asettuu silloin minne sattuu, jos sitä ei ole kiristetty.


3. Solmi vierekkäisten jaosten kaksi toista lähimpänä olevaa narua. Hyvä etäisyys on noin viisi senttiä. Kun avaat amppelin, muodostuu siitä tässä vaiheessa ristikkoneliö. Jos ruukku on iso, jatka samalla tekniikalla niin kauan, että ylimmät solmut ovat lähellä ruukun kaulusta. Jos ruukku on kovin leveä, lisää pari senttiä solmujen etäisyyteen. Näin saat amppelistakin venyvämmän.


4. Sovita ruukun kanssa. Amppelin säätäminen on matkan varrella helpompaa. Omani on melko pieni, joten kaksi solmukerrosta riittää.


5. Tee kannattimiin palmikot. Jokaisessa kannattimessa on nyt kaksi kaksi naurua. Lisää kolmas naru kiepauttamalla sopivan mittainen pätkä yhden narun takaa. Lisättyä naurua palmikoidaan niin, että häntä kulkee koko ajan mukana. Häntä häviää matkan varrella palmikon sisään ja se ei näy. Näin lisäyksestä tulee tukeva ja lisätty naru ei liiku, kun trikookude antaa myöten.


6. Ripusta. Laita kattoon koukku ja laita amppeli roikkumaan. Minä kiepautin kannattimet lopuksi siistille solmulle. Fiinimpi tapa on lisätä rengas tai iso puuhelmi ja lenkki. 


Hapsutin oman tupsuni. Pidän siitä, että amppeli on juuri sillä korkeudella kuin haluan ja kannattimiin ei tarvitse lisätä mitään jatkopalaa. Muista siis tehdä palmikoista riittävän pitkät. Aina voi kuitenkin lyhentää. 

Nyt kun joulu lähestyy, hyppää myös blogi joulutunnelmaan. Meillä se tarkoittaa lisää käsitöitä ja askartelua. Laitan DIY-töihin tunnisteeksi JOULU, niin löydät ne helposti sanahausta.

SHARE:

28 kommenttia

 1. Oi, tää on ihana ohje! <3
  Ja tosi kivan näköinen mustana, väri tuo loistavaa särmää harmaalle ruukulle.
  Mielenkiinnolla jään odottelemaan uusia DIY-juttuja... Teen itsekin syksyisin paljon kaikkea käsitöitä, lähinnä virkkaan. Ei syksykään tunnu niin kamalalta, kun uusia innostumisen aiheita askarteluissa ja käsitöissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä helppo. Aikani sitä pähkäsin ja nyt ohje on mielestäni sellainen helppo ja muunneltavissa oleva. Näitähän on kyllä lukuisia samanlaisia. Tämä oli tosi kiva käsityö ja sen näköinen, että viitsii laittaa esillekin :D

   Poista
 2. Pitäisköhän kokeilla? Kesällä tein pikkuammpelit maljakoille, mutta että oikein viherkasville... Tätä täytyykin tuumata. Jotenkin lapsuudessa olen saanut kotoa yliannostuksen amppeleita. Mutta niinhän ne kaikki tulee uudestaan "muotiin" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat taas muodissa. Ja tässä on vähän macrame-henkeä mikä tekee siitä kovin trendikkään. Mullakin kyllä mielessä siintää, ne ruskeahelmiset tai simpukoilla päällystetyt hirvitykset.... Meillä ei ole laskutilaa kaikille viherkasveille. Amppelit ovat hyvä ratkaisu :D

   Poista
 3. Hyvä ja selkeä ohje, kiitos. Purin parin pientä virkattua mattoa ja pesin kuteet ja odotin inspiraatiota mitä niistä tekisin. Nyt tiedän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kaipaan usein tällaisia kuvallisia ohjeita, joten teen sellaisia itsekin. Kiva, että osui ja upposi :)

   Poista
 4. Hieno amppeli!
  Liityinkin lukijaksi kivaan blogiisi!
  Odotan innolla sinun diy ja joulujuttuja!
  Mukavaa illan jatkoa!😊❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näitä on ihana väsätä. Ja mikä ilo, jos siitä on iloa jollekin muullekin :)

   Poista
 5. Mulla on sellainen viha-rakkaus suhde näihin naruamppeleihin :D
  Niiden kulta-aika oli lapsuudenkodissani ja kuten yleensäkin, sieltä ei ihan kaikkea tahdo mukaansa.. Mutta never say never, on tässä hullumpiakin juttuja meidän kotona nähty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todennut ihan saman. Toivotin jopa norjanangervon tervetulleeksi pihaani tänä kesänä. Ja se nyt oli ihan vihoviimeinen juttu mitä 80-luvulta kotiini halusin. No, ehkä pahkahuonekalut ois se karmeista karmein juttu :D

   Poista
 6. Kaunis siitä tuli. Kiitos hyvistä ohjeista. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Kiitti selkeästä ohjeesta, pinterestistä noita ohejita olin vähän katsellutkin jo, mutta tällä ehkä onnistun:) Toi ruukkukin on ihana<3 viikonloppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ihmettelen niitä pinterestin ohjeita, kun siellä on aina pari kuvaa jostain vaiheesta, mutta ei niistä ota oikein tolkkua, jos ei ole joku supersimppeli DIY. Vaihekuvien ottaminen työlästä, kun tekee samalla, mutta näistä on hyötyä itsellekin jatkossa :)

   Poista
 8. Hyvä ohje, saa selkoa! :)
  Pitäisi kenties saada yksi amppeli aíkaan ja tällä "reseptillä" voisin kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Kuvatessa on vaikea miettiä mistä kuvista ohjeessa oikeasti on hyötyä. Tällaiset palautteet ovat siksi kivoja. Oispa ihana nähdä jonkun muunkin sovelluksia mun reseptistä :)

   Poista
 9. Tämä osui silmiini ihan taivaan lahjana! Olen juuri tuskaillut eilen (myös blogissa, http://taajamafarmari.blogspot.fi/2016/10/kirpparikasveja-ja-viherkasviarsytys.html ) miksen löydä "täältä maalta" mitään kivoja amppeleita.

  Huomenna siis ostamaan mustaa trikookudetta.

  Voi kiitos paljon, et tiedäkkään kuinka ilahtunut olen. Juuri tälläinen helposti tehtävä amppeli sen pitää olla jos sen joudun itse tekemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla. Tämä on kyllä yksinkertainen. Vaikka mulla meni kyllä aikani miettiä miten siitä saa yksinkertaisen niin, että muutkin saa siitä tolkun :D

   Poista
 10. Oi miten kiva! Tuota(kin) täytyy koittaa. Kiva kun löysin blogiisi, täällä on vaikka mitä ihania ideoita❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Ja kiva kuulla. Tykkään hirveästi tehdä kaikkea niin kiva jos niistä on iloa muillekin :)

   Poista
 11. Kiitos selkeistä ohjeista - testattu on! =) Haeskelin netistä mustaa amppelia ja kiitos ohjeesi, säästyi paljon rahaa ja vuosia vanhalle trikookuderullallekin tuli viimein jotain käyttöä. Vähän täytyy vielä hioa tekniikkaa, jotta saan juuri sopivankokoisen amppelin ruukuille, mutta sepä ei ole ongelma, kun ohje on juuri passeli tämmöiselle tumpelolle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Nää oli tumpelo-ohjeet :D Tästä on musta helppo modifioida erilaisia amppeleita, koska tällä saa tekniikan haltuun. Nämä palautteet on niin kivoja, koska sitten tiedän, että oon osannut kuvata nämä niin, että niistä saa tolkkua :D

   Poista
 12. helpohko ohje =) tuolla ohjeella pääsee hyvin nopeasti etenemään. kannatan kokeilua ja itse kokeilen myös tuota käytäntöä, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! tällä systeemillähän voi tehdä miten ison amppelin tahansa, kun vain jatkaa kerroksia eteenpäin. Kokeilin kesällä juuttinarusta ruukulle ja hyvin toimi. Tämä on kyllä ehkä maailman yksinkertaisin amppeli. Laitoin ohjeen, jotta muutkin pääsevät alkuun. Its en tahtonut sellaista aloitusohjetta löytää.

   Poista
 13. tein vuosia sitten kalanlangan loppupätkistä amppeleita,jotka letitin kolmella langalla ja niistä tuli omasta mielestäni ihan siedettävän oma tekoisia amppeleita. tein solmuja ja ihan omasta päästäni (no en kuitenkaan omasta päästä =) ), ne ideat tuli siinä tehdessäni, ihan kivaa puuhaa. nyt en ole vuosiin tehnyt, mutta pitäis taas aloittaa näpräileminen....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalalankakin kuulostaa hyvältä. Ja kokeilemalla oppii, vaikka vähän saattaakin joutua purkamaan. Silloin oikeastaan oppii yleensä vielä paremmin :)

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig