torstai 25. lokakuuta 2018

Helppo sammalkranssi - mukana ohje!

Sammalkranssi on nätti ja luonnollinen koriste, joka sopii oveen, sisäänkäyntiin tai vaikka kasvihuoneen kaunistukseksi.  Nappaa helppo ohje talteen. Sammaleen lisäksi tarvitset vain ohutta rautalankaa, harmaantuneita kuorettomia oksia, männynkäpyjä ja kranssipohjan. 


Sammal on niin mukautuvaa, että kranssiin sopii pohjaksi monenlaiset vermeet. Kaupoissa myydään styroksisia pohjia, jotka käyvät mainiosti. Ekologisempi vaihtoehto on kieputella koivun / pajun oksista paksu kranssipohja. Myös kanaverkko taipuu ympyräksi helposti. 


Leikkaa kuivista oksista noin 4 cm mittaisia pätkiä. Leikkuujälki saa näkyä. Tämän kranssin juju piilee juuri oksanpätkissä. Kuivatan oksat ja männynkävyt aina ennen kiinnittämistä. Mitä harmaampia oksat ovat, sitä kauniimpi kranssista tulee. 


Aseta sammalta kranssipohjan päälle isoina mattoina. Kieputa ohutta rautalankaa kranssin ympäri. Jälki saa olla aika tiukka ja napakka. Se saa sammalen asetttumaan paikoilleen. Ympyrän muoto tulee kauniimmin esille, mitä tiukemmin rautalangan kieputtaa. Rautalanka ei jää näkyviin. Minulla on käytössä ohut hopeanvärinen lanka. Niitä myydään toki vihreinäkin. Ujuta kepin paloja ja käpyjä rautalankojen alle. Katso, että oksat ovat eri kulmissa. Lopputulos on hauskemman näköinen. Oksia saa laittaa runsaasti. 


Kranssin voi tehdä myös jäkälästä. Hopeanhohtoinen jäkälä on kaunis pari oksien kanssa.

Koska kyseessä on sammal, ei voi kyllin korostaa, että sen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Sammalta voi ostaa ja kerätä luvan kanssa. Kranssit ovat hyvä syy antaa sammalnurmen kasvaaa omalla pihalla.

Ihanaa viikonloppua!

SHARE:

5 kommenttia

 1. Ihana! <3
  Meillä on ihan valkoinen maa ja se sai aikaan kyllä sellaisen joulunodotusfiiliksen, että tekisi mieli tehdä kransseja ja muita juttuja ihan urakalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon tehnyt kaikkea piikikästä urakalla. Tympäännyin neulasiin. Sammal oli aika ihana vaihtelua :D

   Poista
 2. Kiva kranssi sammsleista! Sammsleista on munkin lemppareita materiaali. Huomasin intakramista tämän postauksen kiva oli käydä tutustumassa blogiisi. Hyvää viikonloppua sinulle

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig