torstai 18. toukokuuta 2017

Herkkä ja kaunis jouluruusu

Vuokon näköinen jouluruusu kuuluu leinikkien sukuun. Viime vuosina suosiotaan joulukukkana nostanut jouluruusu on samaa vauhtia yleistynyt selvästi myös kotipihoissa, kun monet onnistuvat siirtämään joulukukan pihalle. Näin myös meillä. Vaikka ostotaimiakin saisi keväällä ovat omat taimeni joulun jäänteitä. Lajikekirjon kasvaessa jouluruususta on jalostettu isompia, kerratumpia ja koristeellisempia. Itseäni puhuttelee eniten vanhan roosan sävyt ja yksinkertaiset kukat.


Jouluruusu tarvitsee runsasmultaisen tasaisen kostean paikan missä vesi ei seiso. Myös suojaisuus on tärkeää talvehtimisen kannalta. Omani olen istuttanut puuvartisten kasvien juurelle missä istutusryhmää varten on muutenkin puolimetriä runsasravinteista multaa. Maapohjana on hyvin hiekkapitoinen maa, minkä läpi vesi holahtaa helposti. 


Jouluruusun kukintaa sai tänä vuonna vuonna odottaa tovin. Yleensä pihan ensimmäinen kukkija aloitti kukintansa vasta toukokuun puolessa välissä. Yhtä kaikki ajankohdan kanssa - kunhan kukinta on menestys. Se kun ei ole näiden herkkisten kanssa mitenkään itsestään selvää.


Leppoisaa loppuviikkoa!

SHARE:

13 kommenttia

 1. Jouluruusu saa aina sydämeni sykähtämään!
  Rakkauskukka....ja juuri tuo perinteinen marjapuuron sävy on se kaunein!

  Ihanaa päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihana leikkon, ruukussa ja pihalla. Aina toimii ja sitä on aina pakko päästä ihastelemaan ihan läheltä :D

   Poista
 2. Jouluruusut on ihania! En ole kovin menestyksekkäästi saanut niitä pysymään hengissä joulusta. Enkä ole taimimyymälöistäkään löytänyt. Täytyy yrittää pitää silmät auki paremmin, jos sellainen joskus tulee vastaan.

  Mukavaa loppuviikkoa sinulle, käypä kurkkaamassa kiva arvonta blogistani! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hankala saada kestämään kevääseen. Mielestäni vaikein vaihe. Ei onnistu läheskään aina minullakaan. Ja kiitos vinkistä :)

   Poista
 3. Jouluruusut on ihania! En ole kovin menestyksekkäästi saanut niitä pysymään hengissä joulusta. Enkä ole taimimyymälöistäkään löytänyt. Täytyy yrittää pitää silmät auki paremmin, jos sellainen joskus tulee vastaan.

  Mukavaa loppuviikkoa sinulle, käypä kurkkaamassa kiva arvonta blogistani! :)

  VastaaPoista
 4. Jouluruusu on kaunein❤ Omalla pihalla kukkii jouluruusut myös joulujen jäljiltä, vanhin on pihan ehdoton kuningatar. Kaunista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä tulee yllättävän jättimäisiä pihalla. Ne lehdetkin on tosi leveällä. Oli tosi yllättävää. Kiva yllätys!

   Poista
 5. Jouluruusu on niin ihana! Tuo sävy on todella kaunis, meillä kasvaa vain valkoisia. Jouluruusujen suku olisi kutkuttava keräilykohde. Niitä on olemassa vaikka kuinka paljon erilaisia, kaikki niin kauniita.

  VastaaPoista
 6. Kuinkahan monta jouluruusua vuosien mittaan istutin ja sain lähes saman tien sanoa niille hyvästit. Sitten istutin kokeeksi niitä monenlaisiin paikkoihin kokeillakseni, missä viihtyvät parhaiten. Yllätyksekseni parhaiten jouluruusu viihtyy rinteessä, joka on paahteinen ja vähämultainen. Siinä ei kuitenkaan vesi seiso. Jouluruususta on kasvanut aikamoinen pehko, joka tänä keväänä kukkii erityisen upeasti. Se runsasmultaisin ja puiden hiukan varjostama paikka, jota aikanaan minulle jouluruusun paikaksi suositeltiin, on ollut kokeilupaikoista huonoin. Kasvien istutussuosituksille on perusteensa ja niitä kannattaa noudattaa. Ehkei silti tarvitse lannistua, vaikka ei ihan täsmäpaikkaa omalta pihalta löydykään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon niin samaa mieltä. Ylipäätään jos kasvi ei viihdy niin ei kun ylös ja uutta paikkaa etsimään. Kasveille pitää antaa suositukset ja ymmärrettävästi ne on aika kapearajaiset ja kärjistetyt, vaikka jokaisella kasvilla on liukumavaraa (joskus yllättävän paljonkin) skaalan molemmissa päissä.

   Poista
 7. Lovely Helleborus. They come in so many beautiful colors and forms. I can't get enough of them.
  Have a nice weekend.
  Jannicke

  VastaaPoista
 8. Voi miten kaunis! Jouluruusut ovat kyllä viehättäviä. Vakaasti olen aikonut joskus pihallamme kokeilla. Ihan vain kokeilun ilosta :)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig