sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Iloa ansarista

Yhteistyö: Kivikangas

Jos pitäisi valita tärkein kohta puutarhasta, olisi se kasvihuone. Siitä on parissa vuodessa muodostunut puutarhan sydän. Kasvari on keskeisellä paikalla pihaa ja näkyy hyvin myös sisälle saakka. Käytön lisäksi kasvari antaa pihalle enemmän ilmettä kuin mikään muu rakenne.


Käyn pyörähtämässä kasvarissa joka kerta, kun käyn ulkona. Kastelun lisäksi napsin varkaita tomaateista. Jostain syystä tekemistä riittää aina. Täyttelen kastelukannuja, istutan uusia kesäkukkia tai juon kahvia. Kaikki tapahtuu kasvarissa. Mukana on lähes poikkeuksetta äänikirja, joka pitää seuraa pitkiäkin aikoja. 


Valitsin kasvihuoneen parilla kriteerillä. Halusin tumman kasvihuoneen, joka oli kyllin iso. Haaveilin, jopa isommasta, mutta totesin, että se ei olisi sopinut mittasuhteiltaan alapihalle. 11 neliön Juliana Junior on osoittautunut juuri täydellisen kokoiseksi.  Nyt olisi melko passeli aika hommata oma ansari, näyttävät olevan aika mukavassa alessa Kivikankaalla. Meillä kasvaa tänä vuona hyvin maltillisesti tomaatteja (11 kpl) ja kasvihuonekurkkua (4 kpl). Basilikat kylvin vasta. Silti tilaa on yllin kyllin ruukkupinoille, ruukutuspöydälle ja harrastuksille. En ollut tajunnut miten kivaa kasvihuoneessa on säätää kaikkea, kun sade ropisee laseihin. Kun sato on korjattu vien kasvihuoneeseen kalusteita, jotka säilyvät kasvarissa paremmin kuin taivasalla. Niiden seuraksi olen hommannut kahtena talvena joulukuusen. Ihan parasta! En tiedä kummasta ajasta nautin enemmän, niin mukava lasitalossa on olla talvisinkin.  Monikäyttöisen kasvihuoneesta tekee maatiililattia. 


Jos me joskus muutetaan, olisi kasvihuone todennäköisin se kipein paikka luopua. En osaisi kuvitella elämää ilman enää.

Haaveillaanko teillä omasta ansarista? 

SHARE:

6 kommenttia

 1. Onpa hieno kasvihuone! Tumma näyttääkin tosi kivalta ja tuo lattia on mahtava. Mulla on myös kasvari ja se on niitä parhaimpia hankintoja joita mökillemme olemme tehneet. Kasvatan siellä vain tomaattia ja kurkkua, mutta niiden kasvua on kiva seurata. Nautimme usein aamupäiväkahvitkin kasvarissa. Sieltä on mukava katsella mitä ulkona tapahtuu eikä merituulikaan pääse kasvariin joten lämmintä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lattia kyllä kruunaa koko komeuden. Mä tykkään askarrella kasvarissa. En ole varmaan ikinä vain istuskellut, vaikka kahvikuppi on usein mukana. Tunnelma on aina kohdillaan. Pihan paras hankinta meilläkin.

   Poista
 2. Ei haaveiltu, mutta se vain tulla tupsahti (tai siis mies teki sitä viikkotolkulla) :) Tiililattia tosiaan on ihana ja helppo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maavaraisessa kasvarissa on helpompi huolehtia kosteustasapainosta. Valitsen silti mieluummin tiililattia. Se taipuu muuhunkin kuin kasvatukseen. Mietin jo alussa, että mitä jos en jaksa joku vuosi kasvattaa. Silloin lattian kanssa ansari toimii kesähuoneena. Tupsahtavat kasvarit on tietty parhaita :D

   Poista
 3. Kasvihuone on kerrassaan loistava juttu! Minulla on Juliana Premium 13m2, koska tilaa oli laittaa, ja olen ollut niin tyytyväinen. Aika kasvihuoneessa kuluu niin huomaamatta ja itsekasvatettu ravinto on ihan huippujuttu! Olen onnistunut tuonkin tilan täyttämään niin hyvin, että ihmettelen itsekin:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se Premium-malli on upea. Varsinkin ne ovet! Luulen, että miten iso hyvänsä kasvihuone tulee aina täytettyä. Esim. puhtaat ruukut on ihana säilyttää siellä. En osaisi kuvitella tilaa ilman ruukutuspöytää. Tykkään siitä, että kasvarista löytyy aina narut, työkalut, ruukut ja varsinkin sakset kuivana ja käden ulottuvilta helposti.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig