tiistai 1. maaliskuuta 2016

PISTOKKAIDEN KASVATUS

 Kesäkukkien kasvatus pistokkaista on antoisaa ja helppoa puuhaa. Pikkutaimien laadussa on välillä vaihtelua. Osa tuntuu nuupahtavan ilman selkeää syytä ja joskus taimet jäävät juromaan. Silloin ei auta edes kesä ja aurinko.


Tärkeimmäksi vaiheeksi olen kokenut pistokkaiden istutuksen isompaan ruukkuun mahdollisimman nopeasti. Pistokkaat myydään todella pienissä poteissa, joissa multatila kuivuu nopeasti. Koska taimet ovat jo hyvässä vauhdissa on aika laittaa niille taimimultaa ravinteikkaampaa kesäkukkamultaa.


 GreenCaren Kesäkukkamultaan on lisätty kastelukiteitä joiden avulla multa ei kuivahda niin herkästi. Hyötymikrobit puolestaan auttavat juurtumisessa ja lisäävät kasvin hyvinvointia. Hiljalleen lisään niille Puutarhan KESÄ-lannoitetta, kun taimet vankistuvat. Vaaleanpunainen jauhe on monille tuttu ja se on jo vuosia ollut minun suosikkini.


Ostin kymmeniä erilaisia verbenoita, petunioita ja pelargoneja. Nämä lajit ovat olleet hyviä pistokaskasvatukseen. Hankalaksi olen kokenut esimerkiksi laventelit. 


Tänä vuonna tähtään pehmeään, kerrattuun ja vaaleanpunaiseen ilmeeseen. Raikastan sitä valkoisella ja syvennän hieman hempeällä liilalla. Parvekkeen ja kesäkukkien paras puoli on se, että joka vuosi voi taikoa erilaisen ilmeen. Viime kesän tumma violetti oli mielestäni huikea. Uskon, että toteutan sen vielä uudelleen.


*Postaus on toteutettu yhteistyössä GreenCaren kanssa*

SHARE:

22 kommenttia

  1. Mulla on kellarissa viime kesäisiä pelargonioita jotka pitäisi nyt jo kiireesti vaihtaa parempaan multaan ja joista pitäisi juurruttaa uuttakin. Jaksan aina innostua näistä kasvatusasioista kevätauringon myötä vaikka lopputulos ei useinkaan ole kummoinenkaan. Kesän alussa haen puutarhalta ison kasan kukkivia kukkia kun omat kasvatukset hidastelevat kukkaloiston kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla tuppasi joskus aiemmin olemaan vähän sama meininki. Tein ryhtiliikkeen ja yritän hoitaa mahdollisimman hyvin, ne mihin ryhdyn. Huhtikuun paikkeilla väsähdän ja kyllä siellä aina yksi tai kaksi lajia kärsii hoidon puutteesta. Kyllä mä täydennän valmiillakin taimilla.

      Poista
  2. Oi miten kaunista. Kyllä nyt tarvitsee mennä muutama taimikin ostamaan, että saa kotiin hieman tuota kasvun väriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin Plantagenissa. Siellä oli vielä kohtuu hyvin jäljellä. Pelakoita oli vähiten.

      Poista
  3. Mä olen myös oikaissut taimien kasvatuksessa ostamalla valmiita pistokkaita.
    Näin saa vähän helpotusta ja tulee ehkä ostettua kohtuullisempi määrä pistokkaita, kuin siemenestä laitettaessa. Kylvöhommissa tulee helposti liioiteltua. Ja sitten väsähtää, kun purkeille ja purnukoille ei löydy enää paikkaa.
    Kesäkukkamulta ja vaaleanpunainen lannoite ovat minunkin suosikkejani. Käytän vaaleanpunaista PuutarhanKesää sisällä ja ulkona ja monille hyötykasveillekin.
    Ja kesäkukilla saa tosiaan vaihtelua, voi revitellä tai rauhoittua.
    Tuo parveke näyttää niin ihanalta! Ja tuo katos oli varmasti tarpeen viime kesän sateissa.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama. Jossain vaiheessa mäkin tuskailen taimipottimäärän kanssa, koska haluan kasvattaa perennoja, hyötyä ja kesäkukkia. Perennojen kasvatuksen olen siirtänyt suosiolla pihalle kokonaan. Melkeinpä parempia taimia tulee siellä. Parveke ja kasvimaa vetävät hirveät määrät taimia.

      Ja katos on tosi kätsä (ja tosi ruma). Istun siellä kahvilla vaikka ulkona vähän tihuttelisikin. Ja kaikki pysyy siistinä vaikka välillä sataa. Mikä on tosi kiva. Arvostan myös sitä, että sinne voi huoletta viedä mattoja, tyynyjä ja peittoja.

      Poista
  4. Valmiilla pistokkailla on kyllä oivallista oikaista, ei ihan kaikkea tarvi alusta asti kasvattaa...komppaan siis Riinaa! Vaaleanpunainen lannoite on täälläkin suosikki!

    Mulla olisi kyllä niin kestävä tähkälaventeli, se kestää vaikka mitä, monta vuotta vanha vanha. Laitoin se kukkamaan reunaan, kun ajattelin sen suojaisaksi paikaksi siihen silmän alle, mutta eikös mitä, useampana talvena isäntä reippain ottein on kolannut lumia ja laventelikin on usean talven ilman suojaa elellyt, mutta ei kuollut kuitenkaan. Kasvaa ja leviää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laventeli on kinkkinen. Sopiva lajike ja oikea paikka, niin sen saa kestämään. Sulla on käynyt superhyvä tuuri tai sulla on superhyvä viherpeukalo :D

      Yksivuotisissa suosin kyllä jatkossa isoja taimia. Ne pienet jää jostain syystä auttamatta juromaan mulla.

      Poista
  5. En ole onnistunut laventelin kasvatuksessa, se on hieman hankalampi tapaus. Olen yrittänyt siemenestä sekä taimesta, mutta lopputulos oli sama molemmissa. Upea väriyhdistelmä kesäkukista! Itse en ole vielä päättänyt "väriteemaa" täksi vuodeksi. Se taitaa olla sama kuin viime vuonna ja sitä edellisellä...pinkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinkki on kiva ja varma valinta. Päätin myös, että potager saisi olla muutakin kuin räikeän oranssia. Löysin jo ihanan kermanvärisen köynnöskrassin :)

      Ja laventeli on tympeän kinkkinen.

      Poista
  6. Minä onnistuin heti tappamaan saamani pelargonin pistokkaan. Katsotaan miten siementen kasvatuksen kanssa käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä käy paremmissakin piireissä. Osa menetetään. Luonnon laki :D

      Poista
  7. Joo, taidampa nyt kylvää reilulla kädellä, ei nää vanhat siemenet kumminkaan idä;) Tällä meinungillä saa tosiaan itselleen useasti vähän liian kanssa taimia. Ja eihän niitä sitten voi poiskaan heittää kun ovat kerran itäneet:) Tietty vois tarjota jollekin, mutta kaikilla tuntuu jostakin syystä olevan jo tarpeeksi ihan omasta takaa:D Pistokkaat siis pitävät kohtuudessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa enpä tiedä. Mä kuitenkin kylvän myös. Teki niin tai näin, niin lopputulos on aina se, että joka jumalan nurkka pullistelee taimia :D

      Poista
  8. Minä olen pitänyt pistokkaat aina muutaman viikon noissa alkuperäisissä ruukuissa, että tottuvat uuteen paikkaan ja vasta sen jälkeen vaihtanut ne isompaan ruukkuun. Mutta kastelun kanssa joutuu olemaan tarkkana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin mullekin on aikoinaan neuvottu. En tiedä miksi ne ovat onnistuneet mulla paremmin näin. Paikan vaihdos on kyllä aina shokki kasveille. Rajuimmin kärsivät ne messukasvit monesti, kun lyhyen ajan sisällä niitä raahataan osoitteesta toiseen.

      Poista
  9. Hamstrasin lauantaina lajitelman pelargoneja. Intoa täynnä laitoin ne valoisalle ikkunalle kasvamaan. Kunnon istutusmullat pitäisi varmaan antaa piakkoin, kovin oli pienissä poteissa nämäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun on kyse kunnon puutarhaharrastajasta, niin silloin verbi on aina hamstrata. Mullakin lähti ihan lapasesta. Ne oli niin pieniä ja viattomia. Isoissa ruukuissaan niitä on järkyttävä määrä :D

      Poista
  10. Pistokkaista lisääminen on helppoa ja hauskaa!
    Täällä olen useasti napannut pistokkaan vaikka puiston suuresta englanninpelargoniasta ja nyt se kasvaa puolen metrin korkuisena pensaana jo penkissä!
    Upea tuo liila kerrattu petunia!
    Mainiota maaliskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan himpun kateellinen olen sun kasvatusolosuhteista. Siellä ei tarvitse huolia talvehtimisongelmista. Mäkin haluan puolen metrin kokoisen pelargonin!

      Näissä pistokkaissa on nyt nyt vaalenpunaista ja liilaa kerrattua petuniaa. Mä menetin sydämeni näille viime kesänä. Ihan mielettömän kauniita. Varsinkin jos ne yhdistää johonkin yksinkertaiseen.

      Poista
  11. Hei hyvä, ihan olin unohtanut tuon, että nyt voi monistaa taimen pistokkaina! Kiitos taas hyvästä posatuksesta1

    VastaaPoista
  12. Pistokaslisäys on niin koukuttavaa. Ihana keväthormoneja kutitteleva postaus <3

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig