tiistai 2. toukokuuta 2017

Luonto kylässä

Blogiani pitkään seuranneet muistavat luontorakkauteni. Olen vuosien saatossa kunnostanut vanhaa ja villiä pihaani asuttavampaan kuntoon. Koko sen matkan on luonnon monimuotoisuuden lisääminen omalla pihallani ollut yksi tavoitteistani. Puutarhaani ovat tervetulleita lähes kaikki eläimet. Kyykäärmeitä ei ole onneksi näkynyt. Se on vähän hankalampi vieras lapsiperheessä. Sen sijaan kaikki lepattavat, pörisevät ja pomppivat ovat tervetulleita. Talvella suojaan kaiken mikä ei ole tarkoitettu heidän syötäväkseen. 


Toiveeni oli lisätä perhoskantaa ja määrää rutkasti, saada lisää pölyttäjiä sekä kutsua pihalle sammakoita ja sisiliskoja. Ja kaikkein suurin toive oli oma pihasiili. Näistä kaikki muu on toteutunut paitsi tuo viimeinen. Toistaiseki yksi piikikäs on vaeltanut pihalla päiväsaikaan. Oma kivikko ja kompostin ohessa oleva risukko ovat tuottaneet tulosta. Kevätsiivouksen aikaan olen törmännyt jo useampaan sisiliskoon. Eilen kylään tuli tämä komea sammakko. 


En koe joustavani mistään. Pari kimalaisen pistoa olen ajan kanssa saanut. Olen hyvä esimerkki siitä miten yksi ihminen voi tehdä ekoteon omalla pihallaan. Olen jättänyt isot nokkospehkot nokkosperhosen toukille tontin laidalle ja siedän rönttöisyyttä mökin takana. Mutta saan vastineeksi niin paljon enemmän. Hedelmäpuissa ja marjapensaissa se näkyy suurempana satona. Mutta ennen kaikkea se tekee minut onnelliseksi. Rakastan seurata eläimiä omissa hommissaan. Ja ajan kanssa ne muuttuvat koko ajan kesymmäksi seurassani. Tämäkin kaveri poseerasi minulle hyvän tovin. Olen tarkka siitä, että en koske eläimiin kuin suojelutarkoituksessa. Saman oppivat myös lapset. 


Aurinkoista keskiviikkoa! Nyt on kelit kohdillaan. 
SHARE:

13 kommenttia

 1. Komea puutarhaprinssi saapui kylään :)
  Luonnonmukaisuus on puutarhassa hyväksi, nokkoset saa kasvaa meilläkin joutomailla, samoin koiranputket. Lahopuuta löytyy ja risuja ötököiden elinpaikoiksi.

  VastaaPoista
 2. Onpas siinä komea kurnuttaja! Minäkin olen hiljalleen lisännyt perhosille ja kimalaisille kukkia, muutamat nokkosetkin olen jättänyt. Meillä on vaan ikävä ongelma nuo lehtokotilot, eli risukkoja ei hirveästi uskalla jättää...ne kun leviävät miljoonittain kesän aikana :(

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Ihan pakko tulla uudelleen kommentoimaan näin Piha ja parveke- ohjelman katsomisen jälkeen. Olipa ihana, positiivinen ohjelma! ja istutukset toki oikein kivat. Aina ei tosiaan tarvita niitä kukkiva luomaan kauneutta :)

   Poista
 4. Mäkin kaipaisin meille siilejä. 💓Monimuotoisuus auttaa puutarhuriakin, tulee pölyttäjiä ja puutarhaan elämää. Ja voiko olla kauniimpaa, kuin perhoset kukissa.
  Ihana ja aiheellinen postaus!

  VastaaPoista
 5. Vielä edelliskesänä meillä pomppi paljon sammakoita ja sisiliskojakin asusti kiviaidan uumenissa, mutta viime kesänä ei yhtään. Voi, toivottavsti palaavat.

  Loistavasti lähti uusi sarja käyntiin! Mäkin haluun uudistaa terassin noin :). Mulle taisi tulla just sellainen hyvä fiilis jonka tekijät halusivat välittää :)

  VastaaPoista
 6. Veit sanat suustani! Niin samanlaiset ajatukset näistä asioista kanssasi. Upeat sammakkokuvat. Omat yritykseni kuvata vappupäivänä ja eilen mökillä viitasammakoita ojassa kariutuivat tiellä ohi rymisteleviin erinäisiin ja -kokoisiin moottoriajoneuvoihin. Kun ne porhaltavat ohi melulla ja rytinällä, singahtavat arat viitasammakot ojan pohjalle umpisukkeluksiin eivätkä palaa näkyville tunteihin. Ehkäpä pääsen uusintakuvausyritykseen perjantaina. Ojanpenkkakin kaikessa villissä kasvillisuudessaan ja jyrkkyydessään on varsin haastava kuvauspaikka, joten polvivammaisena en siellä tuntia kauempaa jaksa kerralla kykkiä.

  VastaaPoista
 7. Luonto on ihana ja tuo sammakko todella suloinen! Perhosia saat helposti lisää istuttamalla tiettyjä kukkia pihaasi (tämän asiantuntijana varmasti tiesitkin =D). Luonnon monimuotoisuutta on ihana seurata ja sieltä saa monen laisia elämyksiä. Ihanaa kesän odotusta!

  VastaaPoista
 8. Mahtavan näköinen sammakko. Kyllä luonto kuuluu puutarhaan täälläkin. Toivottavasti siilit alkavat pian liikehtiä pihan ryteikössä. Lepakot näyttäytyvä vain syksyisn, vaikka kyllähän ne jossakin pihan rakennuksissa asustelevat, Oravat ja rusakot ovat ihan jokapäiväisiä vieraita. Talvella saukko oli kulkenut portaiden edestä. Kuvaamaanhan noita eläimiä en ole ehtinyt. Pitäisi olla aikaa istua ikkunan edessä kamera kuvausvalmiina :)

  VastaaPoista
 9. Kyllä luonnolla pitää olla sijansa puutarhassakin, me tarvitsemme toisiamme, ilman luontoa ja sen moninaisuutta jotakin puuttuu. Samakko tiesi kohdaneensa ihmisen, joka sitä ymmärtää:) Hienosti alkoi uusi ohjelmasi, kaunista jälkeä tuli!

  VastaaPoista
 10. Upea sammakko!
  Siilit ovat tosi mukavia, harmi vain kun niitä ei enää monestikaan luonnossa näe. Meillä oli muutamia vuosia sitten rivitaloalueella siilejä, mutta viime kesänä näin vain yhden siilin.
  Kerran näin viehättävän tapauksen, siiliemo syötti neljää poikastaan, se oli kyllä niin kaunis näky, että....

  VastaaPoista
 11. Oi, onpas siellä ollut lämmintä, kun tällainen on kiivennyt kolostaan :)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig