maanantai 29. huhtikuuta 2019

Herkut ja vitamiinit omasta puutarhasta

yhteistyö: Hankkijan Puutarha
Marjatarha on iso osa meidän puutarhaa. Taajama-alueen pihasta on mahdollista kerätä suuri ja monipuolinen sato ilman, että koko tontti on uhrattu viljelyyn. Kekseliäs sijoittelu ja koristeelliset puitteet ovat tärkeä osa nykyaikaista marjatarhaa.


Meidän tontti pukkasi voikukkaa, kun muutimme tänne. Rikkameren keskellä kasvoi kolme huonokuntoista hedelmäpuuta (omenaa ja kriikunaa) sekä marjapensaita. Sitkeällä hoidolla puut ovat pysyneet hengissä vielä 12 vuotta. Herukkapensaat ja karviaiset alkoivat tuottaa satoa, kun hoidin kasvualustan kuntoon. Isoin urakka oli poistaa kaikki kasvillisuus pensaiden alta ja ympäriltä. Loppu hoitui tuoreella puutarhamullalla, kalkilla ja Kekkilän luonnonmukaisella Marjalannoitteella.


Reunojen kanttaus ja kate pitävät huolen siitä, että pensaiden ei tarvitse taistella ravinteista. Kalkitsen ja lannoitan pensaat kerran vuodessa. Keväisiin rutiineihin kuuluu myös huolellinen reunojen viimeistely ja kuorikatteen lisäys. 


Yhteistyö Hankkijan Puutarhan kanssa innoitti laajentamaan hedelmä- ja marjatarhaa. Satoa tuottavat puuvartiset kasvit kasvavat meillä keittiöpuutarhassa ja sen läheisyydessä. Ison pergolan alla kasvaa pensasmustikoiden alue, joka sai täydennystä 'Northblue'-lajikkeesta. Rungollisten herukoiden viereen istutin valkoherukka 'Lepaan Valkean'. Kaikki uudet taimet ovat Tahvosten Taimistolta lähtöisin. Hankkijan Puutarhan pisteissä on laaja valikoima laadukkaita taimia, joita voi tilata myös nettikaupan kautta.


Jos tila on kortilla, suosittelen suhtautumaan marjapensaisiin kuten koristekasveihin. Meillä herukat reunustava yhtä tontin laitaa. Samalla ne tuovat näkösuojaa. Rungolliset herukat ja karviainen ovat hauskan näköisiä keittiöpuutarhassa. Päärynäpuu tuo hieman varjoa kasvihuoneelle. Hedelmäpuiden juurella kasvaa iso perenna-alue. Selvää rajaa marja-, -koriste- ja hyötytarhan välillä ei ole. 


Meidän piha alkaa olla jo melko täynnä. Olen kuitenkin haaveillut keltauumupuusta. 'Laatokan Helmi' on viimeinen hedelmäpuu, joka meille tulee mahtumaan. Suhtaudun satoon herkuttelun kannalta. On ihanaa, että omasta pihasta saa monipuolisesti suuhunpantavaa. Hedelmät ja marjat ovat tärkeä osa meidän perheen keittiöpuutarhaa.


Erikoisin juttu, joka myymälästä tarttui mukaan, on mesimarja-amppeli. Se on kasvanut vauhdilla parissa viikossa ja nuppuja on jo näkyvillä. Tätä satoa odotan suurimmalla mielenkiinnolla. 


Keittiöpuutarha on siivottu ja marja- ja hedelmätarha huollettu. Tästä on ihana jatkaa vappuna kylvöjen parissa.

Ihanaa vappua kaikille!


SHARE:

10 kommenttia

 1. Tykkään niin tosta sun pihasta, rehevä ja siisti. Aurinkoista vappua<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaima! :) Oli kiva törmätä taas, vaikka aika vauhdilla meni messuviikonloppu itse kullakin. Aurinkoista vappua sinnekin :)

   Poista
 2. Olen eka kertaa sun blogissa. Selailin vähän taaksepäinkin sun postauksia, joten näin vähän kesäkuviakin. Näin yhtä-äkkiä näytti ihan kivalta sun puutarha/piha. Saadakseni enemmän tietää, liityin lukijaksikin ja vielä liitin sun blogin mun lukulistalle.
  Tuleppas sinäkin käymään aurinkokujalla kylässä.
  Oikein hauskaa vappua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Aurinkokujalla! Ja kiitos, kiva kuulla, että pihani näyttää ihan kivalta. Olen ollut lukijana blogissasi jo pitkään ja kommentoinutkin joskus. Kiva että sinäkin löysit tänne :) Hauskaa vappua sinnekin!

   Poista
 3. Mesimarjaa amppelissa, sitä on käytävä hakemassa, sen voisi varmaan istuttaa puutarhaan syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä tosi erikoinen tuttavuus. Mahtavaa kun keksitään ruukuttaa tällaisiakin. Lehdistökin on niin supernätti!

   Poista
 4. Ihanan järjestelmällistä ja kaunista! Mua kiinnostaisi, miten olet reunustanut ja kantannut nuo marjapensaat. Onko niisä lautareunus? Meillä on monta vanhaa herukkapensasta ja niiden pitäminen siistinä on tosi työlästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso herukka-alue on vain kantattu kanttausraudalla. Teen kantista aika syvän niin se ei kasva umpeen niin nopeasti. Ainoastaan keittiöpuutarhan marja-alue on reunustettu laudalla. Kanttaus on toki työläs, mutta ei mitenkään mahdoton. Lisäksi se on tosi kaunis. Herukka-alue pysyy klaffissa, kun sen kanttaa kaksi kertaa kesässä. Tuon alueen lisäksi mulla on 6 isoa istutusaluetta kantattavana. Teen niitä osissa :)

   Poista
 5. Näyttää tosi kivalta toi sun piha , siistiltä, muttei sellaiselta ettei sinne uskalla astua.
  Mä tykkään etsiä uusia blogeja, sellaisia missä en ole pakosti ennen käynyt.
  Silloin voi löytää tosi kivoja blogeja ja aivan ihania ihmisiä niiden blogien takaa.
  Liityin blogisi lukijaksi ja liitin sun blogin mun lukuluetteloon, niin minun on helppo seurata sun blogia.
  Tuleppas käymään kylässä aurinkokujallakin.
  Oikein hyvää loppu viikkoa sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkös sä just käynyt täällä? :D Niinku ihan tässä samassa postauksessa jättämässä kommentin ;)

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig