maanantai 3. kesäkuuta 2019

Vapaasti kasvava monilajinen aidanne

Monilajinen aidanne komea istutus sisäänkäyntiin. Helppohoitoinen istutus on vaihteleva, kaunis ja värikäs. Bonuksena kukinta, jota ilmaantuu sinne tänne aidanteeseen kasvukauden eri aikoihin.


Kuvaan harvoin sisäänkäyntiämme, koska se on niin pitkään ollut työn alla. Pihaa on revitty auki milloin mistäkin syystä. Lopulta kaatuivat isot puut kolme vuotta sitten. Hiljalleen aloitettu istutustyö alkaa vihdoin kantaa hedelmää. Useampi metri aidanteesta on jo valmis. Ja se näyttää juuri siltä mitä suunnittelin. Kauniin lopputuloksen lisäksi olen saanut kokeilla tosi monta erilaista pensasta, joita muuten tuskin olisin pihaani ostanut.


Kuvan aidanteen pensaita:
lamohietakirsikka
lamoherukka
norjanangervo
rinneangervo
keijuangervo
marja-aronia
mustilanhortensia
purppuraheisiangervo 'Diabolo'
lännenheisiangervo
heisiangervo 'Jefam'
keltaheisiangervo 'Minange'
mongolianvaahtera
koreaonnenpensas
lännenhopeapensas


Ryhmässä kasvaa lisäksi pikkuhavuja ja omassa alueessaan viiruhelpeä. Maanpeittoperennoista olen valinnut ryhmään peittokurjenpolven, hopeahärkin, sammalleimun, jättipoimulehden ja vuohennokan, joiden sekaan olen istuttanut narsisseja.

Tässä vain alkupään kasvilistaa. Ylöspäin mentäessä mukaan on mahtunut pensasruusuja ja syreenejä ja paljon muuta kivaa. Istutusta rytmittävät puut kuten hurmevaahtera, kirjovaahtera ja erilaiset purppuraomenapuut.


Juttelimme tovin puutarhan puuvartisista kasveista myös Versoilevan uusimmassa podcastissa. Kuuntele uusin podi suoraan allaolevasta soittimesta. Voit lukea aiheesta myös artikkelin Versoilevan sivuilta.

SHARE:

4 kommenttia

 1. Miten saat tuon viiruhelpin "pysymään kurissa"? Se on niin kaunis ja minullakin on sitä, mutta en uskalla enää maahan istuttaa kun leviää niin kovasti.

  VastaaPoista
 2. Juurimatto tai muuriallas on ainoa tapa kasvatella viiruhelpeä huolettomasti. Mulla on kyllä rajaamatta osa, Olen vaan kurittanut rankalla kädellä, jos lähtee liikaa leviämään.

  VastaaPoista
 3. Kerrassaan upea, monimuotoinen istutusalue. Tuollaisesta minäkin haaveilen etupihaamme reunustamaan. Kiitos,että olet listannut käyttämäsi kasvit.Hyviä vinkkejä, ihan kaikki eivät vain taida menestyä täällä V-vyöhykkeellä. Mukavia puutarhahetkiä sinulle!

  VastaaPoista
 4. Onpa kaunis💚 Pensaita olisi täälläkin hankintalistalla maakellarin vierustalle antamaan varjostusta. Ihanaa kun on paikka valmiina, vaikka saattaa mennäkin syksyn alennusmyynteihin ennen kuin teen hankintoja. Ainakaan tällä helteellä ei kannata istutus hommiin ryhtyä☀️

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig