maanantai 8. lokakuuta 2018

Syksy on hyvää maanmuokkausaikaa

Yhteistyö: GreenCare

Syksy on hyvää aikaa maanmuokkaukseen, uusien penkkien valmisteluun ja vanhojen kunnostamiseen. Hommia voi jatkaa niin kauan, kun maa vain on sula. Tykkään itse siivota penkkejä syksyllä siitäkin syystä, että istutuksesta tulee helposti hieman runnotun näköinen. Talvea vasten sillä ei ole niin väliä. Meillä käsittelyyn pääsi noin 6 neliön alue, suuren perennanpenkin pääty.Ihana, mutta hieman turhan vallaton lyhtykoiso on kolmessa vuodessa jyrännyt alleen hennompia perennoja. Kasvia ei ole edes istutettu tänne. Toisen taimen jakopalan mukana tullut taimen alku on levinnyt todella tehokkaasti. Kesällä päätin, että tänä syksynä saa lähteä. Kasvi on kuitenkin komea, joten annoin sen muodostaa kauniit oranssit lyhtynsä. Suuri kimppu pääsi kasvihuonetta ilahduttamaan. 


Rouhin kasvin irti juurineen multineen, jotta sain putsattua pohjan mahdollisimman hyvin. Tilalle kannoin monta pussia GreenCaren Grobiootti istutusmultaa (luomua). Penkki on tehty GreenCaren luonnonlannoitetulla puutarhamullalla. Istutusmulta kuhisee Grobiootti-hyötymikrobeja, jotka auttavat kasvia juurtumaan. Multa on tarkoitettu erityisesti monivuotisille kasveille. 


Koska ala oli täysin vapaa, upotin sen täyteen tulppaanin sipuleita. Miten ihanaa vain työnnellä pehmeää multaa sivuun käsin ja pikkulapiolla! Tämä taitaa olla jokaisen kotipuutarhurin lempihommaa. Tulppaanit viihtyvät tässä valtavassa penkissä hyvin. Ravinteikasta multaa on 40 senttiä. Harva tulee ajatelleeksi, että tulppaanit tarvitsevat kunnon alustan siinä missä perennatkin. Hyvä multa, ojitus ja aurinkoinen paikka takaavat parhaan kukinnan. Keväällä istutusalue saa kevätlannoituksen. 


Oli oikeastaan ihana jättää tämä alue vielä ilman kasveja. Ehdin talven aikana suunnitella tähän jotain kivaa. Ja miten erityisen kivaa, niin istutuspuuhiin pääsee suoraan ilman puurtamista.

Aurinkoista viikkoa!

postaus on tehty yhteistyössä GreenCaren kanssa. 
SHARE:

6 kommenttia

 1. Kuinka pitkään tulppaaneja voi vielä istuttaa? Vaikuttaako lämpötila siihen, milloin se kannattaisi tehdä? Miten tuo ojitus tehdään? Olen aikaisemmin vaan lykännyt sipulit penkkiin. Kiitos �� Marsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutusaikaa on vielä hyvä tovi, koska uusi lämpöaalto on lähestymässä. Poikkeuksellisen lämmin syksy on tehnyt sen, että nyt on oikeastaan paras aika istuttaa, jotta sipulikukat eivät ehdi lähteä kasvuun, mutta juurtuvat.

   Ojituksella tarkoitetaan maan läpäisevyyttä. Sitä voi parantaa esimerkiksi lisäämällä hiekkaa kasvualustan sekaan. Tämä on erityisen tärkeää savipitoisilla mailla.

   Poista
 2. Haluaisin vaihtaa vielä perennojen paikkoja vähän, onkohan se liian myöhäistä? Lähinnä kyseessä olisi pionin pieni taimi ja kuunliljat. Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu millä vyöhykkeellä. Ammattilaiset jatkaa hommia niin kauan kuin maa on sula. Itsekin kyllä vaihtaisin vielä surutta 1B-vyöhykkeellä. Joten jos et pohjoisessa asu niin hommiin vaan :)

   Poista
 3. Täällä II vyöhykkeelläkin tulee vielä perennoja siirreltyä ja jopa uusia istutettua. Lyhtykoiso on kivan näköinen. Itseasiassa en ole tajunnut, että se on perenna. Saattaapi mennä hankintalistalle, pitää vain huomioida tuo leviäminen. Pidetään peukkoja että pääset nauttimaan alkukesästä upeasta tulppaanien loistosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ihan sama. Musta syksy on parempi rymsteerausaika. Ei haittaa myllätty jälki. Lisäksi kasvit on alennuksessa. Lyhtykoiso on upea ja mulla on sitä muualla paremmassa paikassa. Se viihtyy ja leviää aurinkoisella paikalla älyttömästi. Puolivarjoisemmalla sen leviäminen on ollut hivenen maltillisempi.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig