maanantai 6. maaliskuuta 2017

Runsaasti kukkiva sisäpiha

Olen aiemmin kertonut pihasta alueittain mikä helpottaa kokonaisuudn hahmottamista ruudun toisella puolella. Pihaa hallitsee tiiliverhoiltu päätalo ja vierasmökki. Rakennusten keskellä on aina lämmintä ja mikroilmasto on kuin luotu aroille ja harvinaisemmille kasveille. Maaperä on pihan keskiosassa multainen mikä helpottaa valtavasti istutusaluiden muokkaamista. Haittapuolena kaupanpäälle tuli varsin voimakas nokkoskanta, jota olen yrittänyt hiljalleen taltuttaa.


Kaiken keskellä on kaksi suurta istutusaluetta, joiden välissä kulkee pyöreälinjaisia nurmialueita. Alue rajautuu pieneen metsäpuutarhaan, vanhoihin omenapuihin ja alhaalla korkeaan kivipaasiin. 


Pyöreä keskuspenkki on saanut kyytiä lähes joka kesä. Se rikottuu helposti ja jotenkin en ole saanut siitä mieleistä. Viime kesänä nostin taas kaikki perennat ylös ja jätin vain valkoiset liilat ja vaaleanpunaiset jäljelle. Nyt värimaailma on rauhallinen. Toivon mukaan tämä olisi lopullinen istutus. Jätin penkkiin tarkoituksella ison alueen tyhjäksi daalioita ja suorakylvettäviä kesäkukkia varten. Keskikesällä penkki täyttyy pioniunikoista. 


Tänne olen myös istuttanut isot määrät ystäviltä saatuja jakotaimia. Ne luovat omanlaisen tarinan ja tunnelman alueeseen. Siitä syystä nämä kukkapenkit ovat myös ne henkilökohtaisimmat. 


Hakuropaju on meidän eniten kommentoitu ja kysytty kasvi. Siitä näkee jo, että se on kasvanut paikallaan useamman vuoden. Asumme 1b -vyöhykkeellä ja paikka on suojainen. En suojaa sitä mitenkään, kun jätän sen talveksi paikoilleen. 


Perennapenkissä kasvaa:
Mirrinminttu 'Six Hills Giant'
Jaloakileijat 'White Barlow'  ja 'Nora Barlow'
Salvia
Kaunopunahattu 'Alba' ja 'Magnus'
Sinipiikkiputki
Kellopeippi 'Boquet Rose'
Särkynyt sydän + 'Alba'
Erilaisia liljoja
Kevätvuohenjuuri
Iiriksiä
Japaninsara 


Aiemmin avoin näkymä jaettiin viime kesänä pystypergolalla. Istutin siihen jo säleikkövilliviiniä ja pari kärhöä. Toivon mukaan ainakin villiviini innostuisi ensä kesänä voimakkaaseen kasvuun.


Tämä alue kukkii tauotta varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Pidän siitä, että se muuttaa muotoaan jatkuvasti. Loppukesän huipentuma on perhosten juhlaa, kun lukuisat kaunopunahatut aukeavat. Suuri juhannusruusu perennapenkin kyljessä taitaa saada ensi kesänä ainakin osittain kyytiä perennojen tieltä. Olisi ihana saada ihan oma penkkinsä daalioille. 


Ihanaa viikonalkua!

SHARE:

16 kommenttia

 1. Just mun lemppari sävymaailma!
  Puutarhan eri huoneet ja tuollainen mikroilmasto on ihan parhautta.
  Terveisin, tuulisen mäen puutarhuri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä niin kaipaisin vielä sellaiset rehevät reunat kuin teillä. Ärsyttää kun on niin avoin piha. Tänä keväänä isot puut saavat kyytiä niin jää ravinteita muillekin :)

   Poista
 2. Mikroilmasto on hyvä, meillä sitä ei ole minkä kyllä huomaa kasvien viihtymisessä. Peltoaukeiden viereen on nyt istutettu puita mutta viehän se aikaa ennen kuin kasvavat. Todella kaunis iiris!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pystypergolat ja köynnökset sinne tänne ovat ihan parhaita nopeaan muutokseen mikroilmastossa. Ja kyllä, iiris on upea. Voi kun tietäisi lajikkeen. Minulla on ihan vastaava sininen myös. Molemmat on olen saanut jakotaimina hyvältä ystävältäni :)

   Poista
 3. Nuo pystyt pergolarakenteet ovat hienoja. Voin kuvitella, miten upeasti villiviini ne pian viherryttää. Tällaiset laajemmat kuvat ovat hyvin inspiroivia ja saavat ideapyörän omassa päässä rullaamaan. Ihanaa, että kevät ja kesä on taas edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin niitä viime kesänä kuvata enemmän. Silti vain aina pitäisi muistaa kuvata lähinnä näkymiä. Mutta kun ne kukat on niin ihania! :D

   Poista
 4. Tutun näköinen pergola! Meillä lyhyempi pätkä ja siinä samanlainen verkko. Ja yllätys, yllätys: siinä ei kiipeile kasveja vaan verkossa on ruosteisia esineitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmasti yksinkertaisin tapa rakentaa pergola. Mä odotan kyllä jo sitä köynnösten peittämää vaihetta :)

   Poista
 5. Salvia kasvaa minulla aivan hurjaa vauhtia ja koetan sitä jarrutellakin vähän. Minulla se kilpailee syysvuokon vierellä, joka niin ikään leviää helposti.
  Hakuropaju on todella kaunis ja sopii täydellisesti pihaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salvia on musta ihana! Mä en niin säiky noita leviäviä kasveja, jos ne on nättejä. Onpahan jaettavaa muuallekin :D

   Poista
 6. Näyttää ihanalle! Reheviä istutusalueita, tykkään!
  Itsekin mietin miten joskus jossakin kohdassa saan harrastaa taimikaruselliä ennen kuin lopputulos tyydyttää. Kummasti joku asia jää vaivaamaan, ja lapiohommia seuraa ;)
  Pergola on hieno myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama! Ja että voi yksi sama penkki riivata pitkään. Mun pahin inhon aihe oli pitkä kurtturuusuaita istutuksineen. Heivasin kaiken menemään kaivurin avulla niin jo helpotti :D

   Poista
 7. ihania kuvia! Nokkoset vain ruuaksi, hyötykasvi!

  VastaaPoista
 8. Kiitos! Nokkosta tulee monta kuutiota vuodessa. Ei mene ihan niin paljoa. Mulla on syönti ja perhosentoukkapusikot sitten erikseen tontin laidalla :D

  VastaaPoista
 9. Voi että miten ihanan näköistä! <3 Kiitos kun kävit blogissani vierailulla, niin osasin minäkin tulla tänne sinun maailmaasi! Olen vielä aivan tumpelo minkään sortin kukkien kanssa, joten tällaiset kiinnostavat ja kauniit puutarha-aiheiset blogit ovat todellakin tervetullutta luettavaa! :)
  Pihaa ja lääniä olisi vanhan talon kyljessä mihin laittaa kaikenlaista kasvia, muttei oikein tiedä mitä ja minne. Talon aikakauteen sopiva perinnepuutarha siintää kylläkin kaukana haaveissa, mutta se onkin sitten ihan oma projektinsa... :) Ihanaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun hommiin vaan. Jostain kaikki aina alkaa :) Perinnepiha kuulostaa ihanalta :)

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig