keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Pelargonin pistokaskasvatus

En voinut vastustaa pieniä pelargonin pistokkaita tänäkään vuonna. Ostin kuitenkin paljon maltillisemman määrän, koska saan pistokkaita myös omista talvetetuista pelakuista. Pelargonin pistokkaissa on se hyvä puoli, että ne ovat kauniita pistokasvaiheesta isoiksi kukkiviksi kasveiksi.


Minulta kysellään usein missä vaiheessa siirrän pistokkaat ruukkuihin. Pelargonit pärjäävät pitkälle melko pienissä ruukuissa. Istutan pistokkaat kesäkukkamultaan heti kun vain ehdin eli yleensä parin päivän sisään. Niin myös tällä kertaa. 


Kastelen pikkupotin huolellisesti jolloin se irtoaa nätisti juuria vaurioittamatta. Ainakin Plantagenin pistokkaat tulevat pääsääntöisesti pienessä multaa sisältävässä potissa. Turvepriketti sen sijaan pysyy helpommin napakasti kasassa. Kastelen lopuksi koko komeuden. Pelargonit ovat luontaisesti kuivan maan kasveja, joten niiden kannattaa antaa kuivahtaa kunnolla kasteluiden välissä.


Ja sitten on se vaikein osuus eli nuppujen poistaminen. Valitsen jo kaupassa kauniisti haarautuneita yksilöitä, joten latvomista ei ole pakko tehdä. Nuppujen poisto antaa kasville voimaa kasvattaa vahva juuristo ja runko. Kukkien aika tulee sitten myöhemmin.


Aurinkoista keskiviikkoa!

SHARE:

12 kommenttia

 1. Itselläni on ollut tarkoitus jo niin monta kertaa ottaa pelargonioista pistokkaita, mutta aina on jäänyt tekemättä. Josko tänä vuonna jo vaikka tulisi tehdyksi - tai sitten viimeistään ensi vuonna. :D Kiitos taas mielenkiintoisesta postauksestasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Ota vaikka pari kolme. Ei tästäkään turhaa painetta tai urakkaa kannata itselleen ottaa. Ja kaupasta saa myös edullisia pelakoita kesäkuun alussa :)

   Poista
 2. Pelakuut on niin ihania kasvatettavia. Kivoja pistokastaimia minäkin löysin. Hieman minua kirpaisi nuppujen poisto, mutta parempi niin :D
  Huomasin iltalehden sivuilta tuttuja kuvia lavatarhan perustamisesta:) Olihan ihan jutun lopussa muutakin. Vähän yritin etsiä ennakkotietoja, mutta ei vielä julkaistu. Ihan mieletöntä! Hieno homma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en pysy kärryillä noista, kun annan välillä haastiksia ja pääosin kirjoitan itse lehtiin. Mutta lukijat on ihania, kun aina joku on bongannut ja muistuttaa mua :)

   Oliko pelakuista muuten hyviä lajikkeita jäljellä? Mikä siinä on, että lopuksi on täysi pöydällinn punaisia pelakoita? Ottaisivat valkoista ja vaaleanpuanista vaan suosiolla reilusti enemmän.

   Mä sorruin myös petuniaan, kun oli vähän erikoisempi lajike. Kerran ne itse kasvatin juuri näin ja oli kyllä ihanaa, kun oli kaikkea kerrattua ja jännittävää :)

   Poista
  2. Ostin pistokkaita jo joku aika sitten juurikin Plantsusta. Valkoisia olis saanut olla enemmän. Täällä valikoimissa oli pari, jotka minulta jo löytyi. Jotenkin vaisu valikoima...Vaaleanpunaisista ostin veran, gesan ja drottning ingridin. Täällä taas vaihteeksi ei ollut yhtään kunnon punaista kotipelargoniaa, sellaisen olisin halunnut :D

   Petuniat on kyllä ihania myös, harmi tuo tilan puute ;)

   Poista
 3. Voi mitä söpöläisiä! Ja upeat kuvat!
  Mä en jotenkin voi vastustaa noita pelargonien pistokkaita. Ne on tosiaan suloisia jo alkuvaiheesta lähtien, ilman kukkiakin. Otan aina omista pelakuista pistokkaita, mutta myöhemmin aina tarttuu mukaan myös uusia herkullisia lajikkeita. Pelargoneja ei voi olla koskaan liikaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole kuvaaminen nyt hieman erilaista meidän kamerakaksosilla? :D Mä tähtään taas messuille Pukin puutarhan osastolle pelakkaostoksille :D

   Poista
 4. Nuppujen poisto oli minulle uutta. Olin jo iloinen, kun yksi oma pistokkaani teki jo pienen kukan :( Kivan näköiset lehdet tuossa kaksivärisessä pistokkaassa. Sekin on mulle uusi juttu. Minäkin luin sen iltalehden jutun. Innostava uutinen:) Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan pakko mennä ostamaan iltis, kun ei mitään hajua mitä siellä on :D
   Ja tuli ihan paha mieli sun kukasta. Mä täällä ehdottelin, että leikkaat sen pois :/...Ymmärrän hyvin sun järkytyksen. Se on oikeesti vähän vaikeeta.

   Poista
 5. kyllän se nuppujen poisto kirpaisee:( joskus jos niihin jää pieni varsi niin laitan niitä pieniin minipulloihin, ne on niin söpöjä.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig